.

.

TOTS 21

El subdelegat del Govern, Joan Sabaté, amb les mascaretes. Foto: Cedida

La directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Isabel Ferrer, la subdirectora general de Coordinació i Gestió d’Emergències de Protecció Civil, Imma Solé, i el cap de socors de Creu Roja a Catalunya, David Osorio han explicat aquest migdia com funcionarà el repartiment de mascaretes a Catalunya a partir de demà dimarts.

Al Camp de Tarragona només es farà el repartiment a Tarragona, Reus i Cambrils, localitats de més de 30.000 habitants, límit poblacional que s’ha fixat la Generalitat. A les Terres de l’Ebre, només a Tortosa.

Prop de mig miler de voluntaris de Creu Roja i centenars de voluntaris de diferents associacions municipals de Protecció Civil repartiran mascaretes a partir de primera hora del matí al més d’un centenar de punts situats als espais i intercanviadors amb més afluència de passatgers als municipis de més de 30.000 habitants.

Les mascaretes seran per a les persones que hagin de fer servir el transport públic per anar a treballar i es lliuraran un cop s’hagi validat el títol de transport. El repartiment es farà a les estacions i intercanviadors on, d’acord amb els gestors de transports, hi ha més afluència de passatge.

Es tracta, tal com ha explicat Isabel Ferrer, de les 1.700.000 mascaretes distribuïdes per l’estat espanyol sobre les que no s’ha rebut cap instrucció sobre el procediment de distribució: “l’anunci de l’estat és molt confús. Demà no hi ha mascaretes per a tothom, només per a aquells que no tenen més remei que agafar el transport públic per anar a treballar a ciutats de més de 30.000 habitants”. Ferrer ha recordat que s’ha disposat de menys de 48 hores per preparar un operatiu a contrarellotge que es busca que sigui “el més equitatiu possible, el més just possible i que arribi a la màxima població possible”. En aquest sentit, Ferrer ha explicat que s’ha rebaixat el límit fins a 30.000 habitants, quan la previsió primera de l’Estat era fer-ho en poblacions de més de 50.000 habitants, perquè hi ha petites ciutats on la indústria o determinades empreses generen moviment de població.

A preguntes de la premsa, Ferrer ha recordat que la distribució de mascaretes del govern de la Generalitat és una acció programada que no es fa improvisadament i es realitzarà el dia 20 d’abril a través de les farmàcies amb la targeta sanitària.

Imma Solé, per la seva banda, ha dit que “treballem sobre previsió de repartiment a més de cent punts de distribució arreu del territori allà on entenem que hi haurà més afluència de gent que anirà a treballar en transport públic”. En aquests punts estratègics, personal de les associacions de voluntaris de Protecció Civil i Creu Roja entregaran una mascareta per persona a partir de dimarts a primera hora.

Les ciutats on es realitzarà aquest repartiment són, a la demarcació de Girona: a Girona, Figueres, Girona, Lloret, Olot i Blanes; a Tarragona, Reus, Tarragona, i Cambrils; Lleida capital a Lleida; Tortosa a les Terres de l’Ebre. A la Catalunya Central i Barcelona: Badalona, Barcelona, Barberà del Vallès, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà, Gavà, Granollers, L’Hospitalet de Llobregat, Igualada, Manresa, Mataró, Mollet, Montcada i Reixac, Rubí, El Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Viladecans, Sabadell, Sant Adrià del Besòs, Sant Boi de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Joan Despí, Terrassa, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Vic, Terrassa, Vilanova i la Geltrú , Vilafranca del Penedès. Solé ha recordat que es tracta d’un llistat provisional subjecte a canvis.

El cap de socors de Creu Roja a Catalunya, David Osorio, ha explicat que en aquests moments s’està realitzant la recollida de mascaretes que demà repartiran els voluntaris distribuïts als punts. A més a més, també es comptarà amb una cinquantena de vehicles per fer el repartiment i abastir els punts.

Osorio ha aprofitat per recordar que “és important mantenir la distància social sobretot quan recollim mascaretes” així com seguir practicant les mesures higièniques de rentat de mans i evitar tocar boca, nas i ulls.

Redacció