TOTS 21

L’historiador Josep Lluís Martín i Berbois pronuncia aquest divendres una conferència sobre els orígens del sindicat al Seminari Centre Tarraconense

L’historiador Josep Lluís Martín i Berbois pronuncia aquest divendres una conferència sobre els orígens del sindicat al Seminari Centre Tarraconense

Metges de Catalunya (MC), sindicat majoritari entre el facultatius catalans, donarà aquest divendres, 28 de juny, el tret de sortida als actes de celebració del seu centenari, amb una conferència a càrrec de l’historiador i cronista de l’organització, Josep Lluís Martín i Berbois, que tindrà lloc a les 11.00 hores, al Seminari Centre Tarraconense (Carrer Sant Pau, 4) de Tarragona.

La xerrada, que porta per títol “Els orígens del Sindicat de Metges de Catalunya: una organització al servei de la medicina i el país”, servirà de pròleg al programa d’actes amb què MC commemorarà l’efemèride al llarg de 2020. Martín i Berbois relatarà la rellevància política i social que va suposar la creació del sindicat l’any 1920, tant per la seva visió d’una medicina humanitzada com per la seva funció social amb la creació de diverses institucions de previsió i de cooperació –com la Mutual Mèdica– per protegir els seus associats i les seves famílies.

A continuació, el president i el secretari general del sindicat, Jordi Cruz i Josep Maria Puig, respectivament, repassaran els 100 anys d’història de l’organització en la defensa de les condicions laborals i professionals del col·lectiu mèdic. El president del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT), Fernando Vizcarro, serà l’encarregat de donar la benvinguda als assistents i el tercer tinent d’alcalde de Tarragona, Xavier Puig, clourà l’acte.

En aquesta jornada, MC també presentarà el disseny del logotip del centenari, que es convertirà en la seva nova imatge institucional durant el 2020, i anunciarà la celebració d’un gran acte central a Barcelona, el 27 de març de l’any vinent, coincidint amb la data oficial de l’aniversari.

L’elecció de Tarragona com a escenari per encetar els actes commemoratius no és casual ni gratuïta. En aquesta mateixa ciutat, però un 28 de juny de 1919, un grup de facultatius que participaven en el Tercer Congrés de Metges de Llengua Catalana es va reunir extraoficialment per constituir la comissió organitzadora del futur Sindicat de Metges de Catalunya, la qual, nou mesos mes tard –el 27 de març de 1920– acabaria el seu treball amb la fundació de l’entitat a la seu de l’Ateneu Empordanès de Barcelona.