.

La consellera Vilagrà i la portaveu del Govern, en la presentació de les mesures per aquesta jornada electoral. Foto: Cedida

Avui és el dia. Després de setmanes d’escoltar promeses i de veure polítics i candidats per tot arreu, entre les 8 i les 9 del matí d’aquest diumenge 12 de maig està previst que es constitueixin les 1.034 meses electorals de la demarcació de Tarragona on està previst que es presentin 9.306 tarragonins i tarragonines com a membres, ja siguin titulars o suplents, per tal de poder dur a terme les votacions que s’allargaran fins a les vuit del vespre.

En total, a Catalunya s’han de constituir un total de 8.940 meses, distribuïdes entre les 6.491 de Barcelona, les 868 de Girona i les 547 de Lleida, a banda del miler llarg de Tarragona. Pel que fa a presidents i vocals, es mobilitzaran 80.460 membres (26.820 titulars i 53.640 suplents), 58.419 dels quals seran a Barcelona, 7.812 a Girona, 4.923 a Lleida i, la resta, són els més de 9.300 tarragonins.

La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, ha comparegut aquest dissabte, juntament amb la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, per informar dels preparatius de les eleccions. Vilagrà ha explicat que prop de 100.000 persones treballaran per garantir que la ciutadania pugui exercir el seu dret a vot “amb total normalitat i amb les màximes garanties democràtiques”.


Altres notícies:


Tal com ha explicat la vicepresidenta, en aquestes eleccions es presenta una novetat i és que per primera vegada, tots els centres de votació tindran una tauleta mòbil per introduir dades en temps real i “així agilitzar la transmissió de les dades”. En total, s’han distribuït 4.800 tauletes i s’han realitzat 163 sessions de formació i dos simulacres perquè la jornada es desenvolupi amb total normalitat. La vicepresidenta també ha explicat que “amb aquestes tauletes es podran fer fotografies de totes les actes i amb intel·ligència artificial es podrà comprovar si s’ha comès algun error”.

Per la seva banda, la portaveu Plaja ha explicat que la ciutadania pot descarregar-se l’aplicació mòbil de les eleccions per conèixer tots els detalls i fer-ne seguiment. Com a novetat d’enguany l’aplicació permetrà que “tothom podrà accedir a l’escrutini per col·legis”. D’aquesta manera, ha afegit Plaja, “el Govern fa un salt qualitatiu per donar tota la informació amb transparència i al moment”.

581.067 votants a Tarragona

En la compareixença, la vicepresidenta ha explicat que estan cridades a participar un total de 5.754.931 persones, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), 130.864 més respecte dels comicis del 14 de febrer de 2021. Del total d’electors, 5.460.337 resideixen a Catalunya. Per demarcacions, 4.051.040 ho fan a Barcelona; 528.077 a Girona; 300.148 a Lleida i 581.067 a Tarragona. A banda, hi ha més 294 mil electors residents a l’estranger i estan inscrits al Cens Electoral dels Residents Absents (CERA), dels ja n’haurien votat 24.233 persones, el que suposa prop del 8,23 %. Pel que fa al vot per correu, s’han acceptat 106.031 (1,95%) sol·licituds, segons dades provisionals de l’INE.

Als col·legis també hi haurà els 4.108 representants de l’administració que asseguraran la transmissió de dades de votació i participació durant la jornada electoral. I un equip de 500 persones instal·lat al CTTI (Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació) rebrà les dades dels representants de l’administració i les processarà i difondrà a través de la pàgina web de resultats electorals, de l’aplicació mòbil i a través d’un repositori per als mitjans de comunicació.

Per aquestes eleccions, la Direcció General de la Policia del Departament d’Interior ha posat en marxa el Pla Escó 2024 i s’ha reforçat la prevenció i protecció de ciberseguretat vinculada al procés electoral. “Durant tota la jornada es mobilitzaran 7.300 policies, 4.300 agents dels Mossos d’Esquadra i 3.000 policies locals i vigilants municipals, que cobriran tots els col·legis electorals perquè tothom qui ho vulgui pugui exercir el seu dret a vot amb total normalitat”, ha explicat Plaja.

Seguiment de la jornada a temps real

El Parlament de Catalunya serà l’escenari principal des d’on es donaran a conèixer tots els detalls de l’evolució de la jornada electoral i els resultats finals.

La ciutadania podrà seguir en temps real les dades a través dels webs i de l’aplicació mòbil ‘Eleccions Catalunya 2024’, des d’on es podran consultar les dades de participació i els resultats de les candidatures amb la possibilitat de comparar-los amb la convocatòria del 2021. L’aplicació té dues funcionalitats singulars. Per una banda,el ‘Pactòmetre’, amb la qual l’usuari pot crear possibles aliances, i ‘L’últim escó’, que permetrà consultar l’evolució de l’últim escó en joc.