.

.

TOTS 21


Imatge d'un col·legi electoral de Tarragona aquest 23J. Foto: Ariadna Escoda

Imatge d’un col·legi electoral de Tarragona aquest 23J. Foto: Ariadna Escoda

5.703.737 electors estan cridats a les urnes aquest diumenge a Catalunya. Hi ha 2.668 col·legis repartits per tot el territori: 1.605 a Barcelona, 365 a Tarragona, 383 a Girona i 315 a Lleida. I pel que fa a les meses, n’hi ha 8.923, un 6% més que a les eleccions del 2019: 6.472 a Barcelona, 1.039 a Tarragona, 863 a Girona i 549 a Lleida. Aquest 23-J s’escullen els 48 diputats del Congrés que pertoquen a Catalunya: 32 de la demarcació de Barcelona, 6 de la de Tarragona, 6 més de la de Girona i 4 de la de Lleida. També està en joc l’elecció de 16 senadors i senadores.

Hi ha més de 5.000 representants de l’administració als col·legis electorals i tenen la funció de col·laborar amb els membres de les meses, supervisar que s’hagin constituït correctament i informar en cas que hi hagi qualsevol problema. També s’encarreguen d’enviar les dades dels avenços de participació, que es faran públics a les 14 hores i a les 18 hores. El recompte s’anirà coneixent a partir de les 20 hores.

A la seu de la delegació del govern espanyol a Catalunya s’ha instal·lat el que s’anomena “punt de control perifèric” per assegurar el desenvolupament de la jornada electoral. Des d’allà es tindrà comunicació directa amb els representants de l’administració i s’encarregaran de resoldre els problemes que puguin sorgir.

Les eleccions a Tarragona

A de Tarragona, a les 9.06h s’han constituït les 159 meses en els 44 col·legis electorals de la ciutat amb total normalitat. 

Amb motiu que la Tarraco Arena Plaça (TAP) tenia programat, previ a la convocatòria d’eleccions, un altre esdeveniment, les meses d’aquesta seu electoral s’han repartit en diferents seus: a l’IMET, la Capsa de Música (seu, per primera vegada), la Llar de Jubilats de Pere Martell i al Palau Firal. 

Els ciutadans interessats poden tenir tota la informació respectiva a les eleccions d’avui a la ciutat de Tarragona a https://www.tarragona.cat/eleccions.

La Subdelegació del Govern ha facilitat 88 ventiladors a les seus electorals de la ciutat, que s’han distribuït als col·legis que no tenen aire condicionat. S’han repartit 2.200 ampolles d’aigua de mig litre als integrants de les meses.

Vot per correu històric en unes generals

PP i Vox han posat en dubte el funcionament del vot per correu en unes eleccions en què s’ha disparat aquest sistema de votació tenint en compte que el 23-J se celebra en plenes vacances. A Catalunya s’han triplicat les sol·licituds per votar per correu respecte a les últimes eleccions generals. Més de 250.000 persones han triat aquest sistema de vot, el 91% dels que l’havien sol·licitat. La Junta Electoral Central (JEC) ha avalat allargar una mica els terminis.

Més de 9.000 agents per garantir la seguretat

Segons el Ministeri de l’Interior, 9.108 agents sumant tots els cossos de seguretat s’encarregaran de la jornada electoral a Catalunya. La majoria, 4.055, són Mossos d’Esquadra; 1.135 agents de la Guàrdia Civil, 2.968 policies locals i 950 agents de la Policia Nacional.

Redacció /ACN