.

Oscar Sánchez, alcade de Constantí Foto: Cedida

Constantí s’ha pres amb molta seriositat la pandèmia, de manera que no ha dubtat a suspendre actes, a organitzar-ne pocs i a teletreballar. No en va va viure puntes d’increment de contagis. Malgrat el que ha passat, el consistori no renuncia a desenvolupar la seva agenda social i d’inversons per a 2021. Des de novembre de l’any passat ja tenen aprovats els pressupostos i ja poden enfilar l’agenda política. Hi ha ganes de sortir de la pandèmia ni que sigui per recuperar la normalitat. Ho explica el seu alcalde, el carismàtic Òscar Sánchez.

Faci un breu balanç de l’any de la pandèmia

En 2020, ho vam fer tot virtual i vam modificar el pressupost per adaptar-lo a la realitat. Algunes obres previstes, les vam ajornar a 2021 per tal de destinar els diners a ajudar el teixit comercial i a suport social. Els ingressos municipals han disminuït i ho faran també en 2021 perquè hem aplicat la condonació de taxes i impostos, des de les parades del Mercat a les terrasses dels bars.

Han reduït la tarifa de l’aigua

Hem reduït el primer tram de la tarifa de l’aigua -que començarà a aplicar-se l’1 d’abril- i també la supressió del consum mínim. Serà una tarifa molt més baixa. Serà un estalvi aproximat de quaranta euros a l’any i pagaràs segons el consum real.

El pressupost municipal de 2021 és de 10 milions d’euros, amb un increment del 15%. A què obeeix?

A què posem a subhasta un solar del polígon industrial, situat al pla parcial urbanístic número 10. Calculem que podrem treure com a mínim 1.150.000 d’euros. Amb aquest ingrés farem inversions importants.

Quines són?

La construcció de la pista esportiva i l’skate a l’avinguda d’Andorra, que suma 100.000 euros; el projecte executiu del complex de la piscina coberta, que suma 180.000 euros; la renovació i pavimentació del carrer Sant Serapi, amb 200.000 euros; la primera fase de renovació de voreres del Grup Centcelles, amb 278.000 euros, i la construcció de la Sala de Vetlles, amb 400.000 euros d’inversió. Finalment, tenim previst executar dues obres importants, com són el carrer Sant Pere i el carrer Major, en tota l’entrada des de Tarragona, que té molt malmès el sanejament. Els projectes estan tots fets i ho volem executar durant aquest mandat.

Hi ha previstes més de cent hectàrees de plaques fotovoltaiques al polígom industrial. Com està el tema?

Una proposta és fer-ho a Les Gavarres, i una segona al polígon industrial, que iniciarà les obres al final d’estiu. Al polígon també hi ha previstes ampliacions de les empreses Tradilo i Afepasa.

L’Ajuntament i la Cambra de Tarragona s’han reunit amb representants de les empreses del polígon. Què els han demanat?

En primer lloc, han agraït molt que els convoquéssim a una reunió ja que era el primer cop que l’Ajuntament s’interessava per ells. Altres ajuntaments on algunes d’elles hi són representades no ho han fet. Vaig prendre la iniciativa de reunir-me amb les empreses del polígon, buscar els punts dèbils i crear sinergies. Els empresaris han vist un canvi en el sistema d’enllumenat públic, hi hem posat fibra òptica -pocs polígons industrials en tenen- i hem millorat també el servei de la brossa. El principal problema que tenen és l’excés de trànsit a l’avinguda de les Puntes. Estem analitzant-ho amb la Generalitat. Altrament, ens ha sorprès conèixer que l’estació de mercaderies sigui una de les principals de Catalunya: cada dia mou 400 contenidors, des dels d’Ikea, Mercadona, Repsol, Dow,…

S’ha acabat la problemàtica dels okupes?

Sembla que sí. Em consta que hi ha hagut una compra de cases que havien estat ocupades. Crec que és un tema que va a millor.

Heu anunciat que el cost de la brossa pujarà, però en canvi congeleu la taxa. Com és això?

Pujarà el cànon d’incineració de Sirusa, que aplica la Generalitat. És un cost que no aplicarem al ciutadà i l’assumirà el propi Ajuntament. Sirusa té una part dels costos que és finançada pels consorciats, com ara nosaltres. Té una previsió d’inversió de 80 milions d’euros per al nou forn. La incineració del rebuig és molt necessària. Altres municipis llencen els residus de la fracció resta a un abocador i en canvi nosaltres ho reconvertim en energia i vapor.

Seguiran subvencionant la reforma de façanes?

Sí, ho fem cada any. La demanda va baixar molt en l’any de la pandèmia, quan només s’hi van sumar tres propietaris, però en 2019 hi hagué 15 propietaris que ho van demanar. Hi destinarem 20.000 euros.

Seguiran ajudant el comerç davant la crisi. Com?

Aquesta és la idea, i fer-ho amb ells anant junts de la mà, oferint també cursos com digitalització.

S’incrementaran les ajudes socials i en ocupació, seguiran fent plans d’ocupació?

Sí. En Serveis Socials incrementarem els ajuts un 6,5%; en urgència social, un 80%; en aliments, un 111%; en inversió, un 201%; en promoció de l’esport, un 102%; en festes, les rebaixarem un 21%, mentre en jardineria les incrementarem un 81%.

Constantí té molta vida associativa i la pandèmia l’ha afectada de ple. Com s’ha viscut?

Nosaltres ajudem molt a les entitats socials, culturals i esportives, i enguany ha estat un any molt complicat, amb l’aturada d’activitats.

Enguany posaran en marxa el primer premi de composició musical

Amb el pas dels anys serà un premi de referència. Ara, el dotarem amb 3.000 euros.

Crearan un cos de Protecció civil enguany?

Sí. Enguany hi destinarem 3.000 euros. Ho promou l’Ajuntament a través de la sensibilitat que hem observat que existeix entre la població.

L’Arquebisbat de Tarragona va anunciar que al setembre de l’any passat començarien les obres de la coberta de l’església, que es va ensorrar. Com està el tema?

La darrera notícia que tenim és que estan treballant la coberta en un taller. No tenim dates d’inici de les obres.

Vostè és vicepresident del Consell Comarcal del Tarragonès en virtud del pacte de govern entre Junts i PSC. Al juliol passarà ser-ne president. Farà canvis o mantindrà una línia de continuïtat?

Hem de continuar amb la mateixa línia de treball, de gestió i eficiència, i millorar aspectes de gestió interna per fer l’engranatge més àgil. Crec que s’està fent una molt bona feina. El que voldria ajustar són engranatges de funcionament intern per fer-lo més eficient i fer més fàcil el treball diari.

Jaume Garcia