.

Imatge d’un dels mòduls del centre penitenciari Mas d’Enric al Catllar. Foto: Arnau Martínez / Ariadna Escoda

Un pres del centre penitenciari de Mas d’Enric, al Catllar, condemnat per assassinat ha matat aquest dimecres a la tarda una cuinera del centre i després s’ha suïcidat, segons ha comunicat el sindicat CATAC. Els Mossos d’Esquadra investiguen la doble mort. Els cossos han estat trobats a la cuina, concretament a la càmera frigorífica.

El crim, segons ‘elcaso.cat’, s’ha produït entre les 16 i 17 hores. La dona era treballadora del Centre d’Iniciatives per la Reinserció (CIRE) i ha mort per les ferides d’arma blanca causades pel pres, que també treballa a la cuina del centre. El sindicat ha convocat per aquest dijous al migdia una concentració de condol i rebuig al crim. L’assassinat s’hauria produït dins una de les càmeres frigorífiques del centre.

La víctima, Núria López López

La víctima, Núria López López, de 46 anys, era de Castelldefels i residia en Vilallonga del Camp, segons ha sabut Tots21. Tenia una gossa, Fiona, afectada de càncer, que la que se n’ha fet càrrec la propietària del pis on vivia. Els Mossos d’Esquadra estaven buscant la nit de dimecres contactar amb familiars de la víctima.

L’autor de l’assassinat complia condemna d’11 anys per homicidi, justament per la mort a punyalades d’una dona. El pres es trobava a la zona de cuines justament perquè era una persona de confiança i que podia accedir a estris de cuina com ganivets.

Treballadors del centre han expressat a Tots21 el temor que “algun dia podria passar algun fet desgraciat per la manca de personal i perquè determinats presos es mouen amb molta llibertat”.

Des de la UGT, s’ha lamentat la pèrdua i acompanyen en el sentiment als seus familiars. “Són uns fets gravíssims que mai haurien d’haver-se produït. Durant els darrers anys, la UGT, com a sindicat majoritari a les presons catalanes, ha denunciat la greu situació que viuen els funcionaris en els centres penitenciaris a Catalunya”.

Certament, el perfil actual dels interns “ha variat molt respecte al de fa deu anys i s’ha denunciat reiterades vegades amb l’agreujant de les patologies mentals que molts pateixen i que són un impediment i una dificultat per al desenvolupament de les tasques dels professionals penitenciaris, tant de rehabilitació com de vigilàncies, cosa que es reflecteix en l’increment constant d’agressions que pateixen els professionals penitenciaris. De fet, fa escasses setmanes, es va denunciar que l’any 2023 s’havia patit un significatiu increment en les agressions cap a funcionaris, justament, d’aquesta presó”, afirma el sindicat.

Redacció