.

Òscar Cadiach

Òscar Cadiach

L’alpinista tarragoní Òscar Cadiach tornarà a volar novament aquest diumenge al matí des de l’aeroport del Prat fins a Islamabad, i ho farà un mes i mig després d’haver tornat de la muntanya del Pakistan, el passat 10 d’agost.

Aquest cop l’alpinista tarragoní engega l’expedició amb una previsió de menys dies d’estada, ja que s’haurà de situar als peus del seu 14è vuitmil abans de l’arribada del fred i la neu de l’hivern al Karakorum.

Cadiach volarà fins a Islamabad -fent escala a Istanbul- amb el també tarragoní Raffa Olivier, que l’acompanya en aquesta nova expedició al Karakorum.

Arribats a Islamabad, faran el trajecte des de la capital del país fins a Skardu acompanyats d’un oficial militar d’enllaç, per trobar-se en aquesta població amb Muhammad Ali ‘Sadpara’, un dels escaladors més fort del Pakistan.
‘Sadpara’ ha trepitjat el cim de quatre del cinc vuitmils del seu país.

És conegut, però, per haver assolit el febrer d’enguany la primera hivernal de la història al Nanga Parbat, amb el basc Álex Txikon i l’italià Simone Moro.

Tots tres, acompanyats per portejadors, enllaçaran en jeep tot terreny fins a Askole, on engegaran el trekking de 5 dies per la glacera del Baltoro fins a Concòrdia i els peus de la muntanya en forma d’espina de drac. Des de l’arribada a Islamabad, si tot va bé, passarà una setmana fins que plantin les tendes als 4.900 m del camp base del Broad Broad.

L’ascensió també serà diferent

Cadiach es planteja pujar de camp en camp, pernoctant en cadascun d’ells i progressant després fins el cim, a 8.047 m. Amb tot, dependrà del nivell d’aclimatació.

Si l’aclimatació és òptima, sortirien dels 4.900 m del camp base per escalar fins el camp I (5.200 m) on dormirien. Repetirien el mateix procés fins els 6.300 m del camp II, i així successivament fins el camp III (7.150 m) i el camp IV, que aquest cop sí que volen instal·lar a 7.500 m.

Els 547 metres finals del Broad Peak són els que presenten més dificultats quan es donen condicions extremes, com les que Cadiach es va trobar en les dues últimes expedicions.