.

La rectora de la URV, María José Figueras, en la roda de premsa d’avui. Foto: Roger Segura

La Universitat Rovira i Virgili (URV) analitzarà els motius que porten alguns alumnes a abandonar els estudis a primer curs. Segons ha explicat aquest dijous la rectora, María José Figueras, la taxa d’abandonament és més alta del que voldrien i engegaran un pla per revertir la tendència. Cal tenir en compte que la pèrdua d’alumnes acaba incidint en la xifra de matriculats als diferents cursos de grau, que en conjunt només ha crescut un 1% aquest curs, malgrat que hi ha un 10% més d’estudiants de nou accés.

La URV ha captat enguany 3.130 alumnes de nou accés, un 10% més que l’any passat. De fet, aquest gruix ha superat fins i tot el nombre de places que s’oferien, 3.075, i ha convertit la URV en la universitat catalana amb un increment més gran de la demanda. En conjunt, però, la matrícula en els diferents cursos de grau ha crescut tot just un 1%, fins als 11.362 alumnes. La rectora ha admès que els preocupa la taxa d’abandonament a primer curs i ha avançat que el Consell de Govern ho estudiarà per si cal impulsar algunes accions concretes.

El creixement del nombre d’estudiants de nou accés té a veure amb l’increment de la matrícula a les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) i del nombre d’aprovats. En aquest sentit, el pes dels estudiants que accedeixen a la URV a través de les PAU ha crescut en sis punts respecte el curs passat, fins al 65%, i els que compaginen els estudis amb la feina han passat del 36% al 20%.

Els set nous graus d’aquest curs han aportat 240 estudiants, el 7,7% del total d’estudiants de nou accés. El grau d’Història i Història de l’Art i Arqueologia i el grau de Gestió de Turisme i Hoteleria han estat els més demandats. Aquests dos, junt amb el grau de Química en anglès, han cobert pràcticament totes les places que s’oferien. Pel que fa als estudis de Màster Universitari també, la demanda de nous estudiants ha crescut un 12% i en conjunt ja són uns 1.500. Tot i això, en alguns estudis no s’arriben a omplir totes les places disponibles. És el cas dels màsters, on l’ocupació és del 67%.

La URV treballa per ampliar els convenis amb una vintena d’universitats xineses

D’altra banda, la universitat també vol millorar les relacions amb la Xina. Recentment, la rectora i el vicerector d’Internacionalització, John Style, han visitat aquest país amb motiu del 80è aniversari de la Yunnan Normal University, d’on cada any venen una desena d’estudiants per seguir els cursos del programa de llengües del Centre d’Estudis Hispànics.

La URV s’ha proposat intensificar les relacions amb les universitats xineses després que fa tretze anys va començar el primer programa de formació adreçat exclusivament a estudiants xinesos i que els ensenya l’espanyol com a llengua estrangera. En total s’han signat trenta convenis diferents amb disset universitats xineses i un centre d’educació secundària que promouen la mobilitat d’estudiants i professorat, així com la col·laboració en projectes de recerca i docència.

El nombre d’estudiants xinesos arribats a la URV ha anat augmentant des que el curs 2005-06 van arribar els primers per cursar el programa formatiu d’espanyol.. Des d’aleshores 1.832 alumnes d’aquest país s’han inscrit als diferents cursos d’ensenyament de l’espanyol com a Llengua Estrangera (ELE). Només l’any passat van estudiar a la URV 137 estudiants procedents de diverses universitats de la Xina.

Els estudiants de grau, màster i doctorat procedents del país asiàtic han anat creixent progressivament els darrers cinc anys. L’any passat van ser 63, la majoria dels quals cursaven un doctorat.

Roger Segura – ACN