.

.

TOTS 21


Imatge d’infants, acompanyats amb els seus pares, en el primer dia desconfinament a la Rambla Nova. Foto: Mar Rovira

Patinets, bicicletes, patins o curses entre germans. Aquesta ha estat l’estampa al balcó del Mediterrani, al capdamunt de la Rambla Nova de Tarragona en el primer dia de desconfinament. Moltes famílies també han aprofitat l’hora permesa per passejar pel barri del Serrallo o fins i tot per mullar-se els peus a la platja del Miracle. “Teníem ganes de sortir però estem molt alerta perquè ningú s’apropi als nens”, ha afirmat a l’ACN l’Ariadna Ortega, mare d’en Martí i la Berta. La majoria de les criatures i dels pares portaven mascaretes i han celebrat poder sortir al carrer després de gairebé sis setmanes confinats.

La Rambla Nova de Tarragona ha recuperat la imatge d’un diumenge qualsevol i ha aplegat algunes famílies que han volgut passejar rambla amunt i avall aprofitant el primer dia en què poden sortir des del començament del confinament. Els infants han fet botar les pilotes de bàsquet o de futbol i els germans s’han perseguit amb les bicicletes o bé amb els patinets. Altres s’han aturat per observar les vistes que ofereix el balcó del Mediterrani i s’han fotografiat per tenir un record d’aquest dia.

L’Ariadna Ortega i el seu marit en Bernat Mateu han explicat que necessitaven trepitjar el carrer, sobretot el seu fill gran, perquè ja estava cansat de córrer només pel passadís. “Hem estat una estona llarga corrent, feia dies que ens demanava quants dies faltaven per poder sortir”, han comentat els pares. Ella és mestra i ell s’ha demanat una excedència aquest mes per poder cuidar de les criatures. Ara bé, diuen, que serà difícil gestionar la situació a partir de la setmana que ve quan tots dos tornaran a treballar.

Pel que fa a les mesures establertes en el pla de desconfinament, aquests pares han assegurat que es mostren partidaris de les restriccions, però han subratllat que seguiran els horaris marcats pel Govern. “Hi han d’haver límits, perquè si no haguéssim sortit tots com a bojos”, ha expressat Ortega. En canvi, el pare de la Valentina, Agustí Abelló, ha considerat que les limitacions haurien de ser diferents segons si es viu en una zona urbana o rural. A més, també ha suggerit que s’haurien de dedicar més esforços a fer testos de detecció de coronavirus. Ell i la seva filla, ben equipats amb mascaretes, guanys i casc, han passejat amb bicicleta per la rambla tarragonina.

Pla general de diverses famílies passejant pel passeig marítim i a la platja del Miracle. Foto: Mar Rovira

Molts infants també s’han esbargit pel barri de Serrallo i han caminat pel passeig del Moll de Costa del Port de Tarragona o bé pel passeig marítim Rafael Casanova. Sota la mirada de dos agents de la policia portuària, alguns s’han acostat fins a la platja del Miracle per jugar amb la sorra. Tot i que no hi han hagut aglomeracions, el degoteig de persones ha estat constant en aquest espai, entre els que caminaven, els que es mullaven els peus i els que observaven asseguts el mar.

En Guillem Caballé i el seu germà, menors de catorze anys, han sortit al carrer després d’un mes i mig sense fer-ho. Els seus pares han explicat que són una família molt casolana i que aquest diumenge els han hagut d’estirar a l’hora de fer la passejada vora el mar. “Tenia una mica de ganes de sortir”, ha admès en Guillem, entre una rialla de la seva mare. La Marta Grioles ha assenyalat que les mesures de desconfinament són “suficients” i ha celebrat que els horaris s’allarguin fins a les nou de la nit, ja que en el seu cas, teletreballa fins a dos quarts de cinc de la tarda. “Si només es pogués sortir al matí, no podríem sortir però ho entendríem, farem el que convingui”, ha indicat Grioles.

Un pare i la seva filla en bicicleta a la Rambla Nova. Foto: Mar Rovira

” Hi ha d’haver restriccions, però s’ha de tenir en compte la infància”

A Valls, a primera hora d’aquest matí el cel està ennuvolat i eren molts pocs els que han sortit al carrer a passejar amb les criatures. Una d’elles ha estat la Laura Subirats i la seva petita, de dos anys, la Nora. S’han apropat fins a la plaça del Pati amb la bicicleta i després de jugar una estona han pogut parlar des del carrer amb uns amics que es trobaven a la finestra de casa seva. Més tard han marxat fins a casa dels avis per saludar-los també des del carrer.

“Ho hem portat com hem pogut, fer teletreball i criança alhora té els seus reptes”, ha relatat la Laura. Segons aquesta mare, sortir al carrer no era una necessitat urgent, perquè tenen un balcó. Amb tot, ho ha agraït. Així Mateix, ha valorat que l’horari és “perfecte” perquè permetrà als pares compaginar-ho amb la feina. “Una hora al dia és suficient, només es tracta d’estirar una mica les cames i córrer”, ha afegit.

A banda, la Laura ha considerat que la mesura de permetre la sortida als petits s’hauria d’haver pogut implementar més aviat. “Fins que els experts no ho han recomanat, els governs no s’hi han posat. Crec que arriba una mica tard, hi ha d’haver restriccions però tenint en compte la infància”, ha tancat.

Mar Rovira – ACN