.

.

TOTS 21

Un pacient amb discapacitat física participant al bateig de submarinisme. Foto: ACN

Un pacient amb discapacitat física participant al bateig de submarinisme. Foto: ACN

Deu pacients amb discapacitats físiques de l’hospital Joan XXIII s’han estrenat aquest divendres com a submarinistes. Ho han fet en una activitat impulsada pel centre, per celebrar el 50è aniversari de la institució, i en col·laboració amb l’Institut Guttman i la Societat d’Exploracions Submarines (SES).

Als pacients, seleccionats pel servei de rehabilitació, se’ls va fer un entrenament en piscina la setmana passada i aquest divendres ho han posat a la pràctica a la platja de l’Arrabassada de Tarragona. Javier Rodríguez, cap de servei de cirurgia maxil·lofacial del Joan XXIII i bussejador, ha explicat que per les persones amb cert grau de dificultat en la mobilitat estar a l’aigua significa “sentir-se ingràvid, independent i en llibertat”. A més, considera que fer-los practicar submarinisme “els motiva per cuidar-se i estar bé” i evitar la tendència al sobrepès de les persones que van en cadira de rodes.

Una dona posa les ulleres de busseig a un participant que va amb crosses, dins a l'aigua. Foto: ACN

Una dona posa les ulleres de busseig a un participant que va amb crosses, dins a l’aigua. Foto: ACN

La iniciativa s’emmarca en un seguit d’activitats que l’hospital Joan XXIII ha programat per celebrar el cinquantè aniversari i amb les quals es volen acostar a la societat. Rodríguez, que busseja des de fa 30 anys, participa en activitats semblants amb els instructors de l’Institut Guttman des de fa deu anys a la Costa Brava i va proposar organitzar aquesta activitat per una desena de pacients a Tarragona.

Aquesta és la primera vegada que es fa un ‘bateig’ de submarinisme per persones amb discapacitats físiques però el cap de servei de cirurgia maxil·lofacial espera que es repeteixi any rere any, ja que comporta múltiples beneficis per als participants. “Per la gent que té cert grau de dificultat en la mobilitat, estar a l’aigua, sentir-se ingràvid, independent totalment i podent fer una activitat com una persona perfectament normal els dona un grau de felicitat i de llibertat molt important”, ha afirmat.

Un participant al bateig de submarinisme entra a l'aigua amb l'ajuda d'una altra persona. Foto: ACN

Un participant al bateig de submarinisme entra a l’aigua amb l’ajuda d’una altra persona. Foto: ACN

Però, a banda d’això, el submarinisme per aquest tipus de pacients té altres beneficis. Segons Rodríguez, moltes persones que tenen la mobilitat reduïda tendeixen al sobrepès. Mostrar-los, amb l’ajuda de monitors, que poden fer una activitat com el submarinisme -“i llicenciar-se i tenir els seus títols, com qualsevol altre”- els motiva “per cuidar-se”, ha apuntat.

De la mateixa opinió és Manel Salcedo, de la SES, que explica que els participants senten una “il·lusió brutal de poder-ho fer” i que la sensació d’ingravidesa i d’estar dins de l’aigua i poder-se moure els va molt bé. Per tot plegat, també espera que aquesta no sigui l’única ocasió. Rodríguez ha afirmat que el més difícil ha estat començar però que, un cop fets els contactes amb la SES, tot ha anat rodat: “ens ho han facilitat tot, ens han reservat aparcament, l’accés a la platja… L’any que ve seria més fàcil repetir”, ha dit.

Un monitor porta cap a l'aigua un dels participants del bateig de submarinisme. Foto: ACN

Un monitor porta cap a l’aigua un dels participants del bateig de submarinisme. Foto: ACN

Un dels participants ha estat Sebastià Garcia, que en acabar l’activitat de busseig ha explicat que la sensació dins de l’aigua és “estranya” perquè “és com estar surant o a l’espai”. Garcia ha explicat que l’han dut fins a les boies de la platja per fer una immersió de més de 20 minuts, de la qual ha gaudit molt “perquè encara que no puguis moure’t com voldries, és una sensació de llibertat”.

A l’activitat han participat 10 persones amb discapacitat física, acompanyats d’uns 10 monitors, del SES i la Creu Roja. Els participants tenen graus diferents de discapacitat i se’ls ha fet un entrenament en piscina abans de fer la pràctica real al mar.

ACN