.

La infraestructura es complementa amb un nou edifici per gestionar les operatives. Foto: ACN/E.Tost

Imatge de l’exterior de l’edifici de la terminal de creuers. Foto: Eloi Tost

El Port de Tarragona ha inaugurat aquest dimarts la nova terminal de creuers, amb capacitat per tres vaixells simultanis. Ubicada al nou moll de Balears, construït entre 2020 i 2021 a partir d’una inversió de 30 milions d’euros, la nova terminal s’ha complementat amb un edifici per a les operatives d’embarcament i desembarcament que ha desenvolupat Global Ports Holding, que compta amb una concessió per dotze anys de l’Autoritat Portuària de Tarragona i que ha invertit en l’equipament 5,5 MEUR.

 

El president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Saül Garreta, ha destacat que “aquesta nova infraestructura permet oferir una operativa molt més còmoda i àgil”.

Per Garreta, el nou edifici permetrà rebre els creueristes en millors condicions que fins ara i ha remarcat que “com millor experiència tinguin, més valor aportaran”. Amb tot, ha afirmat que la infraestructura ha de millorar moltíssim els pròxims anys i ha xifrat en 16 MEUR la despesa que farà el port per electrificar els molls amb “energia renovable i de proximitat”. Un servei que es preveu pel 2026.

A més, ha avançat que el president de Global Ports Holding, Mehmet Kutman, té interès “en fer una inversió de bastants dígits en fotovoltaica i tres molins eòlics” que s’instal·larien a prop dels molls.


Altres notícies:


Com a impulsor del nou edifici de la terminal, Kutman n’ha destacat la sostenibilitat. Segons ha apuntat el port de Tarragona, durant la construcció de la terminal de creuers s’ha reduït un 50% la generació de residus i s’han disminuït les emissions de CO2 en un 60%.

Així mateix, l’edifici consumirà un 40% menys d’energia en climatització respecte altres immobles similars. “Com el major operador de ports de creuers del món, estem compromesos a contribuir als ambiciosos objectius de la indústria de creuers per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle”, ha comentat.

 

La directora de Tarragona Cruise Port, Alba Colet, ha apuntat al seu torn que l’objectiu de la infraestructura tar-ragonina és que d’aquí a dotze anys la ciutat rebi uns 250.000 creueristes, més del doble dels 115.000 que van arribar l’any passat.

 

Colet ha destacat que el port tarragoní “ha anat consolidant el turisme de creuers” en els últims anys perquè és “estratègic”, ja que està situat a prop de l’aeroport de Barcelona. “Podem guanyar escales de creuers en trànsit però també dels que comencen i finalitzen el trajecte a Tarragona”, ha assenyalat.

En una línia similar s’ha expressat l’alcalde de la ciutat, Rubén Viñuales, que ha comentat que no s’ha de pensar “només en clau local, sinó de territori”. “Tenim capacitat per créixer, però ha de ser sostenible socialment, econòmicament i mediambientalment”, ha dit, i ha subratllat que “hem de pensar en clau territorial, la terminal és un gran benefici per tota la província perquè ens situa al món”.

 

Aquest dimarts també ha començat a Tarragona l’assemblea semestral de MedCruise, entitat que representa diferents agents del sector dels creuers i que representa aproximadament el 15% del volum total del negoci a nivell mundial. Durant quatre dies, touroperadors, 21 navilieres, 18 companyies de creuers i mitjans de comunicació internacionals participaran en diferents activitats per conèixer els atractius turístics del Camp de Tarragona i tancaran negocis.

Imatge de l’assemblea de MedCruise a l’hotel Imperial Tarraco de Tarragona. Foto: Eloi Tost

L’acte inaugural s’ha fet a l’hotel Imperial Tarraco amb la presència de Figen Ayan, presidenta de MedCruise, que ha destacat el potencial turístic de la Costa Daurada. També hi han participat el president del port de Tarragona, Saül Garreta i l’alcalde de la ciutat, Rubén Viñuales.

ACN/Eloi Tost – Redacció