.

.

TOTS 21

El doctor Francesc Gras en l’acte de rebuda del guardó ‘Més Amic de Reus 2012’. Foto: Centre d’Amics de Rues

El doctor Francesc Gras Salas ha mort a l’edat de 101 anys. Guardonat pel Centre d’Amics de Reus amb el guardó ‘Més Amic de Reus 2012’, va nèixer a la capital del Baix Camp el 30 de març de 1921. Va cursar la carrera a la Facultat de Medicina de Barcelona i els estudis del doctorat a la de Madrid. Diplomat en oftalmología, exercí l’especialitat a la seva consulta del carrer de Llovera, número, 35, per espai de 51 anys (1948-1999). Des de 1965, també va prestar assistència medicoquirúrgica durant 20 anys a l’Hospital de Sant Joan. El funeral serà dimarts a les 11:00 hores a Sant Pere

Va participar en articles d’opinió a la premsa provincial amb el pseudònim de Suero Vital, a més d’altres col·laboracions en diferents publicacions mèdiques.

En el període entre 1990-2000 va publicar les següents obres d’ambient local, contribuïnt a la recuperació de la memòria històrica de fets i personatges actius de la ciutat durant diverses etapes de la història col·lectiva:

  • Fets i Gent de Reus. Any 1997
  • Gent, racons i olors de Reus. Any 2000:
  • De Llevant cap a Ponent. Escrits. Any 2006.
  • Records de Reus. Quan es duien espardenyes, Sales de ball reusenques. Any 2009
  • De la Guerra Civil i d’altres Records. Any 2009.
  • Estimar i recordar la nostra ciutat. Recull de 43 articles publicats a la revista Lo Nunci del Centre d’Amics de Reus. (2019)

A més, Gras va desenvolupar i impulsar diverses iniciatives culturals i ciutadanes:

Associació de Concerts: va ser impulsor de la recuperació de l’entitat de 1921, en les juntes dels anys 50-60-70.

Febrer 1956: participació activa en l’organització de l’homenatge a la ballarina reusenca de renom internacional, Roseta Mauri, al Teatre Fortuny.

L’any 2009 va crear el memorial Pau Martí i Roca, en memòria del pianista reusenc, molt oblidat, reivindicat al seu dia per Roseta Mauri.

Congregació de la Puríssima Sang: Junta 1954-1964. Restauració del presbiteri del temple després de la seva destrucció. Impuls de la Setmana Santa reusenca. Pregoner de la Setmana Santa l’any 2007.

Aereo Club Reus-Costa Daurada: vicepresident primera dècada dels anys 60. Impuls de l’entitat amb iniciatives vàries, portant el nom de la ciutat arreu del país i l’Estat.

Guardadors de la Tronada: impulsor de la Germandat que va recuperar la Tronada de Completes després de la Guerra Civil.

També va ser impulsor de la rehabilitació de la memòria de l’arquitecte modernista reusenc Domènec Sugranyes Gras, deixeble d’Antoni Gaudí.

Finalment va ser peça clau en el redescobriment i revalorització de la capella funerària de la família reusenca Margenat, l’any 2009, al Cementiri General de Reus. Va dur a terme gestions personals amb la família i el Patronat Municipal de Turisme reusenc per redescobrir-ne l’autoria arquitectònica de Lluís Domènech i Montaner, i per a la col·locació d’una placa rememorativa a la capella funerària.

Redacció