.

.

TOTS 21


Un moment de la presentació del guardó. D’equerra a dreta, Javier Sancho, Coia Ballesté, Eduard Rovira i Josep Maria Cruset. Foto: Tots21

Un referent dels guardons del periodisme català, amb 34 anys d’història al darrere i la consolidació com un espai on cada vegada hi concorren més treballs i en formats i categories diferents. És el Premi de Periodisme Mañé i Flaquer, referent nacional, estatal i des de fa dos anys, del Camp de Tarragona -ja ho era de Torredembarra, on se celebra-, ja que fa dos anys va obrir categoria regional pròpia i des de l’any passat també ha obert una porta al món del fotoperiodisme. La categoria del Camp va rebre una allau d’originals en l’anterior edició, un èxit que posiciona el guardó a nivell territorial, ha destacat la presidenta de la Demarcació de Tarragona del Col.legi, Coia Ballesté.

L’Ajuntament de Torredembarra, la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya i Repsol, amb la col·laboració del Port de Tarragona, han presentat aquest matí en roda de premsa una nova edició del Premi de Periodisme Mañé i Flaquer, que manté les categories consolidades l’any passat i introdueix novetats importants.

Des d’avui es poden presentar treballs a les diferents categories convocades: Periodisme Camp de Tarragona, dotat amb 8.000 euros; Periodisme turístic, dotat amb 6.000 euros i un treball periodístic remunerat sobre Torredembarra; Comunicació Local, dotat amb 3.000 euros; i Fotoperiodisme Camp de Tarragona, dotat amb 3.000 euros.

La principal novetat d’aquesta 34a edició és una exposició amb les fotografies presentades l’any passat a la categoria de Fotoperiodisme, formada per 48 imatges vinculades informativament al Camp de Tarragona i signades pels fotoperiodistes Ariadna Escoda, Carles Esporrín, Alícia Fàbregas, Xavi Jurio, Marc Lladó, David Oliete, Alba Rodríguez, Roger Segura, Josep Lluís Sellart, Pere Toda, Núria Torres, Àngel Ullate i Tjerk Van Der Meulen.

A través d’aquest recull d’imatges, l’espectador establirà un vincle visual amb els fets més rellevants ocorreguts a les comarques tarragonines entre l’1 de setembre de 2019 i el 31 d’agost de 2020: la riuada que va desdibuixar l’Espluga de Francolí, la terrabastada del temporal Glòria, l’eixordadora explosió a Iqoxe o la sotragada de la irrupció del coronavirus, entre d’altres.

L’altra novetat d’aquesta edició és la incorporació com a membre del jurat de la Pilar Aymerich, fotògrafa catalana indispensable de la segona meitat del segle XX, reconeguda amb la Creu de Sant Jordi l’any 2005 i Premi Comunicació No Sexista 2013, entre d’altres distincions. Pilar Aymerich és Creu de Sant Jordi 2005 i Premi Comunicació No Sexista 2013. La presidenta de la Demarcació de Tarragona del Col.legi ha subratllat ‘la llarga trajectòria i professionalitat’ de la nova membre del jurat, que disposa de 70.000 originals en fotografia.

El seu torn, l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, ha anunciat que en 2023 -quan se celebraran els 200 anys del naixement de Mañé i Flaquer- es publicarà una biografia del periodista torrenc que dona nom al guardó i que fou el primer que exercí de manera professional com a tal, a la vegada que creà la figura del corresponsal desplaçat. El guardó és ‘un dels actes al que tenim més estima, que dóna a conèixer un personatge clau en la història del periodisme de l’Estat espanyol’.

El director del complex de Repsol a Tarragona, empresa col.laboradora del guardó des de fa dècades, Javier Sancho, destacava que la companyia ‘és la més valorada al territori i amb actes com avui es refrenda la nostra implicació en ell’.

Finalment, el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset -institució que hi col.labora des de l’any passat en la modalitat de fotoperiodisme- ha anunciat que a les instal.lacions portuàries tindrà lloc l’exposició de les obres que van participar en l’edició anterior. Cruset ha destacat que ‘qualevol territori que vulgui tenir una mentalitat oberta necessita uns ingredients, com són les infraestructures, la formació, el respecte al medi ambient i comptar amb un teixit de bons professionals del periodisme, d’un periodisme de prestigi’.

El termini de recepció de treballs finalitzarà el 22 d’octubre i es podran presentar fins a un màxim de tres obres per autor comptant totes les categories, excepte la de fotoperiodisme. El lliurament dels premis tindrà lloc el 26 de novembre de 2021.

PRINCIPALS DADES DE LA CONVOCATÒRIA
XXXIV Premi de Periodisme Mañé i Flaquer

Categories
1) Periodisme Camp de Tarragona
Temàtica
Treballs sobre el Camp de Tarragona en qualsevol dels seus àmbits.
S’admeten treballs provinents de qualsevol indret del món.
Dotació: 8.000 €

2) Periodisme turístic
Temàtica
Turisme en qualsevol dels seus àmbits. S’admeten treballs relatius a qualsevol indret del món.
Dotació: 6.000 €
L’Ajuntament encarregarà un treball periodístic remunerat sobre Torredembarra al guanyador/a per a ser publicat en un mitjà de comunicació d’àmbit català.

3) Comunicació local

Temàtica lliure.
Poden participar en aquesta categoria els i les periodistes que treballin al Camp de Tarragona.
Dotació: 3.000 €

4) Fotoperiodisme Camp de Tarragona
Temàtica
Imatges vinculades informativament al Camp de Tarragona, encara que no s’hagin realitzat en aquesta regió.
Dotació: 3.000 €

Membres del jurat
Pilar Aymerich, fotoperiodista, Creu de Sant Jordi 2005 i Premi Comunicació No Sexista 2013.
Coia Ballesté, presidenta de la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
Neus Bonet, editora i presentadora de l’informatiu de Catalunya Ràdio
“Catalunya Migdia. Cap de Setmana” i Premi Margarita Rivière al rigor periodístic amb visió de gènere 2020.
Xavier Fähndrich, director de Comunicació i Imatge del Port de Tarragona.
Jordi Farré, director de la Càtedra Internacional URV/Repsol d’Excel·lència en Comunicació.
Josep Maria Girona, exdirector de SER Catalunya, col·laborador del Diari de Tarragona i un dels socis fundadors de Canal Reus TV.
Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
Juan Navarro, director de Comunicació de Repsol.
Sergio Vila-Sanjuán, coordinador del suplement Cultura/s del diari La Vanguardia, Premi Nadal de 2013 i Premio Nacional de Periodismo Cultural
2020.

Més informació
977 130 730 // 977 640 025
www.premimanyeiflaquer.cat