.

.

TOTS 21


Recreació virtual d’un tram de l’aqüeducte romà. Font: https://sketchfab.com/

El proper dia 28 de maig a les 17:30 al Centre Jujol dels Pallaresos l’Associació Experiències i Històries Culturals presentarà el Museu Virtual dels Pallaresos. Un projecte inèdit i innovador per al poble i la província. Aquest museu virtual és un fet innovador i inèdit per al poble, què pretén apropar la sensibilitat per la història i el patrimoni. Segons Alex Botella, historiador i impulsor del projecte, ‘el què es preten és apropar la cultura i l’amor per la història amb les tecnologies que tenim al nostre abast’.

Hom podrà trobar entre aquestes primeres obres exposades online parts de l’obra de l’arquitecte Jujol als Pallaresos (a l’església de Sant Salvador i la porta de la Casa Bofarull); diversos trams d’aqüeducte romà; una barraca de pedra seca i una antiga pedrera medieval.

El museu tot i trobar-se en el seu punt inicial anirà incorporant cada vegada més i més informació. Paulatinament s’aniran incorporant noves obres i projectes divulgatius al mateix. Un d’aquests projectes divulgatius consisteix en crear un espai on mantenir la memòria immaterial del poble. És a dir, les vivències, experiències i el saber del món que van conèixer les persones més grans. A fi d’evitar perdre el coneixement de com fou la vida abans.

El museu consisteix en una web des de la qual es trobarà tota aquesta informació. Dita web és publicarà el mateix dia de la presentació.

Més enllà de ser com la típica web de museu amb imatges d’una resolució qüestionable, ‘el protagonista serà el model en 3D acompanyat d’una descripció i fitxa tècnica (cronologia, tipologia, ubicació al municipi) i propostes per fer diversos itineraris amb l’associació’, afirma Botella. ‘A alguns panells en els que vam treballar l’any passat hi han uns QR, la idea seria poder accedir-hi per fer més fàcil les coses des del web de l’Ajuntament’. ‘En un futur estem pensant d’implementar el tema de realitat virtual. És possible però amb obres molt concretes’, sosté.

Accediu a les imatges virtuals en 3D en aquest enllaç.

Jaume Garcia