.

CNL Tarragona

CNL Tarragona

Aquesta setmana el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Tarragona està acabant els cursos de català per a adults corresponents al primer trimestre del curs 2013-2014 i ben aviat, a partir del dia 12 de desembre, començaran la inscripció per als nous cursos que es posaran en marxa al gener.

Més de 1.000 alumnes s’han incorporat a les aules que el CNL de Tarragona té repartides pel Tarragonès, l’Alt Camp, el Baix Penedès i la Conca de Barberà, alguns per acabar cicles de formació, des de l’Inicial fins al Superior (D), i d’altres per començar a entendre i parlar el català. A més, s’ha posat en marxa una oferta de tallers d’actualització dels coneixements de llengua per a aquelles persones que volen posar-se al dia en poques hores i sense haver d’assistir a un curs sencer.

Una bona part d’aquests cursos s’adrecen a les persones que volen començar a parlar i escriure en català, provinents la majoria de la resta de l’Estat espanyol o d’origen estranger. Als cursos de català no només aprenen la llengua sinó que poden incorporar-se a activitats complementàries que els ajuden en el seu procés de coneixement i integració en la societat que els envolta.

L’activitat docent del CNL de Tarragona és prou coneguda, però la resta d’activitats que es duen a terme potser no tant. Ja fa més de dos anys que els tècnics del Centre treballen intensament en el programa de Llengua, cultura i cohesió, per afavorir que l’alumnat pugui passar a formar part de les entitats i associacions culturals del territori. La feina planificadora d’activitats diverses, des del cinema en català fins als recitals de poesia, s’ha coordinat amb moltes entitats i institucions de casa nostra, amb l’objectiu final de sumar esforços per difondre i posar a l’abast dels alumnes i de la ciutadania una oferta cultural àmplia, atractiva, participativa i integradora.

Els usuaris del CNL de Tarragona participen en clubs de lectura, sobretot de Lectura Fàcil, assisteixen als cicles de cinema en català, llegeixen poesia en actes commemoratius, aprenen a fer pinya amb les colles castelleres, visiten els llocs més representatius del seu municipi, etc. Una bona manera de sumar-se a la identitat cultural de les nostres comarques.

Una altra manera d’aprendre llengua i reforçar els coneixements és la participació en el programa de Voluntariat per la llengua, que enguany ha celebrat els 10 anys. El nombre de participants anuals supera les 600 persones, entre voluntaris i aprenents, i cada any s’ha introduït alguna novetat per mantenir el ritme d’incorporació al programa. Fa pocs dies una representació del Centre, amb dues voluntàries al capdavant, va assistir a la festa que es va fer a la Fàbrica Moritz de Barcelona, amb la presència del Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa. El CNL de Tarragona ha treballat durant aquests 10 anys amb unes 2.500 persones de les nostres comarques. En aquest programa hi participen també un bon nombre de comerços que ajuden els aprenents a millorar la seva fluïdesa a l’hora de parlar en català en qualsevol situació de la vida quotidiana.

I finalment, i atès que ja estem començant les festes nadalenques, el CNL de Tarragona posa en marxa les activitats que s’hi relacionen. Enguany treballa en la campanya I tu, jugues en català? Durant aquest període de Nadal i Reis, molta gent es prepara per comprar jocs i joguines per regalar. Per donar a conèixer a la població quina és l’oferta d’aquests productes en català i a quines botigues es poden trobar, el Centre ha engegat aquesta campanya, que es durà a terme a tots els centres del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El paper més important el fan els comerços: les botigues i llibreries podran tenir un petit espai a l’aparador per promoure els jocs i les joguines en català i comptaran amb la publicitat al web del CNL de Tarragona (www.cpnl.cat/xarxa/cnltarragona/), amb una entrada reservada per a ells. Això, juntament el tradicional repartiment de les cartes als Reis a les escoles, als parcs de Nadal i en establiments comercials, contribueix a garantir la presència del català també durant aquestes dates.