.

.

TOTS 21

El Pau Garcia, el Daniel Guerrero i la Clara Sanz han causat impacte des del mateix moment en què han entrat a la sala de plens, els tres conjuntats amb la samarreta de la festa de Santa Tecla. La decisió dels pregoners més joves de Santa Tecla no era a l’atzar. Tal com explicava el Pau a Tarragona Ràdio, “ens negàvem a anar ben vestits, perquè estem de festa i, per tant, hem de portar la samarreta de Santa Tecla”. “A més, ens van avisar que faria molta calor”, ha afegit el Daniel.

El discurs ha transmès les ganes de menjar-se el món (i de canviar-lo) d’aquests tres estudiants premiats amb les beques Europa per haver estat entre els millors de tot l’Estat. Han començat amb una nota d’humilitat i un reconeixement a la tarragonina amb la nota més alta de la selectivitat: “en Pau, la Clara i jo trobem a faltar la Patricia Torres, i tants altres que, amb igual o millor talent i esforç que nosaltres, no han tingut la sort de ser en el moment i lloc oportú.” Just abans del discurs Begoña Floría, regidora de Festes, ha admès que Torres ben bé podria haver-los acompanyat, i s’ha excusat explicant que els pregoners es van triar abans de la selectivitat.

Els tres joves, que ara estudien a Barcelona, han demostrat un fervor incondicional per la ciutat que avui els otorgava un dels millors honors que es poden fer a un tarragoní: “ni unes quantes paneroles poden treure l’encant d’aquesta ciutat”. I, més seriosament: “Tarragona, t’estimem i hem estat, estem i estarem orgullosos de ser part de tu.” Tampoc els ha tremolat el pols a l’hora de fer una referència a la “lentitud” de projectes com els preparatius dels Jocs Mediterranis o les obres del Mercat.

“Ens entristeix que posin la filosofia en un segon pla”

Com a representants estudiantils, han reivindicat una educació de qualitat com a mesura per millorar el futur de la societat. No eren paraules buides de contingut, ja que han anat al detall: “La filosofia és l’encarregada d’assegurar una bona educació, i per això ens entristeix tant que des del govern la posin en un segon pla.” “Sort de Merlí que ens ensenya cada dilluns una nova manera de pensar”, han conclòs.

“Santa Tecla és l’únic moment en què vénen els salouencs a Tarragona, i no a l’inrevés”

La seva visió de la festa de Santa Tecla ha estat impagable. Primer, una observació brillant sobre l’oci tarragoní: “Santa Tecla és l’única setmana de l’any que els salouencs vénen a Tarragona de festa i no som nosaltres els que ens hem de moure.” Tot i estar estudiant a Barcelona, aquestes festes per ells són sagrades, com ho són per qualsevol jove tarragoní que visqui fora vila: “No conec ningú que estigui estudiant fora de Tarragona i que no sigui present a la nostra ciutat per les festes.” Tampoc podien faltar les anècdotes estudiantils sobre la festa: “als professors els agafa el riure a les 8 del matí el dia següent de la Baixada de l’Àliga, quan els alumnes arriben amb ulleres de sol tot i que el dia estigui ennuvolat, i el cap els va caient lentament sobre la taula.”

Després del discurs, els pregoners han encès la Tronada del Pregó des del balcó central de l’Ajuntament, des d’on veien una plaça de la Font atapeïda esperant l’encesa i la posterior desfilada dels gegants. Probablement el moment més especial de la tarda, tal com ha manifestat la Clara: “Per mi el millor moment ha estat quan hem sortit al balcó i hem vist la gent a baix, crec que no se’ns borrarà mai de la memòria.”

Francesc Xammar recull el premi El Balcó – Tarragoní de l’Any

Abans del pregó, el jesuïta Francesc Xammar ha rebut el premi El Balcó – Tarragoní de l’Any, atorgat per Òmnium Cultural. Després d’agraïr el guardó, Xammar ha pronunciat un discurs molt crític amb la classe política en què s’ha preguntat “si no estem en el temps de la globalització de la corrupció”. El jesuïta ha insistit: “Quina pena trobar polítics que, en comptes de servir a la societat, s’aprofiten d’ella.”.Referint-se als pregoners, ha manifestat que “el futur del país està en mans d’ells, i no de persones de 84 anys com jo”.

Romà Rofes

Programa de Santa Tecla pel dijous 22 de setembre