.

Els comptes han estat aprovats en la darrera sessió plenària de l’any, que ha tingut lloc aquest 26 de novembre. Foto: Cedida

El ple de l’Ajuntament de la Selva del Camp  ha aprovat aquest dimarts els comptes generals de 2025, que contemplen una previsió d’ingressos i despeses equilibrada en els 10.599.000 euros. Una xifra a la qual s’ha de sumar els 1.835.000 euros de l’organisme autònom de la Fundació Pública el Vilar i els poc més de 700.000 euros de l’empresa municipal Prosel, encarregada de gestionar el complex poliesportiu selvatà. En total, un pressupost consolidat que s’enfila als 12.884.000 euros; una quantitat lleugerament superior a l’anterior exercici.

Entrant en detall, a l’apartat de despeses destaca especialment el capítol d’inversions, a la qual el consistori ha consignat una partida de poc més de 2.400.000 euros. Entre les actuacions més notòries, es projecta la reconversió de l’antic escorxador de la plaça de Sant Andreu en la Casa de la Festa, un nou equipament museístic que aplegarà les figures del seguici festiu selvatà i tots aquells elements que caracteritzen les celebracions populars, i que tindrà un cost aproximat de 325.000 euros.

També es destinaran 408.000 euros a la construcció d’una coberta a la pista esportiva de l’antiga escola Gil Cristià; 170.000 euros als treballs per dotar d’ombra la plaça del Portal d’Avall; 83.000 euros per la millora de la seguretat dels contenidors de recollida selectiva i prop de mig milió d’euros en matèria d’eficiència energètica per la construcció d’un parc solar, que ja s’havia planificat en l’anterior anualitat.

De tota manera, els capítols més notoris de la cartera de despeses són els corresponents al personal de l’Ajuntament, amb 3.433.000 euros –en una línia molt similar al 2024–, i al cost dels béns i serveis municipals, entre els quals es troben conceptes com el manteniment de l’enllumenat, la neteja de la via pública, el subministrament d’energia elèctrica, aigua i gas, o la recollida, el tractament i l’eliminació de residus, i que veurà dedicar 3.438.000 euros.

Entre altres punts a ressenyar de la despesa municipal, destaquen els 36.000 euros en ajudes al lloguer per a joves, els 46.000 euros de serveis socials i els ajuts a domicili que gestiona el Consell Comarcal del Baix Camp i els més de 100.000 euros en subvencions que el consistori concedeix al teixit associatiu local.


Altres notícies:


Referent als ingressos, de cara al 2025 l’Ajuntament preveu recaptar poc més de 3.200.000 euros en impostos directes com els IBI rústecs i urbans o l’impost sobre vehicles de tracció mecànica i 2.170.000 euros en taxes i preus públics com el servei de recollida d’escombraries, la taxa de cementiri, les llicències urbanístiques o els serveis educatius municipals. Pel que fa a les subvencions de les administracions públiques, de cara al pròxim exercici arribaran a les arques del consistori poc més de 486.000 euros del pla ImpulsDipta de la Diputació de Tarragona per projectes d’inversió. També es preveuen noves subvencions de la Diputació i la Generalitat destinades a la rehabilitació del teatre de la Defensa Agrària.

El pressupost de 2025 ha estat aprovat amb els vots dels socis de govern, el PSC i ERC. Per la seva banda, els grups a l’oposició, Junts i la CUP hi han votat en contra al·legant que no és un pressupost gaire coherent i posicionant-se negativament sobre la taxa d’escombraries. L’alcalde de la Selva, Josep Masdeu, ha esmentat que és un pressupost ambiciós.

Més enllà del debat al voltant dels pressupostos, la sessió plenària d’aquest dimarts també va acordar cedir gratuïtament al Servei Català de la Salut la parcel·la de la zona de l’Hort del Planter, ubicada a tocar del cementiri i de propietat municipal, per tal que l’ens de la Generalitat pugui edificar el nou Centre d’Atenció Primària de la Selva en un futur.

A més, el ple ha donat llum verda, amb els vots a favor del Partit dels Socialistes i Esquerra Republicana i els vots en contra de l’oposició, a la segona revisió de l’Estudi d’ordenació i senyalització de l’orientació del nucli urbà de la Selva; una eina aprovada el juny de 2017 que marca les línies mestres de la mobilitat al municipi. En aquesta nova modificació, diversos trams de la xarxa viària urbana quedaran limitats als 30km/h, el nucli antic ho farà als 20km/h i s’instal·laran, per primera vegada a la Selva, quatre semàfors per pacificar el trànsit rodat.

El ple de la corporació també va aprovar les bases de les beques-premi universitàries i de grau superior que anualment atorga el consistori; un total de 4.000 euros repartits en dotze ajudes d’entre els 200 i 400 euros que volen premiar l’esforç i dedicació de l’alumnat selvatà; la recuperació del servei de manteniment i control de les aigües de les piscines municipals i les fonts ornamentals del municipi que des de 2016 gestionava el Consell Comarcal del Baix Camp i la concessió d’una partida pressupostària de 3.000 euros, corresponent a les subvencions anuals de cooperació, als afectats per la dana a València, i de la qual se’n farà càrrec Creu Roja.