.

Óscar Sánchez, alcalde de Constantí

No. No es tracta de l’activitat que es realitza a les escoles de pensar què passaria si en comptes de ser hivern, el Nadal passés a l’estiu. Hi hauria molt canvis. Qui més qui menys ha escoltat algun infant recitar el poema de Joan Vilardell Caixàs: els Reis d’Orient es tallarien les barbes, els pastors anirien en bermudes i portarien gelats al nen … Es tracta de qüestions una mica més reflexives, de dubtes generats, de voluntats descoratjades pel devenir de la conjuntura.

Sí. Efectivament aquestes festes nadalenques seran diferents, a títol individual i també col·lectiu. No sabem si seran millors o pitjors. El que és cert és que possiblement res tinguin a veure amb el que tradicionalment són aquestes dates. Ja ho veieu: les famílies dirimeixen com celebrar les festivitats, si és prudent fer reunions, si és trist deixar els avis sols, si és agosarat el desplaçament, etc. És a dir, tot un seguit de neguits implantejables fa exactament un any, fa exactament tres-cents seixanta-cinc dies.

Potser. Possiblement, l’any vinent tot pugui tornar a ser com abans. Però també tal vegada hi haurà fets, esdeveniments o circumstàncies que passaran a formar part de la nostra història. El món no s’atura i les situacions varien; ni millor ni pitjor, però dissemblant.

Cert. Segur que de tot això podem conjecturar-ne avantatges. D’antuvi, us puc asseverar que un dels més evidents ha estat la capacitat de reacció de l’administració local davant la infinitat d’inconvenients i contratemps que han anat aflorant durant aquests deu mesos. En un primer moment, l’aturada general ens va fer cancel·lar i suprimir els nostres projectes. Però no ens vam quedar de braços plegats. Ens hem reinventat i poc a poc, xano-xano, hem recuperat el ritme i hem alimentat l’entusiasme per donar als nostres ciutadans i ciutadanes una sèrie d’al·licients per fer de la circumstància una realitat encoratjadora i estimulant.

Amb l’absoluta confiança que la prudència i el sentit comú, que com a societat estem demostrant, ens portaran temps més plàcids, us desitjo que tingueu unes molt bones festes nadalenques. Diferents, però igualment entranyables.

Molt bones festes!