.

.

TOTS 21


BALANÇ DE MANDAT AL MUNICIPI DE LA SECUITA (LA SECUITA, L’ARGILAGA, VISTABELLA I LES GUNYOLES) (III)

Imatge d’una actuació dins la Primavera Musical. Foto: Cedida

L’alcalde, Eudald Roca, durant una visita escolar a l’Ajuntament. Foto: Cedida

En l’àmbit cultural el dinamisme dels quatre pobles que conformen el municipi de la Secuita és vertiginós. Associacions i ajuntament comparteixen l’objectiu comú de fer que la cultura, en tots els seus aspectes, formi part de la vida de tots els ciutadans del municipi.

Començant per les tradicionals Festes Majors, en les que les associacions tenen un paper fonamental i d’autonomia en la seva organització, amb la realització d’actes per a tots els públics i edats que omplen d’alegria els carrers del nostre municipi i propicien el retrobament de veïns i amics amb els nostres pobles i la seva gent. Aquests actes són oberts, on tothom hi pot participar, col·laborar o simplement gaudir de les festes (concerts, esmorzars, xarangues, sopars a la fresca, teatre, havaneres, jocs i activitats per als més menuts…) i omplen els mesos de juliol i agost del municipi.

No sols les Festes Majors omplen de cultura el nostre municipi, des de l’ajuntament es potencia l’organització de diferents esdeveniments, que s’han anat consolidant en les diferents edicions, i que van més enllà de l’àmbit municipal, com és la primavera musical a Vistabella que es desenvolupa en el marc incomparable de l’església modernista de l’arquitecte Josep M. Jujol. La Primavera musical a Vistabella gaudeix d’un reconegut prestigi, on artistes de gran nivell connecten amb el públic i l’espai, en una interacció de petit format atès que l’aforament de l’església del Sagrat Cor de Vistabella no permet una assistència massiva de públic.

També es potencia, en el cicle Cultura a la fresca, noves iniciatives i creacions en diferents àmbits artístics que estan fora dels circuits tradicionalment establerts. Aquest cicle permet gaudir d’aquestes noves creacions artístiques en un ambient relaxat i de petit format, a l’aire lliure, durant les nits de divendres d’abril a juny, al pati de l’ajuntament.

Celebració del Secufest. Foto: Cedida

El ‘Secufest’

No ens podem oblidar del «Secufest», una iniciativa que pretén donar visualització a diferents grups locals de música, d’artesans, de productors, amb la realització de diferents tallers i activitats, tot de producció local (Km0) que omplen tot un cap de setmana les pistes poliesportives del municipi.

Xerrades, cursos de formació, teatre, cinema en català per infants, aules de formació per a la gent gran amb la col·laboració amb la URV, tallers, contacontes, la festa de la cervesa… omplen d’activitat cultural el municipi la resta de l’any.

L’original Bibliocabina. Foto: Cedida

També hem volgut fomentar la lectura i les activitats en família, amb apostes innovadores com la de convertir l’antiga cabina de telèfon en una biblioteca al carrer («bibliocabina»), iniciativa molt ben acollida per la gent del municipi o l’edició de la revista Quatre que recull les notícies més importants que han succeït als nostres pobles, a l’ajuntament, a l’escola o notícies d’interès i notes històriques.

Un moment de la celebració del Campus Esportiu. Foto: Cedida

Les instal.lacions esportives

Al municipi no podem deslligar l’activitat cultural de l’esportiva. En aquests moments comptem amb unes instal·lacions esportives complertes que ens han permès el foment de la pràctica de diferents esports i de lleure en família.

A les piscines municipals s’organitzen cursos de natació de diferents nivells, gimnàstica aquàtica per a persones grans, ioga i «zumba» per als més joves.

A les pistes de pàdel es fomenta aquest esport, des de ben petits, mitjançant l’escola de pàdel. L’ús d’aquestes pistes de pàdel és obert a tota la ciutadania a través d’una reserva telemàtica i unes tarifes reduïdes pels veïns i veïnes del municipi. El mateix passa per a la pràctica del futbol sala i de bàsquet.

A l’estiu s’organitzen estades esportives per als joves i activitats de casal d’estiu en llengua anglesa, que permeten la conciliació de les obligacions familiars amb la de temps de lleure dels més petits.

Conscients de la importància de la pràctica de l’esport, com a complement de la formació integral dels nostres infants, col·laborem amb l’escola per a la implementació de la pràctica del judo en horari lectiu, esport que ajuda a millorar l’autocontrol, el respecte, el coneixement de si mateix i del seu propi cos.

L’oficina jove

Ha estat important la feina feta per l’oficina jove, d’orientació laboral, informació d’ofertes de treball i ajuda a la confecció de currículums que els obren una finestra d’oportunitat laboral, així com la programació d’activitats lúdiques com l’esquiada jove o el «paintball» que fomenten la relació entre joves de diferents municipis.

Diverses han estat les iniciatives municipals en favor de la igualtat. Foto: Cedidaa

Polítiques d’Igualtat

Un altre aspecte que no podem oblidar és el foment de les polítiques d’igualtat, ja que malauradament encara hi ha molt camí per a fer, amb campanyes participatives com «Prou violència de gènere», «Recorreguts segurs pel municipi», «Dia contra l’homofòbia i recolzament als col·lectius LGTBIQ+) o «Diposita aquí el teu masclisme», on s’ha posat aquest missatge a les papereres del municipi o pintant un banc de color lila (amb la col·laboració de l’alumnat de l’escola), l’exposició «Dones grans, grans dones» i la lectura de contes inclusius acompanyats d’un bany de música.

Reunió amb veïns de Vistabella

Avui dia, tenim molt clar, que per tal d’apropar l’activitat municipal i facilitar la gestió administrativa és del tot imprescindible l’ús de les noves tecnologies. L’ajuntament ha apostat durant aquesta legislatura per implementar la Seu Electrònica i així permetre fer gestions via telemàtica. També s’ha invertit en la renovació d’infraestructures informàtiques municipals per tal de tenir una major eficiència tecnològica.

La xarxa de fibra òptica

S’ha aconseguit portar la xarxa de fibra òptica als nostres pobles, gestionant amb diferents companyies subministradores que actualment poden donar aquest servei al nostre veïnat.

Tanmateix hem utilitzat les noves xarxes socials per mantenir informada, a l’instant, a la població sobre qualsevol tema d’interès o activitat municipal utilitzant eines com el pregó electrònic, Facebook ( eina que creix dia a dia comptant actualment amb més de 700 seguidors) i l’ Instagram ( amb uns 375 seguidors).