.

Al campus Sescelades s’han organitzat tallers sobre l’hidrogen renovable per a primària i secundària. Foto: URV

La Setmana de la Ciència, un dels esdeveniments anuals de divulgació científica més importants a nivell europeu ha acabat aquest diumenge tot i que algunes de les activitats dedicades al públic escolar encara tenen recorregut.  Del 12 al 21 de novembre un gran nombre d’entitats i institucions d’arreu del territori organitzen activitats per fomentar l’interès de la societat per la ciència i el coneixement i a les comarques de Tarragona les que ha promogut la URV han arribat a més de 2.000 persones d’edats molt variades.

S’han omplert 10 rutes teatralitzades destinades a estudiants de centres de secundària de tot el territori i la ruta oberta al públic que es va fer aquest dissabte al matí entorn del científic Antoni de Martí i Franquès, una activitat que té el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (Fecyt) – Ministerio de Ciencia e Innovación. I també s’han omplert les activitats de la Setmana de la Ciència que s’han organitzat a tot el territori a través del Campus extens de Universitat. Han estat deu tallers i activitats a diferents municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre per conèixer quins van ser els orígens de la xocolata, per aprendre a construir cúpules com Leonardo Da Vinci i per prendre consciencia del problema de la contaminació a través de microplàstics o sobre com fer un túnel del vent casolà, per exemple.

L’oferta d’activitats també ha inclòs tallers experimentals per a grups escolars d’entre 10 i 18 anys que s’han programat al campus Sescelades  i que encara estan en marxa

L’oferta d’activitats també ha inclòs tallers experimentals per a grups escolars d’entre 10 i 18 anys que s’han programat al campus Sescelades  i que encara estan en marxa. Acabaran el proper 3 de desembre.  A més dels tallers també es farà un monogràfic sobre l’hidrogen renovable, amb activitats per a primària i secundària. Aquestes activitats han rebut el suport de l’AEQT.  Durant aquests dies també s’ha ofert a tota la comunitat universitària la possibilitat de visitar un estand on es presentarà un cotxe d’hidrogen real i la moto elèctrica URVoltage.

També està encara en marxa nova edició del programa Fem Recerca!, una activitat que permet a estudiants de secundària entrar als laboratoris i a les aules de la Universitat per participar en diversos tallers científics i conèixer com és la recerca que s’hi fa i que arrenca coincidint amb la Setmana de la Ciència i s’allarga fins al mes de gener. L’objectiu d’aquesta proposta és que els i les estudiants prenguin consciència de la importància de la investigació científica i de les múltiples aplicacions que té en diferents camps del coneixement.

Les propostes es completen amb una activitat educativa gamificada promoguda pel Repte Experimenta de la URV, en la qual joves entre els 10 i els 14 anys hauran de resoldre un crim

Les propostes de la Setmana de la Ciència es completen amb una activitat promoguda pel Repte Experimenta de la URV. Es tracta d’una proposta educativa gamificada, on joves entre els 10 i els 14 anys hauran de resoldre un crim tot aplicant el crim experimenta mètode científic. S’hi ha apuntat 77 escoles i 130 famílies que han participat del #CrimExperimenta. Es tracta d’una activitat que proposa als alumnes entre 6è de primària i 2n d’ESO investigar l’assassinat d’un personatge fictici, Magí Igual, trobat mort en estranyes circumstàncies. La proposta ha buscat a estimular en els joves competències transversals treball en equip i la resolució de problemes) amb l’alfabetització científica al centre. El projecte encara està obert i la data límit per participar-hi és el 3 de desembre. El dia 9 es donaran a conèixer els guanyadors.

A Catalunya, la Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca que ha arribat enguany a la 26a edició.

Redacció