.

Cartell dels actes organitzats pels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona. Foto: Cedida

L’any 1999 la Conferència General de la UNESCO va proclamar el 21 de març Dia Mundial de la Poesia (DMP). En la dissetena edició del Dia Mundial de la Poesia, la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) ha escollit el poema M’he estimat molt la vida, de Vicent Andrés Estellés, de qui enguany commemorem el centenari del naixement.

Els Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat a Tarragona organitzen dos actes el 21 de març, en l’edició de 2024, dins del programa del Dia Mundial de la Poesia (#DMP24), un vermut poètic a la Biblioteca Pública de Tarragona (12.00 h., C. Fortuny, 30) que se celebra des de l’any 2013 i que aplega entitats culturals, literàries, socials i institucionals del territori.

En la primera part es farà la lectura del poema oficial del Dia Mundial de la Poesia 2024, “M’he estimat molt la vida”, de Vicent Andrés Estellés en 15 llengües amb la finalitat de valorar la riquesa lingüística del territori i de crear un espai de socialització en llengua catalana. Aquesta lectura anirà a càrrec de representants i alumnes de l’Escola Oficial d’Idiomes de Tarragona i el Departament de Filologia Catalana de la URV en alemany, anglès, àrab, aranès, català, castellà, francès, gallec, grec, italià, llatí, occità, portuguès, rus i ucraïnès.

La segona part comptarà amb una lectura de poemes de poetes vius del Camp de Tarragona com Cinta Mulet, Roser Guasch, Glòria Coll, Isabel Ortega, Fina Anglès, Magí Sunyer, Adrià Targa, Misael Alern David Figueres. Del recital se’n faran càrrec entitats literàries del territori, APELLC, Veus de dona, l’Escola de Lletres de Tarragona, el Departament de Filologia Catalana de la URV, ONCE Tarragona i Down Tarragona.

En la tercera part hi haurà una lectura de poemes dels poetes dels quals se’n celebra la commemoració aquest any 2024, com Vicent Andrés Estellés, Montserrat Vayreda, Víctor Balaguer i Joan Salvat-Papasseit, a càrrec de representants institucionals del territori. La trobada comptarà amb música en directe d’Alexis Lanza.

El segon acte oficial serà el concert Poetes amb Majúscula que Meritxell Gené oferirà a partir de les les 19.00 h. als Serveis Territorials del Departament de Cultura a Tarragona (C. Major, 14). La cantautora presenta un espectacle en el qual musica poemes de Vicent Andrés Estellés, Salvat-Papasseit, Màrius Torres i Gabriel Ferrater, entre d’altres. El títol de l’espectacle fa referència al “Primer manifest futurista. Contra els poetes amb minúscula”, escrit l’any 1920 per Joan Salvat-Papasseit.

Meritxell Gené ens convida a endinsar-nos –al costat del guitarrista Santi Careta– en un itinerari vital per les poesies i els poetes que l’han marcat i acompanyat des de fa anys, i que ja formen part d’ella. Per finalitzar l’acte, es farà un brindis amb els poetes del Camp de Tarragona.

Més de quaranta actes arreu de les comarques de Tarragona

 

A més a més de les activitats que organitzen els Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat a Tarragona, el poema d’enguany del Dia Mundial de la Poesia aglutina els actes que es duen a terme arreu de les comarques de Tarragona.

Durant tota la setmana es duran a terme més de 40 actes al conjunt del territori, que inclouen lectures de poemes, recitals, versos musicats i presentacions de poemaris, entre moltes altres propostes.

Tot el programa d’actes del Dia Mundial de la Poesia a Tarragona es pot consultar en l’enllaç adjunt: https://cultura.gencat.cat/ca/detall/Articles/Actes-del-Dia-Mundial-de-la-Poesia-2024-a-les-comarques-de-Tarragona

Els actes previstos a les comarques de Tarragona se sumen al conjunt d’activitats que celebraran el Dia Mundial de la Poesia arreu de Catalunya.