TOTS 21

Cal Bofill acull, durant tot el mes de juny, l’exposició ‘Ozó Troposfèric’ de la mà de la Regidoria de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Torredembarra, amb la col·laboració del Grup Ecologista de Tarragona i l’Ebre-Ecologistes en Acció.

En els últims anys està augmentant la preocupació per un contaminant molt singular, que no és emès per les xemeneies ni pels tubs d’escapament, i que afecta més les zones rurals que les grans ciutats: l’ozó troposfèric. Respirar aire net és un dret de tota persona. La contaminació atmosfèrica causa danys greus a la salut i al medi ambient. La població més afectada és la infantil, les persones grans, les que pateixen malalties respiratòries i cardiovasculars i les dones gestants.

L’origen d’aquest problema es troba en les emissions d’altres contaminants anomenats «precursors», produïdes pel trànsit, les indústries i les calefaccions. En presència de radiació solar, aquests contaminants precursors es transformen en ozó.

La contaminació per ozó troposfèric causa cada any 17.000 morts prematures a la Unió Europea, de les quals 1.800 es produeixen a l’Estat espanyol. Dues terceres parts dels cultius i bona part dels nostres boscos i espais naturals suporten nivells d’ozó que danyen la vegetació.

Una qualitat de l’aire adequada exigeix que la ciutadania conegui en tot moment l’estat de l’aire que respira i que s’estableixin plans d’acció per a reduir la pol·lució causada per l’ozó i els seus contaminants precursors. L’exposició es podrà visitar a Cal Bofill fins al 30 de juny, de 10 a 14 h.