.

Pere Virgili després de l'entrevista a la porta del Consell Comarcal. Foto: Tarragona 21

Pere Virgili després de l’entrevista a la porta del Consell Comarcal. Foto: Tarragona 21

Fa poc més d’un any que Pere Virgili està al capdavant del Consell Comarcal. Entre els objectius d’aquests dotze mesos estava el de distribuir millor els recursos i promoure les polítiques socials. En una entrevista a Tarragona 21, Virgili ha fet una valoració d’aquest any i ha explicat alguns dels reptes abans que els socialistes prenguin en càrrec l’any vinent.

Quina valoració en fa d’aquest any al capdavant del Consell Comarcal?

Considerant que vaig arribar al consell tenint el mateix coneixement que podia tenir qualsevol ciutadà la valoració és positiva. Tan sols havia estat conseller mai. En un any m’he posat en situació, sobretot envers els municipis petits que és la fita que es busca en el consell. També m’ha servit per conèixer el funcionament d’altres consells com el del Baix Camp o el de l’Alt Camp.

Es pot considerar una feina poc valorada?

Efectivament. A més, és també una feina desconeguda. Sovint el pes de la capital tapa la feina que per la resta fa el consell.

Com es pot millorar la visibilitat?

Amb més recursos. Moltes vegades fem la feina fosca dels municipis. També serveis mediambientals i serveis socials són els més destacats i els que tenen una major partida.

Quines han estat les actuacions a ressaltar?

Estem a les acaballes del tancar el concurs de recollida brossa que a municipis com Renau o Roda és molt diferent a com es fa a la capital. Hem estat treballant molt amb reunions amb els diversos ajuntaments. Ens hem posat al dia dels deutes derivats dels serveis mediambientals, però la manca de puntualitat en el pagament per part d’algun encara genera problemes de tresoreria. La diputació ha signat un acord per fer-se càrrec del deute dels Ajuntaments.

Com els afectarà?

Tindrem uns ingressos que tenia la Generalitat generats per quasi 1 milió d’euros. Això ens donarà una mica d’aire. Una part dels ingressos venen de la Generalitat i una petita part per part dels ajuntaments. Si tots els ajuntaments ens poséssim tots al dia el consell no tindria problemes de tresoreria.

Un dels objectius era gestionar millor els recursos. Com s’ha aconseguit?

Amb els serveis socials hem creat un partida que gestiona el Consell Comarcal, que aporta un plus d’experiència. També les beques de les llars d’infants. Fins ara part dels recursos que rebíem anaven a para a les llars d’infants de l’Ajuntament de Tarragona. Nosaltres aquests recursos els tenim per municipis de menys de 20.000 habitants i després de discrepàncies amb l’Ajuntament enguany no donem beques menjador a les llars d’infants de la ciutat. A la comarca de Tarragona hi ha prop del 3.8000 nens que necessiten de beques menjador. Els recursos es distribuïen en 100.000 a la ciutat i uns 50.000 a la resta de municipis. Enguany la totalitat s’ha distribuït en els municipis de menys de 20.000 habitants. L’objectiu es arribar als municipis més petits.

Quins altres reptes hi ha per l’any vinent?

Tancar l’acció del Pla d’Acció Comarcal (PAC) que s’ha d’actualitzar. També hi ha un projecte ambiciós que és el de la Via Verda. Fa unes setmanes es va fer una visita amb l’alcalde de la Pobla de Montornès i l’exalcalde del Catllar, Antonio López. Es voldria recuperar l’antiga via de tren que uniria Reus i Roda de Berà. Serien uns 20 km de ruta i es podria recuperar l’antiga estació de la Riera. El Consell podria tirar de la mà de la Diputació i diversió privats. És un projecte que m’agradaria deixar encarrilat.

I en l’àmbit de política social?

La setmana passada es va signar un contracte programa amb la Generalitat fins el 2019, que suposa un increment del 20% de recursos. Això ens permetrà d’ampliar personal i abraçar millor aspectes com el transport adaptat i mesures mediambientals. Ens suposa 2 milions d’euros anuals per destinar només a polítiques socials.

B.U.