.

El president de la Diputació, Josep Poblet, junt al vicepresident de l'organisme, Josep Maria Cruset

El president de la Diputació, Josep Poblet, ha criticat avui la polèmica Llei de Racionalització i sostenibilitat de l’administració local pels seus efectes recentralitzadors en una jornada tècnica celebrada a la Diputació. Nombrosos consistoris de Catalunya s’han exprfessat en contra d’una norma dictada per l’Estat que suposa perdre competències en matèria com serveis socials o que nombrosos consistoris vagin a perdre regidors.

En una jornada dirigida a alcaldes, regidors i càrrecs electes, Poblet ha destacat que aquesta legislació posa en qüestió l’autonomia municipal, consagrada a la mateixa llei però que ara es posa en entredit. Amb la nova llei, ha afegit, es veuen enfortides les tasques que corresponen a les diputacions en relació a l’assistència i cooperació envers els ajuntaments, “tasques que seguirem assumint amb la mateixa dedicació que fins ara”, ha dit, “amb l’objectiu d’atendre les necessitats del món local”.

Poblet ha destacat la missió racionalitzadora de la LRSAL, “una racionalització que a la Diputació de Tarragona apliquem des de fa temps, però sense que es vegin afectades les competències dels ajuntaments, sinó tot el contrari”, ha assegurat; en aquesta línia, Poblet s’ha referit al sentit de control i recentralització d’aquesta llei que, tot i que presenta possibles amenaces “ens cal conèixer a fons per tal de poder-la aplicar i convertir-la progressivament en la pauta d’actuació del nostre funcionament”.

La fusió dels municipis

El president de la Diputació ha anotat que la llei aposta per la fusió dels municipis, i ha recordat que a la demarcació de Tarragona, actualment, n’hi ha 184, dels quals, 10 tenen més de 20.000 habitants, 97 en tenen menys de 1.000, i 57 entre 1.000 i 5.000.

De la seva banda, el catedràtic de dret administratiu de l’UPF, Enric Argullol, ha apuntat a l’inici de la seva intervenció que la LRSAL és fruit de l’actual situació de crisi econòmica. “Una norma que es dicta des de la preocupació per la sostenibilitat i l’eficiència, i que produeix uns resultats recentralitzadors”, ha assegurat. “La llei xoca amb el valor de l’autonomia local, perquè estableix controls sobre l’activitat dels ajuntaments”, ha remarcat. D’altra banda, Argullol ha ressaltat alguns dels efectes positius que comporta, argumentant que aquesta llei “permet una millor articulació del paper de les entitats supramunicipals a l’hora d’assegurar un teixit complexe de prestació de serveis”.