.

El funeral s'ha celebrat aquest matí a l'església de sant Sebastià

Josep Domingo Pasaret, militant històric de la Canonja (nascut el 1929 i afiliat a ERC des de 1977) va morir ahir a l’edat de 84 anys. La cerimònia fúnebre s’ha celebrat aquest matí de dimecres a l’església de Sant Sebastià de la Canonja amb presència de companys de partit. Tenia la insígnia de plata d’ERC pels 25 anys de militància ininterrompuda.

Nascut el 2 de setembre de 1929 a la Canonja, Josep Domingo Pasaret va exercir de fuster. Li va tocar viure una època molt fosca per un doble motiu: per la guerra civil i la dictadura franquista, per un cantó, i per l’annexió de la Canonja a la ciutat de Tarragona per decisió del règim (el 1963), per l’altre.

Va estar molt vinculat a l’activitat cultural del que va ser municipi, després un nucli annexat i des de 2010 un altre cop municipalitat. Josep Domingo va dedicar moltes hores a la revista L’Estímul i l’Orfeó Canongí.

Tan aviat com es va poder, Josep Domingo va decidir militar a Esquerra Republicana de Catalunya. Això va ser l’1 de novembre de 1977, un cop la formació de Macià i Companys va ser legalitzada pel govern d’Espanya, sent l’última en ser legal a l’Estat.

Josep Domingo va treballar intensament per a la recuperació de la independència municipal de la Canonja, i derogar el decret del règim franquista. Com s’ha dit, aquesta fita es va assolir gràcies a l’impuls definitiu d’ERC en el govern del Departament de Governació de la Generalitat (de 2003 a 2010), departament que va redactar la llei de segregació de la Canonja aprovada per unanimitat pel Parlament el 15 d’abril de 2010.

La Secció Local d’ERC La Canonja, la Federació Comarcal del Tarragonès i la Federació Regional del Camp de Tarragona expressen el seu condol a la família a les amistats.