.

.

TOTS 21


Convocatòria dels premis literaris Ciutat de Tarragona

Convocatòria dels premis literaris Ciutat de Tarragona

Com ja és habitual des de l’any 2011, any en què es va produir una reformulació d’aquesta convocatòria, amb la tardor arriba la convocatòria dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona, enguany en la seva 30ª edició, que, seguint la línia marcada a les darreres sis ocasions, constarà dels següents premis:

 • 30è Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler.
 • 20è Premi-beca de traducció Vidal Alcover.
 • 23è Premi de narrativa curta per Internet Tinet.

Com és sabut, els Premis Literaris Ciutat de Tarragona van ser iniciats per Òmnium Cultural del Tarragonès. Des de 1992, la convocatòria es fa des de l’ajuntament de Tarragona. A partir de 2002, també s’hi va afegir el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona. Des de 2014, l’organisme encarregat d’organitzar-los és la Casa de les Lletres, del departament de Cultura de l’ajuntament de Tarragona.

Atesa la bona marxa de les darreres edicions, l’organització ha considerat convenient de no introduir-hi cap modificació significativa, fora de la renovació parcial d’alguns membres dels jurats, tal com ja es fa de manera ordinària.

Així, el Premi Pin i Soler està dotat amb 21.000 € i s’hi poden presentar novel·les en català, de tema lliure, amb un mínim de 150 pàgines; l’edició corre a càrrec d’Angle editorial.

El Premi Tinet està dotat amb 1.000 € per la diputació de Tarragona i s’hi poden presentar contes en català, de tema lliure, d’entre 3 i 6 pàgines; l’edició de l’obra guanyadora junt a altres 14 textos seleccionats corre a càrrec de Cossetània edicions.

Per últim, el Premi Vidal Alcover, que té la característica de premi-beca, està dotat amb 12.000 € i s’hi poden presentar projectes de traducció al català d’obres literàries que, per la seva com­plexitat i importància i per la dedicació que comportin, impliquin la necessitat d’un ajut econòmic per ser duts a terme; l’edició de les obres corre a càrrec de les edicions de 1984.

Els treballs que optin als premis es poden presentar fins al 15 de gener de 2020 i el lliurament tindrà lloc a la nostra ciutat el dia 16 de maig de 2020, al Teatre Metropol.

Sobre els Jurats dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona

Premi Pin i Soler de novel·la

 • Xavier Aliaga: De Xàtiva. Escriptor i periodista. És responsable de la secció de Cultura del setmanari El Temps. Ha guanyat diferents premis, entre els quals l’Andròmina (2008) i el Joanot Martorell (2011), tots dos de narrativa. El 2017 va obtenir el Premi Pin i Soler de novel·la, amb Les quatre vides de l’oncle Antoine, pel qual, més tard, va ser distingit amb el Premi de la crítica dels autors valencians.
 • Lluís Anton Baulenas: De Barcelona. Escriptor i traductor. Ha publicat 17 novel·les, a més d’obres de teatre, literatura infantil i juvenil i assaig, i ha obtingut alguns dels més importants premis literaris, com el St. Jordi, el Documenta, el Carlemany, el Ciutat d’Alzira, el Prudenci Bertrana, el Ramon Llull o el de la crítica Serra d’Or. Tres novel·les seves han estat portades al cinema per Ventura Pons. La seva obra ha estat traduïda a una dotzena de llengües. S’estrena com a membre d’aquest jurat.
 • Pere Guixà: De Barcelona. Escriptor, traductor, llicenciat en Filologia Romànica i habitual col·laborador en premsa escrita (La Vanguardia, El Punt Avui, El País…). Ha publicat 5 reculls de contes i diverses traduccions.
 • Marina Porras: De Rubí. Crítica literària (màster en Teoria de la literatura i Literatura comparada per la UB) i llibretera.  Escriu habitualment a Núvol  i El nacional. S’estrena com a membre d’aquest jurat.
 • Vicenç Villatoro: De Terrassa. Escriptor i periodista. Ha dirigit diverses institucions culturals, entre elles l’Institut Ramon Llull i el CCCB. En l’àmbit de la comunicació, a més de la col·laboració en molts mitjans, ha dirigit el diari Avui, la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió i molts programes culturals, especialment de dedicats a llibres. Ha publicat més de 30 volums, amb alguns dels quals ha obtingut premis com el Sant Jordi, el Sant Joan, el Ciutat de Barcelona, el Ciutat de Palma, el Documenta, el Prudenci Bertrana, el Ramon Llull o el Carlemany.
 • Joan Chavarria: Actua com a secretari en representació d’Òmnium Cultural del Tarragonès

Premi Vidal Alcover, de traducció

 • Sam Abrams: De Beckley, Virgínia Occidental. Poeta, traductor, crític i assagista. Professor de Poesia Catalana Actual i Teoria i Crítica a la Universitat Oberta de Catalunya. El 1998 va rebre el Premi d’Actuació Cívica de la Fundació Lluis Carulla. I el 2010, el Premi Carles Rahola d’assaig. A part la seva obra pròpia com a poeta i assagista, ha traduït al català i antologat una gran quantitat de poetes anglesos i nordamericans contemporanis, com també n’ha traduït a la inversa.
 • Montserrat Franquesa: De Lleida. Llicenciada en Filologia Clàssica (1989) i en Filologia Germànica (1993) per la Universitat de Barcelona, és doctora en Teoria de la Traducció per la Universitat Autònoma de Barcelona (2009). És professora de la Facultat de Traducció i d’Interpretació des de 2009. Especialista en història de la traducció dels clàssics grecs i llatins al català. Ha traduït nombroses obres del grec modern i també de l’alemany.
 • Jordi Jané: De Creixell. Professor emèrit de la facultat de Lletres de la URV. Especialitzat en literatura alemanya moderna, és autor d’una gran quantitat d’estudis, traduccions i edicions sobre autors com Goethe, Heine, Schiller, von Kleist, Büchner, Tucholsky, etc.
 • Carles Prado: De Reus. Professor d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra i director del programa dels Estudis d’Àsia Oriental a la Universitat Oberta de Catalunya. Doctor en Teoria de la traducció i estudis interculturals per la UAB i en Literatura xinesa moderna per la Universitat de Califòrnia (LA). El 2001 va obtenir l’accèssit al Premi Vidal Alcover. Ha publicat traduccions tant de literatura clàssica xinesa (Lu Xun) com d’anglesa contemporània (Paul Auster).
 • Anna Soler Horta: D’Arbúcies. Llicenciada en traducció i interpretació per la Universitat Pompeu Fabra. Ha traduït al català obres d’assaig, de narrativa, de poesia i de teatre, majoritàriament de l’alemany (Arthur Schnitzler, Hermann Hesse, W. G. Sebald i Walter Benjamin). També ha traduït d’altres llengües, sovint en col·laboració amb altres traductors (Fernando Pessoa, Fiódor Dostoievski o Samuel Beckett). En el terreny del teatre, ha traslladat al català obres de Botho Strauß, Bertolt Brecht, Thomas Bernhard, Valère Novarina, Edward Bond i Lars Norén. S’estrena com a membre d’aquest jurat.
 • Rosa Ibarz: Actua com a secretària, en representació del Centre de Normalització Lingüística de Tarragona.

Premi Tinet de narrativa breu per internet

 • Teresa Colom: D’Andorra. Tot i que economista de formació, es dedica a la creació literària. Com a poeta ha participat en múltiples festivals internacionals. El 2017 va participar en el festival de poesia Veus paral·leles. Ha publicat cinc poemaris. És autora del recull de relats La senyora Keaton i altres bèsties, pel qual va obtenir el premi de narrativa Maria Àngels Anglada el 2016.
 • Alba Dalmau: De Cardedeu. Llicenciada en Comunicació Audiovisual i màster en Creació Literària per la UPF. Com a escriptora, ha obtingut els premis Recull 2011, Vila de l’Ametlla de Mar 2015, Vila d’Ascó 2015. El seu recull de contes El camí dels esbarzers (2019) ja va per la tercera edició. Actualment es dedica a la producció audiovisual i és professora d’escriptura creativa. S’estrena com a membre d’aquest jurat.
 • Lurdes Malgrat: De Lleida, però resident a Tarragona. Llicenciada en Filologia catalana. Fundadora i directora de l’Escola de Lletres de Tarragona. Es dedica professionalment a l’ensenyament. Ha escrit poesia, novel·la, relats, teatre i estudis literaris. El 2007, el 2018 i el 2019 va participar en el festival de poesia Veus paral·leles.
 • Xavier Mas Craviotto: De Navàs. Ha estudiat Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona. Durant dos anys, ha tingut una beca de col·laboració amb el Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació (CUSC-UB). Modera clubs de lectura juvenils i és cofundador de Com ho diria, una plataforma digital especialitzada en l’argot juvenil del català col·loquial. Amb 17 anys, queda finalista al Premi Literari Jordi Sierra i Fabra d’Espanya i Llatinoamèrica, i des de llavors ha guanyat una vintena de premis de narrativa i poesia, d’entre els quals destaquen el premi Gabriel Ferrater d’Òmnium Cultural Baix Camp 2017, el I Certamen Art Jove Salvador Iborra, el Premi Documenta 2018 i el Premi Tinet 2019. S’estrena com a membre d’aquest jurat.
 • Albert Ventura: De Tarragona. Llicenciat en Filologia Catalana. Es dedica professionalment a l’ensenyament. Ha publicat dos reculls de relats i ha editat la poesia i el teatre d’Ernest Casajuana.
 • Amadeu Roig: Actua com a secretari, en representació de la Diputació de Tarragona.