.

Arga Sentís és portaveu municipal d'ICV-EUiA

Sembla que no ens caldrà patir pel futur, entre els casinos de Barcelona World i entretenir els marines dels EUA quan arribin al port, l’esdevenidor de Tarragona com a referent del turisme cultural està assegurat.

L’any passat per aquestes dates vam saber que l’autoritat portuària estava fent gestions per portar vaixells de guerra americans al port de Tarragona. Ara hem sabut que aviat rebrem la primera visita, i serà de categoria, ni més ni menys que l’USS Dwight D. Eisenhower, un portaavions nuclear que va participar a la Guerra del Golf i a les guerres d’Iraq i Afganistan. Diuen les forces vives que la visita del vaixell tindrà un important impacte econòmic, que els marines gasten més que els turistes de creuers. I evidentment  s’ho deuen gastar en llibres, museus, exposicions…  en turisme cultural, que com tots sabem és el que des de temps immemorials fan totes les tropes de tots els països quan arriben a qualsevol  port.

El març de l’any passat, quan vam saber les intencions de l’autoritat portuària, el grup municipal d’ ICV-EUiA vam presentar una moció al Plenari en què demanàvem que l’Ajuntament de Tarragona manifestés el rebuig de la ciutat als usos militats del port i es comprometés a emprendre totes les accions necessàries, arribat el cas, per evitar l’escala de vaixells de guerra, insistint que aquestes instal·lacions tenen caràcter civil i s’adrecen al transport de mercaderies o de passatgers. Ens van deixar sols. L’actitud del plenari tarragoní contrasta amb la que va tenir fa 10 anys quan, en el marc d’una mobilització ciutadana sense precedents contra la guerra d’Iraq, va aprovar una moció que declarava Tarragona ciutat contra la guerra i contrària a la presència de vaixells militars. Ara ja no, ara els donen la benvinguda. Segons va dir la senyora Floria l’any passat, excepte en el cas de vaixells nuclears. Enguany  ja sense excepcions.

Diuen que els vaixells de guerra deixen diners a la ciutat. Doncs sí que en deuen deixar, tot i que no tenim cap dada rigorosa sobre el suposat impacte econòmic d’aquestes visites i a quins sectors afavoreix. Segur que deixen diners al Port. I també en deuen deixar alguns a la ciutat.

Però és fer trampa i voler manipular la gent  parlar només dels guanys i amagar els costos i els riscos. Tot no és compatible. Volem un port industrial, de viatgers i militar, tot al mateix temps?  La presència de vaixells de guerra al port ens col·loca en un mapa, el de les instal·lacions militars,  amb els riscos i els perills que això comporta en un món molt convuls… i amb un polígon químic a la vora. No tenir-ho en compte seria absolutament irresponsable. Alguns vaixells de guerra utilitzen propulsió nuclear, un altre risc.

És fer trampa amagar els costos socials i no voler afrontar l’evidència del tipus d’activitats que afavoreix la presència dels vaixells. És un secret a veus que quan venir aquí el JFK  es van organitzar autobusos de dones que exercien la prostitució, és la llei de l’oferta i la demanda, si ha previsió que pugi la demanda, els que fan d’això un negoci augmenten l’oferta. Són aquests els sectors econòmics que volem afavorir en la ciutat, els que es basen en l’explotació sexual de les dones?

I encara que enmig d’una crisi tan dura com aquesta alguns intentin justificar l’injustificable apel·lant  als beneficis econòmics, no podem parlar només de diners. El negoci de les armes és un dels negocis amb més beneficis del món, però no hi estem a favor, no? La guerra en si mateixa és un negoci, un negoci magnífic per a uns quants, que provoca mort i patiment a la majoria… i no hi estem d’acord.

I perquè no hi estem d’acord, perquè creiem en els valors de la pau i de la solidaritat, NO VOLEM VAIXELLS DE GUERRA AL PORT DE TARRAGONA.

Arga Sentís és portaveu del Grup muncipal d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Tarragona