.

.

TOTS 21

Boris Ruiz, Joan Frank Charansonnet, Antonio Barrero i Miquel Sitjar, al photocall. Foto: Tarragona21

L’epopeia d’un personatge de llegenda que mai va existir, ‘Pàtria’, ha obert la nit de dilluns la desena edició del Festival Internacional de Cinema en Català, FIC-CAT, que situarà un any més Roda de Berà en el mapa nacional de cinema.

Grans directors, actors, productors, tècnics, crítics de cinema mediàtics i especialment guionistes, a qui va dedicada aquesta edició, desfilaran per la població del Tarragonès fins diumenge, quan tindrà lloc la jornada de clausura. Films com ‘La propera pell’ o ‘Incerta glòria’, amb els seus responsables al capdavant, seran al festival. Tot i remar contracorrent per les enormes dificultats que té fer cinema en català, Roda de Berà no es rendeix i per demostrar-ho aixecava el teló amb un personatge heroic.

Agraïment mutu: Barrero abraça Charansonnet a l’escenari. Foto: Tarragona21

Era el gran dia de ‘Pàtria’ i del seu director, Joan Frank Charansonnet, que de nen va escoltar de llavis de la seva àvia la llegenda d’un cavaller got -Otger Cataló- i com amb la minsa força de nou cavallers va derrotar els sarraïns l’any 733. Otger és interpretat per un Miquel Sitjar que va haver de recrear les escenes guarit amb 53 quilos d’armadures i cotes de malla. Sitjar i bona part de l’equip d’actors i tècnics eren la nit de dilluns a Roda a gaudir d’una estrena nacional, una primícia molt agraïda per Charansonnet.

El repartiment del film. D’esquerra a dreta: Dani Bernabé, Sussana Plana, Ali El Aziz, Joan Vila (productor), Antonio Barrero, Joan Frank Charansonnet, Àngels Bassas, Miquel Sitjar i Boris Ruiz. Foto: Tarragona21

Executar ‘Pàtria’ ha estat una batalla contra els elements, contra els incrèduls -com TV3 o els grans productors-; i només gràcies al micromecenatge ha estat possible que veiés la llum. «Volíem fer un  Braveheart a la catalana. No ho és, però sí expressa l’esperit de llibertat que Wallace transmetia al film», recordava el seu director, que emparentava l’anhel de llibertat d’un noble i nou cavallers amb el desig actual de la majora dels catalans.

Miquel Sitjar, arribant al cinema en un elegant vehicle d’època. Foto: Tarragona21

«Aquest film és una proesa», no es cansava de repetir Charansonnet, cofoï per inaugurar el festival, i demanava al públic que el proper divendres, 9 de juny, quan s’estrenarà a les 50 «valentes sales comercials que han apostat per ella», avisin «a tothom per omplir-les».

La inaguració del FIC-CAT no és mai possible sense que l’elenc d’actors arribi amb vehicle espatarrant, trepitgi l’alfombra vermella i desfili pel photocall. Actors il·lustres com Boris Ruiz, que confessava a Tarragona21 que té dues pel·lícules en cartera i que seguirà amb ‘Merlí’. I actrius com Àngels Bassas, Alba López, Susanna Plana o Dani Bernabé, un dels nou cavallers de la Fama, companys d’Otger.

Montse Ribadelles s’abraça a Antonio Barrero. Foto: Tarragona21

Era, com no, la nit d’Antonio Barrero, el director que fa possible aquesta bogeria magistral que és el festival i qui es considerava premiat per haver pogut estrenar ‘Pàtria’ a Roda de Berà. Feia de mestressa de cerimònies Sònia Camí, inseparable coprotagonista en aquesta altra epopeia que és el FIC-CAT.

Seguiu la programació del festival dia a dia en aquest enllaç.

J. Garcia