.

.

TOTS 21


Una usuària i un professional de l’Associació El Pont de Tarragona, dibuixant. Imatge cedida per la gerència que gestiona aquestes llars residències.

Els usuaris i professionals de l’Associació El Pont de Tarragona s’han confinat per minimitzar el risc de contagi per coronavirus. Arran del decret de l’estat d’alarma, els 25 residents -majoritàriament persones amb discapacitat intel·lectual- s’han agrupat en dues llars residència i els treballadors només en surten per anar a dormir a un altre pis de l’entitat. Ja han superat les dues primeres setmanes de confinament i, segons diuen, l’esforç val la pena.

“Hem fet una pinya i estem aconseguint que cap usuari s’hagi contagiat”, expressa Carolina Fernández, gerent tècnica del servei. Per ara, els usuaris ho porten prou bé i només un d’ells ha necessitat sortir al carrer. S’han adaptat les activitats diàries i se’ls ofereix suport psicològic.
La crisi sanitària ha trencat les rutines dels usuaris de l’associació. Els tallers ocupacionals on treballen han interromput l’activitat i això ha obligat a programar alternatives durant el dia, com ara classes de ‘zumba’, lectoescriptura i cuina. També s’han flexibilitzat les trucades a familiars o amics per minimitzar l’angoixa que els suposa no tenir-los a prop.

Davant la crisi sanitària van establir que els professionals passarien tot el dia amb ells a les llars i que només en sortirien per anar a dormir a un altre pis de l’associació. Així, si no van als respectius domicilis, aconsegueixen reduir el risc de contagi. “Ha ajudat molt haver-nos confinat amb ells perquè així veuen que tots ens ho prenem seriosament. És molt bonic, ara som com una gran família i ens donem suport”, subratlla Fernández.

L’ajuda psicològica és constant a través de les mediacions i tutories. Per minimitzar l’angoixa, han optat per reduir el consum de notícies i han estructurat les rutines diàries, ja que un dels aspectes que més els costa gestionar és la temporalitat. I és que la incertesa del temps que durarà el confinament, els inquieta. En aquest sentit, la responsable del centre sosté que, si la situació actual no s’allarga més d’un mes i mig o dos, no hi haurà conseqüències emocionals greus. Però, si s’allarga, no descarten que algun usuari pugui patir algun brot.

Tenen eines per solucionar aquesta problemàtica, com ara l’opció de sortir al carrer durant una estona per “agafar aire”, tal com ja han fet amb un usuari que ho necessitava. També els ajuda el fet que els pisos disposen d’una terrassa i un jardinet. “Les persones amb discapacitat ens donen una lliçó perquè ho absorbeixen tot molt ràpid i tenen una capacitat d’aprenentatge i de supervivència que supera la nostra”, valora Fernández.

Dilluns, part de la plantilla farà el canvi de torn i engegaran una nova ronda de confinament. Mentrestant, el gerent de l’entitat s’ocupa de garantir l’aprovisionament d’aliments. Aquest responsable s’encarrega de fer la compra i de dipositar-la a les oficines, on es manté dos dies en quarantena i s’hi implementen mesures de prevenció. “Estem tots sans i, a mesura que van passant els dies, veiem que estem aconseguint l’objectiu: que cap noi s’hagi contagiat”, ressalta Fernández.

Mar Rovira – ACN