.

Oscar Sánchez, al seu depatx d’Alcaldia. Foto: Cedida

Oscar Sánchez encara el segon any del noun mandat com a alcalde de Constantí afrontant, com tots els municipis, els efectes de la pandèmia mundial i la precupació perquè se segueixin les recomanacions sanitàries un cop superat l’estat d’alarma. Constantí no s’ha aturat, però sí ha hagut de redreçar radicalment els seus esforços cap a la protecció sanitària, social i econòmica de la població i de les seves empreses. L’alcalde fa balanç d’aquest any tan excepcional en aquesta entrevista concedida a Tarragona21.

Quin balanç fa de l’any de mandat?

Ha estat molt intens. Les nostres previsions apuntaven a un any tranquil de continuïtat en la feina iniciada en el mandat anterior i de projecció per als anys que tenim per davant, de planificació, d’establiment de terminis, en definitiva, de gestió per a la producció i execució futura. Però ja al mes d’octubre les inclemències meteorològiques, repetides a finals de gener, ens van posar en alerta. Després el desafortunat accident de la planta d’IQOXE en el que desgraciadament perdia la vida el nostre estimat Òscar Atance; i els incidents no tan greus del Polígon Petroquímic. Finalment, aquesta pandèmia que afecta a nivell mundial. Són tot un seguit de problemes greus que hem hagut d’afrontar amb les eines de què disposem com a administració local. Si les altres administracions ens cedissin més espais, hauríem pogut fer molt més, però ara per ara és el que tenim. No podem fer més.

Com s’està afrontant la pandèmia?

Amb molta fermesa. Estic molt content i orgullós de la feina que hem fet, tant pel que fa a l’equip de govern, sòlid i cohesionat, com també als treballadors i treballadores municipals, així com del voluntariat que des del minut zero s’ha posat a la nostra disposició i que ha sabut estar a l’alçada. Ha estat un dels moments més complexos des que sóc alcalde, per no dir el que més.

Queda molt per fer, perquè aquesta pandèmia ha fet i està fent molt de mal. En primer lloc, per les morts que ha causat i la manca de possibilitat de les famílies per acomiadar-se dels seus éssers estimats; però crec que ara ve la part més dura: l’impacte econòmic i social derivat de l’aturada forçada del país. Aprofito per agrair al Govern Central l’aprovació i posada en marxa de l’Ingrés Mínim Vital, que servirà perquè moltes famílies vulnerables es puguin garantir el dret mínim de subsistència.

L’equip de govern municipal ha optat per endegar un Pla de reactivació econòmica i social, excepcional i d’urgència, per pal·liar-ne els efectes, conscient que no ens podem permetre les desigualtats socials ni la destrucció de petites i mitjanes empreses com ja va passar amb la crisi financera de l’any 2008. Estem decidits i convençuts que hem d’afrontar-ho de manera diferent a com va passar aquell any.

Aquest Pla es basa en 14 punts concrets que abasten el comerç, el món empresarial, l’ocupació, els ajuts socials, la protecció de la salut, ajuts a les Ampa’s, suspensió de pagaments en serveis municipals, endarreriment del cobrament de taxes i preus públics municipals i la creació de l’oficina Covid-19, que farà tasques de finestreta única per a la gestió de tots els ajuts creats.

Quines necessitats tenen els autònoms, professionals i empreses de Constantí i què hi està fent l’Ajuntament? I en ocupació, com ha impactat la crisi del Covid?

És evident que el sector comerç i de serveis ha estat un dels afectats de forma significativa amb l’obligació de suspensió d’activitats assenyalades en el Decret de declaració d’estat d’alarma. Un cop s’ha iniciat la desescalada, hem mantingut un contacte intens, sobretot amb els representants de la Unió de Botiguers, que són els que ens han expressat de manera directa les seves preocupacions.

Des de l’Ajuntament i dins del Pla de reactivació excepcional i extraordinari aprovat al Ple del passat dia 28, hem tret línies d’ajuts per a aquest sector: unes bases específiques de subvencions als comerços i empresaris autònoms afectats econòmicament per la Covid-19; s’han modificat les bases reguladores per a la concessió d’incentius a les empreses i nous emprenedors per a la promoció de l’ocupació al municipi; s’han modificat les ordenances fiscals referents a les taxes per ocupació de la via pública per terrasses d’hostaleria i la d’ocupació de via pública per parades de serveis de Mercat.

Cal tenir present que aquesta pandèmia ha provocat la presentació de 98 ERTO’s a Constantí, inclòs el polígon industrial, la qual cosa es tradueix en aproximadament 1.000 persones afectades. A banda, l’atur ha assolit unes xifres semblants a les que va provocar la crisi financera de l’any 2008: s’ha incrementat un 20%, un 6% per sobre de la mitjana al Tarragonès. Hem arribat al còmput de 705 persones aturades, tenint en compte que nosaltres ja patíem un atur estructural d’aproximadament 300 persones abans del 2008.

Quina tasca s’ha fet per als col·lectius més vulnerables, com la gent gran, i en la bretxa digital en educació?

Pel que fa a la gent gran, hem estat fent atenció personalitzada amb seguiment telefònic. Als que no tenien cap familiar a disposició, els hem pogut portar la compra de necessitats de primer ordre al seu domicili perquè no haguessin de sortir-ne durant el confinament. Un cop més, agrairé als voluntaris la tasca realitzada en aquest aspecte.

Quant a la bretxa digital, hem augmentat els ajuts econòmics a les AMPA’s dels centres escolars per tal que poguessin facilitar als infants les connexions amb els centres. Així mateix, aquest increment també ha de facilitar l’adquisició de material escolar divers que es pugui necessitar.

Com estan vivint les entitats la pandèmia?

Amb força resignació i ganes d’ajudar en el que convingui i involucrant-se des del minut zero. No vull parlar de cap en concret, ja que totes s’han posat a disposició nostra en tot moment. Hem tingut la ciutadania al peu del canó, altruistament, i cal que estiguem summament agraïts. La qualitat d’un poble es mesura en la qualitat dels seus veïns i nosaltres hem copsat que la nostra ha deixat el llistó molt alt. Com a alcalde, ha estat i és un gran orgull haver pogut comptar amb totes i tots ells.

Han obert una Oficina d’ajudes a la Covid. Què els demana la ciutadania?

Sí. Hem cregut oportú posar en marxa aquesta oficina com a finestreta única: atenció a les persones amb dificultats, seguiment i coordinació dels diferents departaments per tal d’estalviar temps i esforços als veïns i veïnes amb dificultats de qualsevol índole.

La majoria de les consultes van destinades al tema d’ajuts d’emergència, ja siguin per subministraments bàsics d’aigua, llum i lloguer, tot i que han augmentat considerablement les peticions d’ajut per aliments. També sol·liciten informació per a la tramitació de l’Ingrés Mínim Vital.

‘De moment, no tenim res tancat sobre fer actes a la Festa Major, tot i que intentem gestionar de fer alguna cosa, per poc que sigui, el dia mateix de la Festa’. Foto: Tarragona21

Hi haurà festa major? I activitats a Centcelles?

En principi ens vam plantejar de no fer res, però hem arribat a la conclusió que és molt trist que no es faci res per la Festa Major. De moment, no tenim res tancat tot i que intentem gestionar de fer alguna cosa, per poc que sigui, el dia mateix de la Festa.

Quant al tema de les activitats a Centcelles i sense voler avançar res, farem alguna cosa al voltant de la Festa Major. Les ganes hi són, però tal com ens recorden les autoritats sanitàries, s’ha de ser prudent i vetllar per la seguretat de tots. Vols i dols, com molt bé ens recorda la saviesa popular.

Com valora la tasca dels voluntaris, de Protecció Civil i dels col·lectius que estan en primera línia?

Excel·lent. Crec que és un adjectiu que ho diu tot. Per molt de temor que hagin tingut, no han vacil·lat gens ni mica en abanderar i posar-se al davant d’aquesta trista situació. No s’han vist ni ideologies ni colors polítics, sinó que han treballat tots a una per poder-nos-en sortir el més aviat millor i amb les millors condicions possibles. Una magnífica actitud i una gran manifestació de fermesa, valentia i valor col·lectiu que la ciutadania ha protagonitzat durant l’estat d’alarma.

Què caurà del pressupost municipal d’enguany? Què és el que no es podrà fer?

És obvi que el canvi de prioritats de l’Ajuntament afectarà de manera directa a inversions que estaven previstes i que, ara per ara, no es podran executar.

Tot i que és aviat per donar dades definitives, està clar que els ingressos han disminuït i continuaran fent-ho de manera directa, amb la disminució dels serveis municipals com el pavelló poliesportiu, la llar d’infants, l’escola de música, etc. I també de manera indirecta, ja que possiblement augmentarà la morositat, l’ajut per despesa social, l’esforç fiscal que realitzem per superar la crisi…

En definitiva, tot plegat farà que determinades inversions i despeses es retallin, si més no provisionalment. Sí que és clar que el Parc d’Skate es posposa fins l’any vinent, però hem decidit anar-nos ajustant sobre la marxa.

Hi haurà inversions en millora de la xarxa d’aigua als carrers Falset, Girona, Raval de Sant Cristòfol i Tarragona?

Tenim prevista la millora de la xarxa d’aigua en aquests carrers. Possiblement les haurem de fer espaiades en el temps, per les previsions negatives a què hem anat fent referència, però us puc confirmar que la primera actuació serà la del carrer Falset, que és prioritària per la provisionalitat en què es troben les canonades en aquests moments.

I al Grup Centelles es faran millores?

Si parlem de les esquerdes, aviat tindrem dues persones mediadores per a la formació de les comunitats de propietaris, pas previ per a l’obtenció de les subvencions de la Generalitat de Catalunya destinades als arranjaments dels blocs. Tan aviat com estiguin constituïdes concretarem les reparacions a fer i els calendaris.

Amb tot, el Grup Centcelles és una urbanització envellida que requereix un manteniment constant i a la que prestem, des de l’Ajuntament, l’atenció deguda en cada moment.

La piscina coberta, quan serà una realitat? En quin moment es troba?

La piscina coberta és una petició que ens va arribar dels veïns de Constantí i un compromís incorporat com a promesa electoral en la que estem treballant des del primer dia. L’envergadura del projecte i els processos administratius que comporta ens impedeixen donar-li més celeritat, amb la qual cosa preveiem que per al 2022/2023 serà ja una realitat.

En aquests moments estem pendents de l’aprovació per part de la Comissió d’Urbanisme de Tarragona del canvi d’usos del terreny triat per acollir-la, entre els dos centres escolars d’educació primària, respectant 2000 m2 quadrats per a possibles ampliacions de l’Escola Centcelles. Un cop passi aquest tràmit, la intenció és fer un concurs d’idees; després s’haurà de licitar l’encàrrec del projecte per, finalment, realitzar el procediment per a la seva construcció i atorgament de la gestió.

Són tràmits feixucs i llargs, però imprescindibles per poder gaudir d’aquest anhelat equipament.

Hi haurà més càmeres de videovigilància als carrers?

És una qüestió que encara no tenim decidida. Possiblement el que sí que durem a terme és una renovació de les càmeres antigues que ja estaven instal·lades.

Pensem que, com a molt, potser es podria realitzar una nova fase que abastaria l’avinguda Onze de Setembre, sobretot la zona escolar, i la plaça de la Generalitat. Però com li deia, no tenim res decidit de moment.

Com està la urbanització del pp-10, al polígon Constantí?

Va a bon ritme! La seva finalització està prevista per a finals de setembre, tot i que en principi la previsió era que estigués enllestida a finals de juliol. Hem de tenir en compte que les obres han estat aturades a conseqüència de l’estat d’alarma.

La urbanització i el desenvolupament d’aquests terrenys ubicats a la 3a fase del PIC formen part de l’objectiu de l’Ajuntament de reactivar i impulsar el Polígon de cara a reactivar també econòmicament el municipi. El nostre Polígon s’ha confirmat com el gran referent en el sector de la logística del Camp de Tarragona i el desenvolupament d’aquest pla parcial permetrà l’arribada de noves empreses que aportaran beneficis al municipi: nous llocs de treball i un increment de l’activitat econòmica local.

Com està resultant l’experiència de la recent municipalització del servei de l’aigua?

És molt aviat per fer una valoració. Hem de tenir en compte que els primers rebuts que ens gestiona BASE tot just s’acaben de passar a cobrament, ja que es van endarrerir a causa de l’estat d’alarma. Però abans, s’han hagut de traslladar totes les bases de dades al nou programa informàtic, fer les parametritzacions pertinents, localitzar comptadors, etc. Vaja, una feina en la que encara estem polint detalls i fins d’aquí com a mínim un any no podrem fer valoracions amb els números a les mans. El que sí que podem avançar és que Constantí surt guanyant amb aquest nou sistema.

I la gestió de la brossa?

Tenim la licitació en marxa, però l’empresa FCC va presentar un recurs que ens ha endarrerit el procediment. Finalment ja hem rebut la notificació del Tribunal Català de Contractes que ha estat favorable a l’Ajuntament ja que ha desestimat les al·legacions tot i que hem hagut d’afegir unes explicacions addicionals. Ara ja hem reiniciat el procediment d’obertura del primer sobre, i hem comprovat que hi ha dues empreses que opten al servei: Fomento de Construcciones y Contratas i Urbaser; i cinc empreses que opten al control d’aquest servei. Esperem que en dos mesos hagi acabat tot el procediment, els serveis estiguin licitats i puguem gaudir de les millores que inclouen.

De moment, ens continua prestant el servei l’empresa Urbaser pel que fa a recollida de matèria orgànica, rebuig i voluminosos del PIC; i el Consell Comarcal del Tarragonès, mitjançant l’empresa FCC, realitza la resta dels serveis.

Com està sent el retorn a la feina a l’Ajuntament?

Vam aprovar un Pla de contingència pel retorn segur a la feina, consensuat amb el Comitè de seguretat i salut i la Mesa general de negociació en representació de tots els empleats públics de l’Ajuntament. L’hem fet una mica esglaonat, amb mesures de prevenció, protecció i organització i decretant uns serveis essencials, com ara l’OAC, l’oficina Covid-19, la Biblioteca, l’Arxiu, el Jutjat i la Policia, tenint molt en compte el personal vulnerable i els treballadors que superen els 60 anys.

A banda, hem modificat la forma d’executar els serveis, passant al sistema de cita prèvia i s’han modificat llocs de treball per poder garantir la possibilitat de mantenir la distància de seguretat interpersonal entre els treballadors; també hem articulat mecanismes per mantenir el teletreball per a aquells serveis no necessàriament presencials, compaginant-lo amb part de l’horari de treball presencial. En definitiva, suposo que el que han anat fent totes les administracions públiques.

Les escoles municipals de Música i d’Adults estan en marxa?

Ara per ara no hem cregut convenient d’obrir-les. Hem anat seguint els criteris dels centres escolars, ja que hem trobat que era el més sensat. De cara al curs vinent, haurem de veure què ens recomanen les autoritats sanitàries i prendrem les decisions que veiem més coherents. Hem de seguir el dia a dia de la pandèmia, ja que encara que s’hagi aixecat l’estat d’alarma el virus segueix entre nosaltres. Com et deia, cal ser prudent i anar pas a pas…

Jaume Garcia

/* JS para menú plegable móvil Divi */