.

El ministre considera que es tracta d'un símbol religiós.

El ministre considera que es tracta d’un símbol religiós.

França comença el nou curs escolar amb polèmica. I és que el ministre d’Educació, Gabriel Attal, ha reobert un vell debat en la societat francesa sobre els límits de la llibertat a les escoles. Attal ha anunciat que prohibirà l’ús de l’abaia, la túnica femenina islàmica, en els centres educatius del país.

“El secularisme no és una restricció, sinó una llibertat”, ha declarat Attal en entrevista amb la cadena francesa TF1, on ha parlat d’una regla “necessària i justa”. Encara que no ha donat una data exacta, el ministre ha confirmat que té intenció de parlar del tema amb els responsables educatius abans del començament del curs escolar el pròxim dilluns 4 de setembre.

Al març de 2004 es va aprovar una llei que prohibeix en escoles i liceus públics els vestits o signes amb els quals els alumnes “manifesten de manera ostensible una pertinença religiosa“. Aquesta llei es va aprovar en plena polèmica per l’ús del vel islàmic.

Sis anys més tard, al 2010, durant la presidència de Nicolas Sarkozy, es va prohibir l’ús de vels integrals, com el burca o el nicab, en llocs públics com autobusos, trens o edificis públics. S’estima que llavors al voltant de 2.000 dones portaven el rostre cobert per alguna d’aquestes peces.

En els últims mesos s’havia incrementat l’ús de l’abaia. El predecessor d’Attal, en el càrrec fins a juliol, havia deixat en mans del professorat la decisió de prohibir a l’alumnat portar l’abaia o no. Attal, més contundent, ha deixat clara la postura: es respectarà el principi de laïcisme als col·legis. “No es podrà portar l’abaia a les escoles. La religió dels uns i els altres no ha de poder distingir-se (en els centres)”, ha avançat.

El ministre d'Educació francès, Gabriel Attal.

El ministre d’Educació francès, Gabriel Attal.

El ministre d’Educació francès ha assegurat que aquesta decisió s’ha pres a petició i en col·laboració amb “professors i directors de centres“, els qui asseguren que a vegades és “difícil fer complir aquesta norma”.

Aquest anunci es produeix pocs dies després que es fessin públiques les conclusions d’un informe dels serveis estatals que revela una explosió del que descriuen com a “atacs al laïcisme” a les escoles. Segons aquest document, durant el passat es van realitzar 4.710 denúncies per no respectar el laïcisme als centres (la llei de 2004), més del doble que en el curs anterior. El 15% tenien a veure amb l’ús de l’abaia.

L’informe posa de relleu que els atacs al laïcisme són a França molt més nombrosos des de l’assassinat del professor Samuel Paty, decapitat per Abdullakh Anzorov, un jove d’origen txetxè, per haver ensenyat caricatures de Mahoma a classe.

França es regeix pel principi del laïcisme, però és un país amb una gran diversitat religiosa. Segons xifres del Insee, l’institut d’estadística gal, un de cada dos francesos diu no pertànyer a cap religió. El 29% es declara catòlic i un 10%, musulmà. La meitat dels francesos de segona o tercera generació (els seus pares o avis van emigrar a aquest país i ells ja han nascut en territori gal) es declaren de religió musulmana. L’ús de peces religioses per part dels alumnes en els centres educatius sempre ha estat molt polèmic a França.

V.Tapias