.

Una imatge de la visita al dipòsit del Pujol. Foto: Anna F.-Aj. Torredembarra

Una imatge de la visita al dipòsit del Pujol. Foto: Anna F.-Aj. Torredembarra

L’alcalde Torredembarra, Eduard Rovira, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, acompanyats pel delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, entre d’altres autoritats, han oficialitzat avui les actuacions de millora del dipòsit del Pujol. Aquests treballs han suposat una inversió superior als 828.600 euros, 265.000 dels quals han estat aportats per l’ACA, arran de la línia d’ajuts per a millorar l’abastament d’aigua en alta. La Generalitat també ha concedit una subvenció de 126.156,90 € dins del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) en l’anualitat 2023.L’adjudicatari dels treballs ha estat l’empresa Sorea, que gestiona el subministrament d’aigua del municipi.
L’actuació s’ha concentrat en el canvi de la coberta del dipòsit, que estava malmesa donada l’antiguitat de la infraestructura, construïda l’any 1982; el reforç de la seva estructura interna; la remodelació de les connexions hidràuliques i la construcció d’un dipòsit auxiliar, que ha servit per assegurar el subministrament d’aigua mentre s’estaven duent a terme els treballs.
Amb l’obra executada, la capacitat d’emmagatzematge al Pujol passa a ser de 10.500 m3 (8.000 m3 del dipòsit de Pujol i 2.500 m3 del dipòsit auxiliar), incrementant així la garantia en el subministrament d’aigua al municipi. Els dos dipòsits reben l’aigua provinent de l’Ebre a través del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i també de pous propis del municipi.
A la coberta s’han instal·lat plaques fotovoltaiques que serviran per a garantir el funcionament del dipòsit amb energia neta i renovable.
80 MEUR en sis anys
Aquesta actuació s’emmarca en les línies d’ajuts que l’ACA convoca periòdicament, amb l’objectiu de resoldre els problemes d’abastament en alta que tenen els municipis. En cinc anys (2016-2021), l’Agència ha convocat un total de cinc ajuts, amb una aportació total de 80 MEUR. Recentment, l’ACA ha publicat les basses d’una nova línia d’ajuts, la qual preveu significatives millores com l’increment del percentatge dels ajuts i dels terminis d’execució, donar major puntuació si es disposa ja del projecte, si el municipi desplega d’ordenances d’estalvi, entre d’altres aspectes per garantir l’abastament. Entre els mesos d’octubre i novembre, l’Agència ha fet un total de set jornades informatives per tot Catalunya per explicar amb detall aquests ajuts, que es preveu que es convoquin a principis de 2023, amb una aportació de 15 milions d’euros.