.

 

El curtmetratge de Kike Maíllo Cabra y Oveja, que té com a escenari principal el Banc d’Espanya de Tarragona, ha superat aquesta setmana el milió de reproduccions al YouTube. L’obra de Maíllo és part de la pel·lícula En tu cabeza, produïda per Gas Natural Fenosa i El Terrat, dividida en quatre curtmetratges lligats entre sí, en què la treballadora d’un futur departament d’Energia viatja al nostre present en forma de veu interior per intentar cambiar la història.

Un fotograma del curt "Cabra y Oveja", rodat al Banc d'Espanya.

Un fotograma del curt “Cabra y Oveja”, rodat al Banc d’Espanya.

El primer dels curtmetratges es va rodar el passat mes de març a la planta principal del Banc d’Espanya, entre altres localitzacions, i es va penjar a YouTube el dia 16 del mes passat. El film relata un atracament en aquest establiment i té com a actors principals Michelle Jenner, Hugo Silva, Adrián Lastra i Daniel Guzmán. La segona part d’En tu cabeza es diu Milagros y Remedios i ja es pot veure des del 7 d’octubre. Aquest segon curt està dirigit per Borja Cobeaga i, a banda de Jenner i Silva, també compta amb la participació de Rossy de Palma i Fernando Tejero.

També s’hi va rodar el llargmetratge Secuestro

El Banc d’Espanya porta més de 12 anys abandonat i des de 2010 és propietat de l’Ajuntament. Mentre es decideix què es fa amb aquest espai, la Tarragona Film Office li ha tret rendiment a l’espai com a escenari cinematogràfic. A banda de Cabra y Oveja, el banc ha estat també escenari del llargmetratge Secuestro, que es va estrenar el passat 19 d’agost. El film està dirigit per Sara Targarona i protagonitzat per Blanca Portillo i José Coronado. En aquest cas, Targarona va aprofitar la caixa forta i l’exterior de l’edifici.

Recollida de firmes per convertir el banc en centre cívic

L’Associació de Veïns Tarragona Centre va recollir fa dues setmanes 300 signatures en una jornada de recollida a favor de convertir el Banc d’Espanya en un centre cultural i social. Demà, l’associació veïnal repetirà la campanya situant-se davant de l’edifici d’11 a 2 per recollir firmes de suport al seu projecte. Els veïns proposen que al soterrani s’hi traslladi l’hemeroteca municipal, una oficina de turisme a nivell provincial a la planta baixa, espais cívics i culturals a la primera i segona planta, i un restaurant al terrat.

La utilitat del Banc d’Espanya és objecte de debat entre les formacions polítiques que, entre altres coses, han proposat que s’hi faci un museu de la química, una biblioteca, un centre cívic, un museu del Nàstic o fins i tot ja fa anys una mesquita. Segons Tarragona Centre, l’últim projecte és convertir-lo en un museu del segle XXI que, sempre segons l’associació veïnal, comptaria amb la col·laboració de l’arqueòleg Eudald Carbonell.

Romà Rofes