.

Moment de la votació a la sala de plens de l'Ajuntament de Mont-roig del Camp. Foto d'arxiu

Moment de la votació a la sala de plens de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp. Foto d’arxiu

El descobriment que en alguns ajuntaments Franco encara figurava com a alcalde honorífic, ha portat molts municipis a regirar en els arxius per comprovar-ho i promoure accions per a revocat el títol al dictador. El cas de Tortosa, que va aprovar la revocació al mes maig, ha destapat que el nomenament segueix vigent a moltíssims municipis de la demarcació i un allau de pobles estan portant la revocació als seus plens.

El grup d’Unió del Consell Comarcal de l’Alt Camp va més enllà. La vicepresidenta Marta Blanch presentar la setmana que ve al ple una moció per demanar un acte simbòlic i conjunt: vol que tots els ajuntaments tarragonins revoquin els títols a Franco avui, 18 de juliol, quan es compliran 80 anys de l’alçament del dictador. A més de Tarragona, els municipis de Reus, Mont-roig del Camp, el Morell o Vila-seca ja han aprovat l’anul·lació d’aquell acord de govern ordenat per la governació civil de l’època.

A Tarragona el portaveu d’ERC Pau Ricomà apuntava el passat mes de juny “Si Tarragona ha estat la primera ciutat en demanar que s’investiguin els crims del franquisme ara no pot ser l’última en retirar-li els honors al màxim responsable d’aquests crims”. El dia 27 del mateix mes, el plenari de Tarragona aprovava la retirada del títol al dictador. Cal recordar que Tarragona ja va retirar, l’any 2009, la Medalla d’Or de la Ciutat al dictador que se li havia concedit l’any 1952.

En el cas de Reus es va acordar per unanimitat la proposta feta per la CUP. Hi van votar a favor Convergència i Unió, Ciutadans, Partit Socialista, Esquerra, PP i Ara Reus. Reus se sumava així a la llarga llista de municipis que han revocat el nomenament del títol honorífic del dictador. En el cas de Vila-seca tots els grups van presentar la moció de forma conjunta i la van aprovar per unanimitat. Segons el text, «és una obligació moral de qualsevol governant democràtic envers la ciutadania impulsar la revocació i expressar un rebuig rotund de qualsevol règim dictatorial». A el Morell, a finals de juny, també es deixava sense efecte l’acord adoptat pel mateix organisme en sessió extraordinària de 31 de març de 1964 quan, per ordre de la governació civil de l’època, tots els municipis de la província van haver de concedir aquest títol honorífic al dictador. També ha estat revocat a altres municipis del Tarragonès com El Catllar, La Riera de Gaià, Altafulla, Pallaresos i Vilallonga. Próximament es farà a Vilanova d’Escornalbou.

Al Baix Camp també es va fer a Mot-roig del Camp amb l’aprovació del vot a favor de tots els regidors excepte el de Juan Gallardo del grup municipal PIMM. Així com també es va fer a Vinyols, Vandellós l’Hospitalet de l’Infant, Riudecanyes, Botarell, L’Aleixar, Colldejou, Montbrió, Les Borges del Camp (2003), Riudoms (2003), La Selva del Camp. Pel que fa a l’Alt Camp ja s’ha retirat a Valls i Alcover. A la Conca de Barberà s’ha fet a Montblanc (2001) i ho presenten al Consell Comarcal i ho presenten a tots els municipis de la Conca.

També ho ha fet el ple de la Diputació de Tarragona, celebrat 1 de juliol, que es va aprovar una moció presentada pels grups de CiU, PSC, ERC i C’s, que proposava la retirada d’un monòlit, que conté inscripcions al·lusives d’exaltació al règim franquista, així com tots els altres elements associats del seu entorn. Cal recordar que Franco tenia el títol de President Honorari de la Diputació. També se li havia concedit la Medalla d’Or de la Província i també el bastó de comandament representatiu de la condició d’Alcalde Honorario y Perpetuo dels municipis de la demarcació de Tarragona.