.

Entre els lemes el de 'Les dones parim les dones decidim'.Foto: @JosMMartin

Entre els lemes el de 'Les dones parim les dones decidim'.Foto: @JosMMartin

Aquesta tarda, dues manifestacions convocades amb motiu del Dia Internacional de la Dona han sumat més d’un miler de persones que han clamat i recorregut la Rambla Nova per defensar els drets i llibertats de la dona.

La primera d’elles ha sortit a les 18h des de la Plaça Imperial Tàrraco fins a arribar al Balcó del Mediterrani com a mostra de rebuig a la reforma de la llei de l’avortament impulsada pel Govern del PP.

Els manifestants han clamat contra una llei que consideren “profundament classista, ja que les dones que s’ho puguin permetre econòmicament marxaran a l’estranger per poder avortar mentre que aquelles que no tinguin recursos quedaran en una situació de pseudoclandestinitat, víctimes de condicions d’insalubritat que poden posar en risc la seva vida”. Per aquest motiu han volgut defensar “el dret de les dones a decidir de manera lliure i responsable sobre la seva salud sexual i reproductiva”.

La sindicalista de CC.OO, Teresa Fortuny, explica a Tarragona21 que “motius per sortir al carrer i manifestar-se el 8 de març, les dones en tenim molts, per avui ho fem amb un en concret, rebutjar l’agressió del ministre Gallardón als nostres drets i al del nostre propi cos” declara. “Ens estan fent retrocedir fins als anys obscurs del franquisme i estem disposades a lluitar contra aquesta llei i desobeir, mirant de què no s’estableixi i que si ho fa ens la carregarem” sentencia.

Balls al Balcó del Mediterrani com a final de festa

Balls al Balcó del Mediterrani com a final de festa

Fortuny valora positivament la resposta ciutadana pel que fa a participació “tenint en compte la poca campanya que hem fet” diu. “A més de persones a títol individual, hi han format part sindicats com UGT i CC.OO, organitzacions juvenils i partits com el PSC, ICV.EUiA, EU, ERC…” comenta. Per altra banda, la secretaria d’acció política dels socialistes tarragonins, Rocío León, apunta que “és el primer cop que es fa una manifestació el 8 de març de forma conjunta per part de diverses entitats, i col·lectius de dones, també polítiques i sindicalistes per un front comú”.

La marxa reivindicativa ha finalitzat davant del Teatre Tarragona on en un escenari diverses noies d’un gimnàs de Sant Pere i Sant Pau han fet balls com a final de festa oferint entreteniment a la jornada i una classe oberta per als assistents.

També s’ha dut a terme una ‘performance’

Una altra manifestació ha donat tret de sortida a les 19h des de l’Estàtua dels Despullats per la Rambla Nova i fins a l’Ajuntament en la que també s’ha pogut veure una ‘performance’ (representació) crítica sobre el “sotmetiment i esclavitud” de les dones.

La segona manifestació portava com a lema 'Seguirem decidint, seguirem desobeint'

La segona manifestació portava com a lema 'Seguirem decidint, seguirem desobeint'

Convocada per l’Esquerra Anticapitalista del Camp de Tarragona i amb el lema ‘Seguirem decidint, seguirem desobeint! Juntes en la lluita feminista!’ la manifestació ha comptat amb el suport de diversos col·lectius i assemblees feministes de la ciutat com les ‘4 gates’ de la Canonja, l”Hora Violeta’ de Reus, les ‘Filles de les Fetilleres’ de Torredembarra o ‘Cau de Llunes’ de Tarragona, explica una de les seves membres, Joana Abadia.

“Estem molt satisfetes de la resposta amb participació de gent de diversos indrets i punts de Tarragona per sortir conjuntament al carrer per defensar i dir prou a les retallades dels drets socials i el retrocés en els drets bàsics i les llibertats de la dona, i principalment contra la reforma de llei de l’avortament que és una barbaritat i torna als supòsits franquistes. Cal reivindicar que tenim dret a decidir sobre les nostres vides i cossos” comenta a aquest digital.

Una imatge de la 'performance'

Una imatge de la 'performance'

La manifestació s’ha sumat al cicle de mobilitzacions contra la violència masclista i ha comptat amb algunes activistes que acompanyaven la manifestació a ritme de batucada amb fregones, escombres i cadires sobre l’esquena simbolitzant la “càrrega i esclavitud” que ha patit la dona durant anys i una situació a la qual no volen retornar.

-Adrià Recasens-