.

Els membres d'Avancem i NECat al Cafè la Cantonada de Tarragona. Foto: Joan Marc Salvat

Els membres d'Avancem i NECat al Cafè la Cantonada de Tarragona. Foto: Joan Marc Salvat

Entesa entre els corrents socialistes i catalanistes emergents al Camp de Tarragona. Avancem i Nova Esquerra Catalana (NECat) es presentaran conjuntament a les properes eleccions municipals i ja han fet una crida per sumar-hi “totes aquelles persones socialistes i catalanistes del territori perquè després de la diàspora ve la confluència”. Els responsables d’ambdues forces polítiques han explicat el seu triple objectiu en el termini d’un any.

D’entrada, es proposen “aglutinar el màxim nombre de persones al voltant del nou espai socialista del Camp de Tarragona”. Seguidament, identificar les “necessitats” dels socialistes tarragonins; i, per últim, propugnen “confluència d’acció i política al territori com una única unitat”.

Socialistes ‘orfes’

Anna Peláez, portaveu d’Avancem al Camp de Tarragona, assegura que s’ha parlat amb diversos alcaldes i regidors socialistes del territori: “Molts ens han agraït el pas endavant que fem perquè, sinó, se sentirien orfes de cara a les properes municipals. Saben que si es presenten amb les sigles del PSC no revalidaran l’alcaldia, malgrat venir de majories absolutes”, ha assegurat.

Davant les crítiques històriques als partits d’esquerres, acusats d’anar per separat en les seves lluites, la coalició NECat i Avanvem apel·la a la “política d’aliances”. Josep Maria Vidal, de NECat, ha explicat que “no tenim ni directrius ni sigles que ens pesin, per tant, recollirem tots els suports que estiguin en sintonia amb els nostres valors”. En aquest sentit, ambdós partits consideren necessari comptar amb la sintonia dels moviments socials que han reviscolat amb la crisi.

Sobre la confecció de llistes, Vidal ha subratllat que “encara no s’ha tancat res però se seguiran les condicions de cada ciutat i poble sense imposar res a ningú”. En aquest sentit, Peláez ha afegit que la intenció és confeccionar les llistes passat l’11 de setembre “perquè això ho pot canviar tot” però abans d’acabar l’any “com és normal”.

Punts programàtics d’Avancem i NECat

Per Avancem, ha descrit Anna Peláez, els tres eixos passen per una política netament d’esquerres i “sense dreceres”; una aposta decidida pel dret a decidir perquè “en democràcia no es poden posar barreres” i una política d’aliances. Al seu torn, Josep M. Vidal, ha defensat la vocació de NECat d’esdevenir un “referent al Camp de Tarragona per l’absència d’un projecte socialista convincent” i ha picat la cresta al nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a qui li ha recordat que “eliminant paraules del diccionari [independència] no desapareixerà el problema”.

La coalició d’Avancem i NECat s’ha presentat en societat al Cafè La Cantonada de Tarragona, on han assistit nombrosos exmembres socialistes, però també els dos alcaldables d’ERC a Tarragona i Reus, Pau Ricomà i Àlfred Pitarch, respectivament. Tot i que ERC no es planteja repetir l’aliança de les europees, sí que veu amb “simpatia” el pas endavant de les dues formacions.

Joan Marc Salvat