.

.

TOTS 21


ERC va fer l'acte central de campanya al TAS de Salou. Foto: Cedida

ERC va fer l’acte central de campanya al TAS de Salou. Foto: Cedida

Un centenar de persones van omplir la Sala Europa del TAS de Salou en l’acte central de campanya d’Esquerra Republicana al Camp de Tarragona, un esdeveniment que va comptar amb la presència destacada d’Oriol Junqueras, president dels republicans.
Junqueras, que va ser l’encarregat de tancar l’acte, va centrar el seu discurs en el paper d’Esquerra com a eina més útil per derrotar i combatre l’extrema dreta i la dreta extrema. “Només hi ha un vot útil per enfrontar-se a l’extrema dreta. Som els únics que sempre els hi hem plantat cara i els únics que mai hem votat amb ells. Tant el PSC com la dreta catalana hi han pactat molt. Només cal que recordem les investidures d’Aznar o Rajoy”. I afegia: “Sempre que la dreta perd, perd davant nostre. Per això hem de tenir la màxima força, perquè som la garantia que perdin.”
Així mateix, va explicar com els qui veritablement ostenten el poder el mantenen. Actualment, explica el president republicà, ho fan fent creure que la situació econòmica és pitjor del que està realment per capitalitzar el desencís. “Hi ha la percepció que la situació econòmica és molt dolenta. Però malgrat que s’ha apujat el preu dels lloguers, les hipoteques o els aliments, batem rècords d’inversió estrangera, exportacions i ocupació. L’economia catalana és competitiva”.
Per Junqueras tampoc és casual la distribució de la riquesa a l’estat espanyol. “Espanya és el tercer país de l’OCDE amb més milmilionaris per herència. Però en canvi és el quart país del món amb menys milmilionaris que han creat una empresa. Això passa perquè hi ha un sistema econòmic, fiscal, polític, mediàtic i judicial que protegeix als qui ja tenen poder.”
Oriol Junqueras durant el seu parlament. Foto: Cedida

Oriol Junqueras durant el seu parlament. Foto: Cedida

Així mateix també destacava que la màxima preocupació dels qui ocupen aquest poder és la democràcia ja que és l’únic mecanisme que els pot fer perdre els privilegis. I per aquest motiu, constata, l’intenten diluir. Avui en dia, segons Junqueras, el mecanisme que fan servir per a aquest objectiu són els mitjans i les xarxes socials, que utilitzen amb la missió de fer córrer el discurs que la democràcia no serveix de res, fomentant, així, l’abstenció de les classes populars.
Jordi Salvador, cap de llista al Congrés per Tarragona, també va tenir un paper destacat. I tal i com ha anat explicant durant la campanya, va combinar la qüestió nacional amb els drets socials. Per Salvador, “no tinc cap dubte que serem una nació lliure. Però fins que no ho aconseguim no ens podem oblidar del mentrestant. Ningú ha defensat els drets de la classe treballadora com nosaltres. Al 2017 vam rebentar el pacte de Toledo perquè les pensions no anaven indexades a l’IPC. Ara ho estan. I això vol dir que a una persona que li hagués pujat la pensió 6 euros, ara l’hi ha pujat 200. Amb la inflació que estem patint, això no és poca cosa”.
El cap de llista per Tarragona, Jordi Salvador. Foto: Cedida

El cap de llista per Tarragona, Jordi Salvador. Foto: Cedida

El candidat també va recordar una mesura important que no van aconseguir que PSOE i Podemos aprovessin. “Que no es derogués la reforma laboral és una espina que porto clavada. Hi havíem lluitat durant 12 anys, amb tres vagues generals. I el Govern més progressista de la història se’n va oblidar.”
En referència a la qüestió nacional, des d’Esquerra van remarcar que s’aconseguissin els indults, treure els presos de la presó i la derogació de la Llei de Sedició. Això sí, Salvador recordava alguns moments durs. “Aquests anys he viscut algun dels moments més tristos en política. Quan a gent que s’ha sacrificat per aquest país se’ls hi ha faltat al respecte. I a aquesta gent se’ls hauria d’aplaudir sempre i a tot arreu. Moltes gràcies, Oriol Junqueras i Joan Josep Nuet. Estic segur que omplireu els llibres d’història.”
En l’acte també hi van participar diversos dels candidats al Congrés i al Senat, com Laura Castel, Josep Rufà, Hélène Arcelín, Dani Pernas i Joan Josep Nuet, així com Kènia Domènech, secretària d’Afiliació dels republicans.