.

Zona residencial del Catllatt. Foto: Cedida

Zona residencial del Catllatt. Foto: Cedida

Degut al rebombori mediàtic generat els últims dies sobre les actuacions d’aprofitament de Biomassa forestal als termes municipals de Tarragona i el Catllar, l’empresa Monroyo Industrial S.L. ha volgut aclarir certs aspectes.

Moroyo ha criticat que tot aquesta polémica ha sorgit aquesta setmana concretament a les portes de les eleccions municipals 2015, quan “els treballs es van iniciar a la zona el mes d’Octubre de 2014 i fins ara no se n’havia fet ressò mediàtic”.

També s’ha volgut destacar que les propietats sobre les quals s’està duent a terme l’aprofitament, són propietats de titularitat privada, en les que els propietaris i l’empresa han arribat a un acord. Així mateix s’ha dit que en tot moment es compta amb l’autorització del departament de medi ambient.

“La zona on s’està actuant i totes les finques que es troben dintre l’anella verda, presenten un estat forestal lamentable, amb alt risc d’incendi i mala xarxa de camins, que en dificulten la seva gestió”, s’ha declarat desde l’empresa, que ha afegit que “gran part d’aquests terrenys eren camps de conreu que degut a les gelades dels anys 60 i amb l’evolució de l’economia, van ser abandonats i poc el bosc els ha anat colonitzant”.
Pel que fa al tema dels camins, com ja s’ha comentat l’empresa ha presentat un estat d’abandonament total, i la gran majoria són intransitables, ja que els ens locals no han fet el manteniment que els pertocava com a titulars. Aquest fet fa que en cas d’emergència el medis d’extinció o les ambulàncies tinguin una gran zona on no poden accedir, fet que pot dificultar les tasques d’extinció en cas d’incendi o d’evacuació de ferits en cas d’accident (ciclistes, senderistes…). L’empresa per poder extreure el material objecte de l’aprofitament ha tingut que acondicionar aquests camins i és per aquest motiu que sempre es busca la millor opció i s’aprofiten els antics camins que havien esdevingut senders en alguns trams degut a l’abandonament del seu manteniment. En alguns casos s’ha desviat lleugerament la traça inicial del camí per respectar arbres emblemàtics (alzines de grans dimensions) que es trobaven en la traçada dels camins. Segons l’empresa, la zona queda més accessible per a la seva gestió i que permet l’accés dels medis d’extinció i emergències en cas de ser necessari.