.

Una de les accions formatives programades per a PortAventura World des de la URV. Foto: Cedida

Des del moment de la seva inauguració, l’1 de maig de 1995, PortAventura ha liderat el sector turístic de la Costa Daurada. En aquests prop de trenta anys de vida, el parc i la seva gestió ha estat un referent no només per consolidar i fer créixer el sector turístic tarragoní, sinó també per a altres equipaments similars. Resulta inevitable comparar PortAventura amb altres inversions similars que en la seva mateixa època van obrir portes arreu de l’estat, i mai cap altre ha obtingut la rendibilitat i ha estat econòmicament determinant per la seva àrea d’influència com ho ha estat el tarragoní. A més de la ubicació, d’unes característiques úniques i d’una oferta de primera línia, un dels fets que ha permès triomfar i consolidar el PortAventura World és la seva gestió.

És precisament la recerca d’aquesta excel·lència en la gestió el que ha convertit aquest complex turístic també en un líder en iniciatives per tal de fer créixer i respondre a les inquietuds dels professionals que desenvolupen la seva activitat dins de l’empresa. La companyia compta amb un total de 15.800 treballadors, entre els directes i indirectes, 2.379 dels quals formen part de la plantilla activa del ressort, i aquest prop de 16.000 treballadors disposen dels recursos de l’Oficina People Excellence que es va crear l’any 2023 amb l’objectiu d’impulsar l’excel·lència de la plantilla, a més de fomentar la transformació i la innovació.

Entre les funcions de l’Oficina de People Excellence de PortAventura World hi ha l’estudi del nivell de satisfacció de l’empleat, el que es coneix en el sector dels Recursos Humans com a eNPS. A través d’aquesta eina es tracta de millorar l’experiència de ser treballadors del ressort i es té també en compte els seus valors en els processos de selecció de nou personal.

Per altra banda, l’oficina també treballa processos de People & Culture, analitzant processos, els sistemes i mitjans amb els quals treballa el departament, amb l’objectiu d’identificar les àrees de millora i definir fulls de ruta per al futur de cada departament. En aquesta mateixa línia es desenvolupa el model de People Business Partner, que serveix de suport a People & Culture per tal d’aprofundir i adoptar mesures amb un enfocament més proactiu, segons les necessitats de l’empresa, i, finalment, es disposa d’un Planificador d’horaris que facilita la programació de torns mensuals i la planificació d’horaris segons demanda comercial, a més d’oferir la flexibilitat i l’equilibri que ofereix un model de teletreball sostenible.


Altres notícies:


Més enllà de la mateixa activitat de l’Oficina de People Excellence, PortAventura World ha destacat des dels seus inicis per una important tasca en formació dels seus treballadors, oferint als seus empleats oportunitats de formació per a potenciar el seu grau d’especialització i motivar-los en el seu dia a dia.

És en aquesta línia que des de fa anys es reconeix els proveïdors de la companyia i la seva activitat professional. De fet, el passat mes d’octubre es va celebrar al PortAventura Convention Centre la VII edició del ‘Diàleg amb proveïdors’, una trobada en la qual es van reunir més de 180 empreses col·laboradores per compartir els projectes estratègics i els plans de futur més rellevants, així com per realitzar un balanç de les fites assolides durant l’última temporada.

Durant la jornada, la companyia també va reconèixer l’excel·lència i l’important paper que exerceixen aquestes empreses en la consecució dels objectius estratègics de PortAventura World. Per això, es van lliurar els guardons als proveïdors que van finalitzar amb èxit el II Programa de capacitació ‘Proveïdors sostenibles’, impulsat per Pacte Mundial, i es va guardonar als proveïdors que millors resultats han obtingut en l’avaluació del seu acompliment durant el 2022 i el 2023. L’acte va servir per a retre homenatge a empreses en l’àmbit de la gestió de subministraments, la gestió de serveis presencials i no presencials, la prevenció de riscos laborals o la innovació i digitalització.

Representants de PortAventura World i de les empreses proveïdores guardonades per la seva tasca durant 2023. Foto: Cedida

A més del reconeixement de la tasca duta a terme per part de treballadors externs, l’any 2023 la companyia va començar un nou programa de formació cent per cent presencial i pràctic i amb instructors interns. En aquesta mena de programes fins a 3.768 empleats de mitjana reben algun tipus de formació continuada durant l’any i el 79% de la plantilla activa actual ha rebut formació. En total, es calcula que cada persona que desenvolupa la seva activitat professional a PortAventura World rep una mitjana anual d’11,5 hores de mitjana de formació, més de la meitat de la qual és formació en línia.

L’acompliment màxim d’aquest compromís formador que PortAventura té amb la gent que forma part de la seva estructura es va assolir amb la signatura, aquest mateix mes de novembre, de l’acord de col·laboració entre el Centre Internacional de Formació Permanent en Turisme (ICLEAT) de la Fundació Universitat Rovira i Virgili i PortAventura World. La companyia i la universitat tarragonina oferiran programes formatius codissenyats per millorar les competències i habilitats dels treballadors del ressort, així com donar resposta a les noves demandes del sector turístic.

El programa ha estat batejat com a PAW Academy i permetrà formar 150 professionals de la companyia el primer curs acadèmic, que s’ha iniciat aquest novembre. Els perfils són diversos i van des de caps i responsables a supervisors d’àrea i operatius, però tots amb un punt comú: el potencial de creixement. Les classes s’imparteixen de manera híbrida, combinant formació presencial i virtual, afavorint així la conciliació.

Els cursos s’impartiran bàsicament a la Facultat de Turisme i Geografia de la URV a Vila-seca i permetran obtenir diplomes, certificats i microcredencials que reforçaran i actualitzaran les competències específiques dels seus llocs de treball. En concret, són cinc els programes de formació i desenvolupament dissenyats conjuntament entre PortAventura World i la URV. Per a caps i responsables s’ha creat el programa de “Desenvolupament directiu en el sector d’explotació de parcs temàtics i hotels”; per a supervisors i encarregats, el de “Gestió de parcs temàtics i hotels”, i per a especialistes, operadors i assistents les tres microcredencials en “Restauració (Parcs i Hotels)”, “Parcs Temàtics” i “Hotels”. Les formacions s’allargaran fins a mitjan desembre de 2025.

Els dos primers programes formatius, que permetran aconseguir un diploma de postgrau per als alumnes graduats o llicenciats i un certificat d’aprofitament del curs per a la resta, representen un total de 15 crèdits i 150 hores entre presencials i virtuals, mentre que les microcredencials, que són titulacions específiques del lloc de treball homologables a escala europea i acumulables per obtenir credencials més àmplies, són de 16 hores.

Responsables de PortAventura i la URV, a la Facultat de Turisme, en l’acord per formar professionals del ressort. Foto: Cedida

Marta Nel·lo, directora de l’ICLEAT, explicava que està previst fer més edicions d’aquestes formacions per arribar a més treballadors del parc temàtic, i espera poder ampliar aquesta iniciativa a més empreses que mostrin el mateix interès que PortAventura World en la formació permanent i que hagin detectat necessitats específiques, per exemple fruit de canvis en el sector o modificacions en les normatives, a les quals la Universitat es pugui adaptar.

Fernando Aldecoa, director general de PortAventura World, va explicar durant la presentació del programa que aquesta és una aposta “pel desenvolupament de les persones a través de formació de qualitat, que impacti positivament tant en el seu creixement professional i personal, així com en el ressort i els seus visitants. “Sabíem que si ho volíem fer, havíem d’anar acompanyats de la URV, un col·laborador estratègic per a la companyia des de fa molts anys”, va afirmar Aldecoa.

PortAventura World i la URV ja havien compartit altres experiències formatives amb anterioritat i creuen que iniciatives com aquestes mostren el “compromís amb la transformació educativa i professional del territori” per part d’ambdues institucions, amb les quals volen “contribuir a identificar, promoure i fidelitzar talent, convertint la província en un pol d’oportunitats”. De fet, a partir de l’experiència amb PortAventura, la Universitat Rovira i Virgili vol codissenyar més programes acadèmics amb altres companyies del territori amb necessitats específiques pel que fa a la formació permanent del seu personal.

Diversitat i inclusió més enllà de la formació

La tasca de l’Oficina de People Excellence de PortAventura World i el seu estudi del nivell de satisfacció de l’empleat no es limita, però, a les inquietuds formatives, al progrés professional dels treballadors del complex turístic i a les seves possibilitats de conciliació, sinó que també fa una especial incidència al seu benestar personal i emocional, així com a la possibilitat de treballar en un entorn inclusiu.

En aquest sentit, l’any 2023 va començar també a desenvolupar-se un pla d’acció biennal per a millorar la diversitat, igualtat i inclusió al ressort. La companyia es va adherir així a la Carta Europea de la Diversitat, de manera que també s’apliquen mesures en la política d’imatge personal, a més de dur a terme activitats de sensibilització cultural amb l’objectiu de fomentar el respecte a totes les cultures. El fet és que a PortAventura World hi ha treballadors de 49 nacionalitats diferents dins del seu equip humà i un 18% de la plantilla d’empleats procedeix de fora de l’Estat espanyol.

Per tal d’evitar les discriminacions per sexe, la companyia ha elaborat també accions per tal de fomentar l’ascens de dones a llocs de lideratge i actualment un 41 % de les persones que ocupen càrrecs directius i direccions d’àrea dins de PortAventura World són dones. A més, el 62% dels càrrecs de personal supervisor, tècnic i administratiu correspon a dones i el 69% del personal d’operacions també és femení, tot remarcant la visió femenina que sempre ha mantingut el ressort.

Aquesta mateixa voluntat inclusiva és la que porta el parc a celebrar la Pride Night, amb la voluntat de fomentar la inclusió del col·lectiu LGBTIQA+ al dia a dia del ressort. Finalment, la voluntat d’inclusió també arriba als programes per fomentar la inclusió a través de formacions en discapacitat funcional que s’ofereixen als voluntaris de la Fundació PortAventura, de manera que es treballa en contacte directe amb 58 persones amb diversitat funcional.