.

Presentació dels actes de Santa Tecla 2014 aquest matí amb la regidora i el tècnic de festes Begoña Floria i Xavi González

Presentació dels actes de Santa Tecla 2014 aquest matí amb la regidora i el tècnic de festes Begoña Floria i Xavi González

Del 14 al 24 de setembre Tarragona tornarà a embogir de festa major amb Santa Tecla 2014 que enguany compta amb un programa de més de 500 actes repartits en 11 dies i la participació de 146 entitats i col·lectius, i un pressupost total de gairebé 400 mil euros. L’especial dels 500 anys de Dames i Vells i la incorporació de tres noves parelles de Nanos Petits a la Santa Tecla Petita, i el Griu al Bestiari del Seguici Popular són algunes de les principals novetats destacades, ha assenyalat la regidora de Festes, Begoña Floria.

Aniversaris i noves incorporacions

Un any més la festa ve marcada pels aniversaris. El principal, els 500 anys de Dames i Vells que per a l’ocasió han preparat un especial musical al Teatre Metropol, tal com ja havia avançat Tarragona21, amb 10 sessions del 19 al 24 de setembre. D’altra banda els 50 anys dels Nanos Pescadors que s’encarregaran de la 32a Mostra de Folklore Viu amb nanos d’arreu del país, els 35 anys de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els 30 anys del Ball de Gitanes o els 25 del Ball de Pastorets.

Pel que fa a noves incorporacions, el Griu al bestiari festiu del Seguici Popular, 11 anys després de la última incorporació (el ball de Cossis) i 21 en els elements de foc (La Víbria). Es tracta d’un element aportat per l’A.V.V. de l’Arrabassada amb documentació històrica i de tradició medieval. Serà presentat a la premsa la propera setmana i al públic el dia 22 a la tarda apadrinat pel de Barcelona. També tres noves parelles de Nanos Petits a la Santa Tecla Petita, els Pescadors, Xiquets i Nanos del Nàstic.

Espectacles: Malú, Els Pets i Txarango

Entre els espectacles musicals de pagament destaca el concert de Malú el dia 12 a la Tàrraco Arena Plaça i el de Silvia Pérez Cruz i Raül Fernández ‘Refree’ l’endemà dia 13 al Teatre Auditori Camp de Mart.

Com a gratuïts el concert de Els Pets a la Plaça de la Font la nit del dia 20, i tres dies abans els Txarango i la banda Búhos.

A banda, les propostes de la Capsa de Música, els Concerts DO Tarragona 2014, el Concert del Cor i Orquestra dels Amics de la Catedral, la Banda Simfònica Unió Musical de Tarragona, etc.

En el terreny del teatre a més dels 500 anys de Dames i Vells al Metropol, diverses propostes de la Sala Trono i el Teatre Magatzem. En espectacles familiars el Gran Circ de Paco Enlaluna del 12 al 19 de setembre o Pepa Plana els dies 18 i 19. Finalment les Barraques, el Festival Art-e, el Parc Saavedra o el Rotet de Santa Tecla combinant gastronomia i espectacle.

Gastronomia i xarxes

La festa es complementa amb la gastronomia amb diverses propostes. És el cas de les 25 versions d’espineta amb cargolins el primer diumenge de festes, el Teclatapa, vermuts populars com La Musclada dels Xiquets del Serrallo i Diables Voramar, paella de la Colla Jove, truitada del Nàstic o la xistorrada dels castellers de Sant Pere i Sant Pau, entre altres.

Santa Tecla es difon un any més amb les xarxes socials i les noves tecnologies. Laura Rodríguez (@castafioredixit) serà la fotògrafa convidada aportant imatges a Instagram, i Fermí Fernández el tuitaire convidat amb comentaris i visions de la festa a Twitter.

Per descomptat es segueix oferint l’APP Agenda Cultural de Tarragona on s’inclou el programa d’actes de Santa Tecla. Finalment com a gran proposta una ‘selfie’ multitudinària.

El primer selfie festiu entre la regidora de festes Begoña Floria i els periodistes

El primer selfie festiu entre la regidora de festes Begoña Floria i els periodistes

‘Selfie’ tecler més multitudinari de la història

Enguany, amb la moda de les anomenades ‘selfies’ com a autofotos amb el mòbil, es proposa mostrar el fanatisme per Santa Tecla amb l’etiqueta a twitter #FandeSantaTecla i fins i tot hi haurà espais a racons estratègics de les festes per poder-les fer. Les que es pugin a Instagram entraran a concurs fins al dia 24 i des del dia 10 de setembre en que l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros i La Pipel Entertainment formaran part de la ‘megaselfie’ teclera més multitudinaria de la història a les 19.30h a la Plaça de la Font amb tot el públic assistent. També s’ha realitzat un vídeo promocional amb diverses entitats de la festa.

Santa Tecla Solidària

Com a novetat ‘Santa Tecla als Hospitals’ amb les visites dels Nanos Nous i Vells, en un projecte similar al d’apropar ‘Santa Tecla a les escoles’. També l’habitual ‘Festa per a tothom’ impulsat pel Servei Municipal de la Discapacitat. El segon gran projecte és ‘Tarragona 10 anys de Marató de Donació de Sang, 10 anys d’èxit’ dissabte dia 20 al Teatre Tarragona, i finalment ‘Tarragona-Tecla-Síria’ per fer visible la situació dels refugiats pel conflicte de Síria.

I com sempre la festa mantindrà l’èxit de la tradició amb el Seguici, la Santa Tecla Petita, el Correfoc, la Baixada de l’Àliga i les jornades castelleres. Enguany després de la millor diada castellera de Sant Magí i abans de la 25a Edició del Concurs de Castells, tres grans diades: la del primer diumenge, la de Santa Tecla i la de la Mercè, a banda dels pilars caminant.

L’Estand de les Festes s’obre el dia 11 de setembre amb tot el marxandatge festiu a partir de les 10h.

(Consulta el Programa de Festes de Santa Tecla 2014 en aquest enllaç)

-Adrià Recasens-