.

Entrada principal a la planta de residus especials de Constantí. Foto: ACN

Entrada principal a la planta de residus especials de Constantí. Foto: ACN

Nou intent per vendre la incineradora de residus industrials de Constantí, l’única d’aquest tipus que existeix a la península. Després d’un procediment de venda frustrat, la Generalitat publicarà properament les bases per a un nou concurs a fi d’adjudicar la instal·lació a finals d’any. Per assegurar-se la venda, el preu de sortida, que era de 42 milions d’euros, es rebaixarà considerablement i podria quedar reduït, segons algunes fonts, fins a la meitat. Del paquet, s’han exclòs els terrenys adjacents a la planta. El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep M. Tost, ha assegurat, en declaracions a l’ACN, que hi ha candidats “catalans, espanyols i internacionals”, interessats en la compra.

Aquesta incineradora, l’única planta a l’Estat que tracta els residus especials -i potencialment perillosos- de les empreses, ha estat envoltada de controvèrsia des que es van conèixer les intencions de la Generalitat de vendre la totalitat de les accions de l’empresa pública Ecoparc de Residus Industrials SA (ERISA), propietat de l’Agència de Residus de Catalunya. Amb la ferma voluntat de privatitzar l’espai, es va obrir un procediment de venda que no es va poder tancar amb èxit. Enmig d’aquesta situació, va saltar la notícia que la instal·lació tractaria residus químics de Síria, una línia oberta que també va quedar en no res.

La planta es va posar en funcionament a finals dels noranta, per voluntat expressa de l’aleshores conseller de Medi Ambient, Albert Vilalta. Actualment l’empresa GRECAT és la concessionària de l’explotació de la instal·lació, on hi treballen una setantena de persones. És una incineradora que tracta uns residus molt específics i gestiona un volum moderat de tones -unes 30.000 l’any, lluny de plantes similars europees. A priori no hi hauria necessitats d’ampliació, motiu pel qual s’han tret els terrenys adjacents a la planta incineradora. “L’objectiu és salvar la instal·lació i que un privat se’n faci càrrec”, declara Tost.

La Generalitat vol vendre una instal·lació que li estaria generant unes importants pèrdues econòmiques -alguns xifren en més de 8 milions d’euros fa set anys, una quantia que amb els anys hauria minvat notablement. Tost assegura que hi ha unes quantes empreses interessades. Si bé no vol donar noms, l’empresa que l’està explotant actualment podria ser una d’elles. Un altre possible comprador podria ser la companyia Tradebe, l’única que va presentar una proposta en ferm en el primer concurs -però no podia complir amb els terminis de pagament que s’exigien en el plec de condicions i, finalment, el concurs va quedar desert.

Constantí, sense el cànon de compensació

La privatització d’ERISA ha estat una operació mai vista amb bons ulls al municipi de Constantí. Per començar, des de l’entrada en vigor de la llei Òmnibus, l’Ajuntament va deixar de percebre 190.000 euros anuals per la supressió del cànon que fins ara cobrava per tona cremada. L’altre ingrés que està en el punt de mira és la quantia de 60.000 euros anuals en concepte de consum elèctric en el polígon industrial. El plec de clàusules de l’anterior concurs, però, estipulava que aquesta aportació econòmica només s’havia de mantenir durant un període limitat a cinc anys des de la formalització del contracte de compravenda.

El municipi s’oposa rotundament a aquesta condició perquè el tracte amb la Generalitat no tenia data límit. El ple ordinari que se celebra aquest dimecres a la nit precisament té previst aprovar la proposta de sol·licitud a l’Agència de Residus de Catalunya per signar el nou conveni de col·laboració pel sosteniment de les despeses d’enllumenat públic per a aquest any 2014. L’alcalde de Constantí, Josep M. Franquès (CiU), considera que, en les noves bases, caldria allargar el període per les despeses elèctriques, tot i que, segons ell, la principal reivindicació del municipi sempre ha estat la supressió del cànon de 190.000 euros anuals.

Franquès ha recordat que quan la incineradora del sector químic tarragoní passi a mans privades, “serà una empresa més” i, per tant, el consistori podrà imposar-li els impostos i taxes que pertoquin, així com supervisar qualsevol modificació que vulgui fer l’empresa sobre terreny, tot i que la recaptació mai s’acostarà, ni de bon tros, a aquesta quantia del cànon perduda. A part, l’alcalde té el ple convenciment que, al marge del procés de privatització, es mantindrà la comissió de seguiment que des de fa temps vetlla per les condicions ambientals i d’impacte sobre la salut a l’entorn de la planta incineradora del polígon industrial de Constantí.