.

.

TOTS 21

La vicepresidenta del govern, Joana Ortega. Foto: ACN

La vicepresidenta del govern, Joana Ortega. Foto: ACN

La vicepresidenta del Govern , Joana Ortega, ha manifestat aquest dijous que ha rebut una “important” xifra d’adhesions d’ajuntaments a la carta que els hi va adreçar per saber si comptava amb el seu suport en l’organització de la consulta del 9N. En el marc de la cloenda de l’assemblea de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), celebrada a Vila-seca, i davant d’uns 200 càrrecs electes, Ortega ha aprofitat per reclamar a aquells alcaldes que encara no han contestat que expressin la seva voluntat al Govern. La vicepresidenta ha assegurat que des del Departament de Governació s’està treballant de manera “silenciosa” i “discreta” per tenir-ho tot a punt pel 9N.

La vicepresidenta ha assegurat que la consulta del 9N és el repte més important que té Catalunya perquè la ciutadania pugui pronunciar-se sobre el futur del país “de forma democràtica, legítima i unitària”. Amb tot, també ha volgut contrarestar les crítiques que es fan al Govern acusant-lo de estar més preocupats pel dret a decidir que per les polítiques socials. “Davant d’un Estat que ens ofega econòmicament, alcem la veu i volem decidir, i avui necessitem invertir més en les persones i menys en pedres, i per això hem fet els pressupostos més socials de la història”, ha assegurat.

En el marc de la XVI Assemblea de l’ACM, on s’ha fet una ferma defensa dels ens locals i la seva tasca, la vicepresidenta també ha parlat de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Autonomia Local (LRSAL) que impulsa el govern de l’Estat i que “vulnera” l’autonomia local. Ortega ha explicat que el Govern no ha estat “passiu” a les “constants ingerències” de l’Estat i ha recordat la tramitació de la Llei de governs locals que s’iniciarà en breu al Parlament. “És l’eina que ens ha de permetre blindar-nos davant la LRSAL”, ha afegit.

Amb tot, i mentre es prepara el recurs al Tribunal Constitucional (TC) contra aquesta Llei, amb el suport del Parlament i del 90% dels ajuntaments catalans, la vicepresidenta ha recordat que el passat dimarts el Govern va aprovar un decret llei “que ens protegeix d’aquesta vulneració a l’autonomia local”. “La voluntat del Govern és defensar el món local i tenim el convenciment que hem d’exercir les competències que tenim i que ningú ataqui el nostre autogovern”, ha afegit. En aquest sentit, ha reclamat una “gran pinya” que demostra la voluntat de ser i la importància de visualitzar “la unitat d’acció” en defensa d’aquest autogovern.

Precisament sobre la Llei de governs locals, el president de l’ACM i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, ha agraït a la vicepresidenta la posada en marxa d’aquesta normativa i ha reclamat als diputats al Parlament que “facin una bona feina” perquè els ens locals “puguin continuar prestant serveis de qualitat als nostres ciutadans”. Sobre el decret llei aprovat dimarts, que ha qualificat de “mur de contenció” a la LRSAL, Buch també ha demanat “coherència” als grups parlamentaris perquè “ningú l’aturi”. “Ni els que estan en contra de la LRSAL però tampoc els que hi estan a favor perquè altres Comunitats Autònomes del mateix color polític també l’han recorregut”, ha etzibat.

Durant el discurs de cloenda, Ortega ha volgut aprofitar per agrair als alcaldes presents la seva “comprensió” pel deute que té la Generalitat amb els ajuntaments. “Som molt conscients de la situació que patiu, i treballem amb els instruments que ens deixen i el que ens barren per posar remei a l’ofec de l’Estat”, ha conclòs.