.

Carles Pellicer, en la seva intervenció al Teatre Bartrina. Foto: Enrique Canovaca

Carles Pellicer, en la seva intervenció al Teatre Bartrina. Foto: Enrique Canovaca

Un balanç exhaustiu del seu pas per l’alcaldia de Reus. Aquest és el resum de la conferència de ciutat realitzada per Carles Pellicer, aquest dilluns al vespre, al Teatre Bartrina, amb la presència d’unes 300 persones. Deixant de banda les promeses futures, amb un caire electoralista, Pellicer s’ha centrat en defensar la seva tasca de govern. Això sí, no s’ha estat de parlar d’alguns projectes futurs, com la transformació, “a mig termini”, de l’actual aparcament de la Riera Miró, amb un edifici, de gestió pública i privada, de tres plantes i pàrquing soterrani i habitatges. L’Ajuntament, segons Pellicer, disposaria d’un espai de referència: “penso en les entitats ciutadanes”, ha dit.

Poques més novetats ha deixat anar l’alcalde de Reus. Una altra ha estat la construcció del setè centre cívic de la ciutat, que rebria el nom de Gregal i estaria situat a l’espai municipal cedit al Centre Comercial ‘La Fira’, de Metrovacesa. Precisament, pel que fa a participació, l’alcalde ha reconegut que ha estat “un dèficit” en aquest mandat i que caldrà aprovar un nou reglament de participació ciutadana. A més, ha apostat per una nova visió de la ciutat en districtes, amb els corresponents Consell de Districtes, que “han de permetre” la descentralització administrativa, d’acord amb les associacions veïnals.

Els cinc ‘grans esculls’ de Pellicer

A l’inici del seu discurs, el batlle ha subratllat que el seu govern ha hagut de superar “cinc grans esculls” durant aquest mandat. Aquests són evitar l’escanyament financer, amb un pla d’ajust estatal que suposava 12 milions d’euros en interessos, ara reduïts per la bona voluntat del govern espanyol; la solució per construir el centre comercial de Metrovacesa, que veurà la llum el proper novembrre; el sanejament dels comptes municipals, amb la millora de les dades macroeconòmiques; garantir la viabilitat de l’Hospital de Sant Joan, malgrat els continus impagaments de la Generalitat, i la transformació d’Innova.

Una vegada dites les dificultats ‘superades’ durant aquests anys, Pellicer s’ha dedicat a analitzar cadascun dels àmbits en els quals creu que el seu govern ha estat líder: sanitari, cultural, econòmic, participatiu, tecnològic, social o esportiu. Entre d’altres qüestions, el batlle s’ha vantat “d’haver incrementat en un 43% el pressupost social”, d’haver posat ordre en l’organització interna del consistori per fer-la més competitiva i amb menys despesa o d’haver “estabilitzat” l’atur durant els darrers tres anys.

En aquest sentit, Pellicer considera ara, amb una situació econòmica millor, que cal dotar de més recursos a Mas Carandell. Per això, el batlle aposta per “la formació en noves habilitats que capacitin les persones per treballar en nous sectors d’ocupació”, amb la previsió que unes mil persones puguin ser destinatàries; la inclusió, d’acord amb la regidoria de Benestar Social, de la figura de l’agent personal d’orientació laboral, i l’aposta continuada per als nous plans d’ocupació municipals, com el darrer aprovat, que dóna feina a 65 persones.

Pellicer també creu que les empreses municipals poden jugar un “paper clau” en la nova etapa d’embranzida econòmica, després de la seva reestructuració. “Està previst que fins a l’1% del pressupost de les societats municipals es destini a nous productes i serveis d’empreses innovadores que es comprometin amb la creació d’ocupació i el progrés econòmic de ciutat”, ha assegurat.

Model ferroviari i accessos a la ciutat

Pellicer també ha dedicat unes paraules a defenir el model ferroviari que vol per la ciutat, basat en la reforma de l’estació del passeig de Mata, ja realitzada per 2,5 miloions d’euros, la construcció de l’estació intermodal -“on hem plantejat al Ministeri de Foment que es programi amb menys cost”, ha dit-, i el baixador de Bellissens. Precisament, Generalitat i Ajuntament de Reus presentaran, aquest dimarts, el projecte que enviaran a Foment de baixador, que compta amb el vist-i-plau de tots els agents polítics i econòmics del territori.

També en l’àmbit de l’urbanisme, Pellicer ha anunciat que “aviat presentarem les rutes a peu, rutes de paisatge i de salut que amplien les opcions d’oci, de lleure i de turisme de running”. A més, ha dit que cal continuar amb el condicionament de les entrades a Reus, no només amb la millora ja anunciada de la carretera de Cambrils, sinó també amb la renovació de l’avinguda de Tarragona -el projecte passa per tenir voreres més amples, places i equipaments-, i l’adaptació de la carretera de Castellvell als nous usos més peatonals.

Ubicació de la delegació de l’Institut del Teatre de Barcelona

En l’àmbit cultural, la principal novetat avançada per Pellicer és la ubicació de la delegació de l’Institut del Teatre de Barcelona. S’oferiran cursos formatius reglats a l’Escola d’Art de la Diputació de Tarragona. Aquest centre estarà molt vinculat al Giny, el Centre de les Arts Gestuals i del Circ. Altres dels reptes de la ciutat, també pel que fa a la cultura, és la capitalitat catalana del 2017, l’acabament de la Biblioteca Pere Anguera, la recuperació del Castell del Cambrer i la celebració, el 2016, de l’any Eduard Toda. Malgrat el tancament del museu de la plaça de la Llibertat, Pellicer ha tret pit de l’impuls de l’espai al raval de Santa Anna i les grans exposicions realitzades sobre Prim i Fortuny.

Reusdigital.cat / Grup de Diaris Digitals de Catalunya