.

· D'esquerra a dreta, Isaac Sanromà, Oriol Junqueras i Marià Arbonès. Foto: Enrique Canovaca.

· D'esquerra a dreta, Isaac Sanromà, Oriol Junqueras i Marià Arbonès. Foto: Enrique Canovaca.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, s’ha referit al projecte de BCN World, aquest migdia, en un dinar organitzat per la Cambra de Comerç de Reus. Els empresaris presents en el dinar han fet gran quantitat de preguntes al voltant del projecte de BCN World. En aques sentit, Junqueras s’ha mostrat taxatiu a l’hora d’afirmar que no pot consentir l’entrada de menors als casinos i l’aprovació del joc a crèdit, i que no es creu les previsions d’ingressos que donen els impulsors.

El president d’ERC ha subratllat que BCN World “pot ser temptador”, ja que oferirà la creació de llocs de feina, però a la vegada aquest treball “serà precari i poc qualificat”. En aquest sentit, Junqueras ha assenyalat, en l’inici de la seva intervenció, una incoherència de caire econòmic que té a veure amb el gran esforç realitzat per formar a les persones i les poques oportunitats dignes que troben dins de Catalunya i Espanya.

Contrari a la prohibició del burka

“En general, la llibertat de les persones s’ha de respectar i els límits es troben quan el benestar d’altres persones es veu perjudicat. No crec que anar amb la cara tapada pel carrer perjudiqui el nostre benestar”. D’aquesta manera, Oriol Junqueras s’ha posicionat contra la prohibició del burca i el nicab als espais públics, aprovada pel govern municipal dins de la nova ordenança de civisme. El propi Pellicer ha escoltat aquestes afirmacions des de la taula presidencial de l’acte.

El president d’ERC creu que s’han de trobar millors arguments de relació amb la comunitat musulmana, més enllà de la “simple prohibició”, i ha posat com a exemple el model d’integració dels immigrants que hi ha a Sant Vicenç dels Horts, el poble del qual n’és alcalde.  Junqueras creu que molts nens del poble que parlen xinès, àrab o urdu, en un futur, podran ajudar a d’altres infants a tenir una feina millor, ja que “amb els seus coneixements lingüístics podran ajudar a les nostres empreses a exportar més, a captar més turisme i noves inversions, en zones amb milers de milions d’habitants”.

Crítica entre línies al pacte de govern CiU-PP

Una de les qüestions preguntades en el col·loqui posterior al dinar ha estat el pacte que manenten a Reus CiU i el PP. En aquest sentit, Junqueras ha estat críptic i no s’ha volgut mullar gaire, malgrat la seva evident oposició a les polítiques populars: “l’acord té una punta d’humor, pot ser no és antinatural, o pot ser sí?”, ha reblat.

Posteriorment, ha afirmat que “cada realitat és un món concret” i que només li demana al govern municipal “que tingui el major encert possible”. “És inqüestionable que acords amb el PP tenen un punt de curiós, de poc habitual. En tot cas, espero que l’Ajuntament de Reus estigui en plena sintonia amb el procés sobiranista”, ha assegurat Junqueras.

Referència històrica al general Prim

Una de les preguntes més curioses ha estat relacionada amb el general Prim: un anònim volia que Junqueras opinés sobre el posicionament que tindria l’il·lustre reusenc en l’actual conjuntura política de Catalunya. Per exposar el seu argument, Junqueras, que és historiador, s’ha referit a un discurs al Congrés dels Diputats, del 1851, en què Prim es queixava d’uns fusilaments produïts a Barcelona: “Prim va dir ‘somos o no somos los catalanes ciudadanos españoles? Si lo somos, tratadnos como tales i si no…’ i aquí ho deixo”.

Això sí, el president d’ERC ha reconegut que el posicionament de Prim podria variar en funció de les èpoques històriques i polítiques que va viure. L’acte ha estat moderat pel director de Reusdigital, Marià Arbonès.

Reusdigital / Grup de Diaris Digitals de Catalunya

/* JS para menú plegable móvil Divi */