PortAventura ha posat en marxa un sistema de bucles magnètics que permet als nens i nenes amb problemes auditius poder seguir els espectacles amb una gran millora auditiva.
La responsable de Sostenibilitat i Comunicació de l’empresa, Choni Fernandez, ha apuntat que amb aquesta innovació el parc segueix l’estela de la sostenibilitat entesa com a inclusivitat. Una de les grans innovacions que ofereix el parc els darrers anys és Dreams Village, deu habitatges pensats per nens i nenes amb malaties severes, una aposta també en la línia de la sostenibilitat social i la inclusivitat.
El bucle magnètic permet als usuaris amb pròtesis o audífons rebre molt millor el so, discriminant el soroll ambiental i fent més nítida la recepció.
Un dels pares que ha vingut amb el seu fill, el madrileny Carlos Peinado, destacava a DiariTots21 que el bucle magnètic ofereix molta millor recepció i reclamava a les administracions “que ampliïn els llocs on hi hagi bucles magnètics, que encara són pocs”.
Què fan els bucles magnètics
Els bucles magnètics transformen el senyal d’àudio en un camp magnètic, so que després capten els audiòfons i els implants coclears, amb la qual cosa es permet que les persones amb dificultats auditives rebin el so de manera molt més nítida.
Aquesta tecnologia, ara com ara disponible en espais estratègics del resort com l’oficina d’atenció a clients amb necessitats especials, el complex PortAventura Dreams Village, el teatre de Sèsam Aventura o les taquilles, permet adaptar l’experiència a persones amb aquestes necessitats específiques. Els espais on es pot fer servir aquesta solució innovadora estan senyalitzats i compten amb la informació necessària perquè els usuaris puguin aprofitar-la de manera totalment gratuïta.
A PortAventura Dreams Village, a més, s’ha instal·lat el sistema Visual Places, que permet traduir notificacions sonores en alertes visuals amb l’objectiu de millorar la comoditat i la seguretat dels visitants.
Addicionalment, els visitants amb dificultats auditives podran fer ús de l’aplicació Visualfy Mobile, disponible en 100 idiomes, dissenyada per transformar les notificacions del mòbil en avisos sensorials, de llum, color o vibració.
Durant la presentació del projecte en un acte al teatre de SésamoAventura, Choni Fernández ha apuntat que “treballem contínuament per adaptar les nostres instal·lacions, fer-les més accessibles i garantir que qualsevol persona pugui gaudir al màxim de la visita, independentment de les seves necessitats, complint amb el nostre propòsit de crear experiències inoblidables que generin un impacte positiu en les persones. Aquest projecte amb Visualfy és un pas molt important per a nosaltres, ja que permet que els nostres visitants amb dificultats auditives gaudeixin d’una experiència més segura i completa”.
El resort ha organitzat una trobada en què famílies amb nens amb problemes neurològics que desencadenen dificultats auditives, han gaudit del nou espectacle d’estiu Sesame Street SummerFest a través d’aquest nou sistema.
Per la seva banda, Manel Alcaide, CEO de Visualfy, ha explicat que “per a Visualfy és un honor poder col·laborar amb la Fundació PortAventura per millorar la inclusió de les persones sordes o amb pèrdua auditiva. Des que coneixem PortAventura Dreams, ja ens vam enamorar del projecte i quan vam descobrir que PortAventura també és B Corp vam estar totalmente segurs que compartim una preocupació per l’impacte social i mediambiental. Ara, després d’uns mesos treballant, veiem que tenen ganes de continuar avançant per millorar la inclusió de totes les persones i per nosaltres és un orgull poder acompanyar-los en aquest camí, per eliminar barreres junts i adaptar el parc a un món cada cop més divers”.
Segons l’Organització Mundial de la Salut, més de 466 milions de persones pateixen pèrdua auditiva i més de 1.100 milions de joves estan en risc de tenir pèrdua d’audició. De cara al 2050, s’estima que més de 900 milions de persones al món patiran pèrdua d’audició.
Altres facilitats per a les persones amb discapacitat
En els darrers anys, PortAventura World està intensificant la seva tasca en termes d’accessibilitat, com a part dels seus ferm compromisos socials. Entre altres serveis, el resort compta amb una oficina d’atenció al visitant amb necessitats especials, on es facilita informació personalitzada a qui la requereixi. A més, les persones amb discapacitat tenen una tarifa especial a l’entrada i al passi de temporada. En el cas de tenir un 75% de discapacitat, el passi és gratuït.
D’altra banda, al resort, les persones amb mobilitat reduïda poden trobar una área d’estacionament reservada i controlada per estacionar el vehicle a una zona propera a l’entrada. Aquests visitants amb discapacitat i amb mobilitat reduïda, o que pateixin determinats trastorns del neurodesenvolupament, tenen també accés sense barreres arquitectòniques a les atraccions i als recintes amb espectacles i als restaurants.
A les atraccions de PortAventura World també s’estan desenvolupant importants avenços en aquest sentit. Per exemple, Uncharted: L’enigma de Penitence, l’última atracció de PortAventura Park, compta amb una experiència de realitat virtual perquè les persones amb mobilitat reduïda puguin experimentar l’atracció com si hi haguessin pujat. Per aquesta iniciativa, PortAventura World va ser reconeguda a la primera edició dels premis FITUR 4all a la categoria d’Empresa Inclusiva.
Totes les atraccions disposen de personal format per atendre persones amb discapacitat i necessitats especials, així com mapes que mostren les localitzacions accessibles de les instal·lacions.
Director DiariTots21