.

La catedràtica de Deusto Aurora Madariaga serà una de les ponents. Foto: Cedida

Aquest dijous 4 d’abril l’accessibilitat en la cultura serà l’eix temàtic d’una nova jornada de debat i reflexió, dins el procés participatiu del Pla Estratègic Tarragona Cultura. A partir de les 18h, al vestíbul del Teatre Tarragona, quatre dones especialistes en la matèria, analitzaran com assolir l’accés físic, sensorial, intel·lectual, mental, cultural, emocional i social als recursos culturals per al benefici de tothom. Així, desgranaran l’accessibilitat dels equipaments culturals, la d’espectacles i activitats culturals, la de la informació i la comunicació, així com la digital, com a requisit fonamental per a construir societats, economies i entorns digitals inclusius.

En una primera part de col·loqui entre les ponents i una segona amb participació i debat amb els assistents, la jornada busca recollir propostes per incorporar l’accessibilitat en la planificació i gestió de les polítiques culturals locals a la ciutat de Tarragona. Les ponents son Sònia Gainza, directora i fundadora del programa Apropa Cultura; Teresa González, cap del Departament d’Educació i responsable d’Accessibilitat i Inclusió del Museu Nacional d’Art de Catalunya; Aurora Madariaga, de la Cátedra de Ocio y Discapacidad de la Universitat de Deusto, Euskadi i Esmeralda Valderrama, directora de la companyia Danza Mobile, amb base a Sevilla.


Altres notícies:


La taula rodona serà moderada pel periodista Miquel González, de Tarragona Ràdio i comptarà amb una intèrpret de llengua de signes. La sessió ha estat coorganitzada per les conselleries de Cultura i Diversitat Funcional i Discapacitat, de l’Ajuntament de Tarragona. L’accés a la jornada, és lliure.

Una per una, les ponents són Sònia Gainza, directora i fundador del programa Apropa Cultura, el programa per excel·lència a Catalunya per al foment de l’accessibilitat a la cultura. Llicenciada i Màster en gestió d’empreses a ESADE, compta amb estudis superiors de música. Ha desenvolupat la seva experiència en l’empresa privada i la pública i en quatre sectors: distribució comercial i discogràfica, sector social, educació, i cultura, les llavors per a la creació d’Apropa Cultura.

Pel que fa a Teresa González, és Cap del Departament d’Educació i responsable d’Accessibilitat i Inclusió del Museu Nacional d’Art de Catalunya. Llicenciada en Història de l’Art, treballa en aquest equipament de referència. També ha estat la comissària de la jornada L’accessibilitat cognitiva al patrimoni cultural el 2022, organitzada en el projecte europeu POCTEFA-ARTIS (Art per la inclusió social), de treball compartit entre Occitània i Catalunya, que s’emmarca en el programa de cooperació territorial transfronterer Espanya-França-Andorra.

En el cas d’Aurora Madariaga, és catedràtica de Ocio y Discapacidad de la Universitat de Deusto, Euskadi; a més de doctora en Oci i potencial humà, llicenciada en Psicologia, Experta en Pedagogia Terapèutica i Màster en educació especial. Centra les accions en la investigació, formació i gestió del coneixement per garantir i defensar el dret a l’oci de les persones amb discapacitat, mitjançant una intervenció política, de gestió i educativa de caràcter inclusiu. Promou noves propostes basades en la inclusió social i amb el lliure exercici i gaudi de l’oci d’aquestes persones, en múltiples contextos de cultura, turisme, esport i recreació.

Finalment, Esmeralda Valderrama és directora de la companyia Danza Mobile de Sevilla. Ballarina i psicòloga que va dirigir durant setze edicions un certamen especialitzat en arts escèniques i plàstiques inclusives de tot el món com a aparador i reflex de les produccions d’intèrprets amb discapacitat: el Festival Internacional de Arte y Diversidad Escena Mobile, a  Sevilla, recentment desaparegut. Compta amb una companyia de dansa pròpia i amb un taller ocupacional basat en les arts escèniques.