.

.

TOTS 21


El subdelegat del Govern de l'Estat a Tarragona, Jordi Sierra, i alguns dels comissaris i agents implicats en les operacions

La Policia Nacional, amb la col·laboració de la Inspecció de Treball i Seguretat Social de Tarragona, ha culminat tres importants investigacions iniciades al 2013 i relacionades amb activitat fraudulenta en matèria d’afiliació i cotització a la Tresoreria General de la Seguretat Social valorat en més de 2.832.000€ estafats, i que ha donat lloc a la detenció d’un total de 214 persones, dels quals han estat arrestats a Tarragona més de 100.

Es tracta d’activitats il·lícites d’empreses mercantils que utilitzaven per donar d’alta fins a un total de 948 ‘suposats’ treballadors per rebre prestacions i/o subvencions de forma fraudulenta com per exemple aconseguir beneficis d’assistència sanitària o permisos de residència o renovaments. El subdelegat del Govern de l’Estat a Tarragona, Jordi Sierra, ha recalcat la lluita i tasca duta a terme contra el frau fiscal “que afecta econòmicament a tota la ciutadania”.

Operacions a Tarragona i Barcelona

L’anomenada ‘Operación Clásico’ ha desarticulat una organització que operava principalment a Tarragona i Barcelona i amb ramificacions a altres províncies espanyoles amb fins a 10 empreses fictícies sobre construcció, jardineria o neteja.

Amb les mercantils, i durant onze mesos d’activitat, s’havien donat d’alta de forma il·lícita 657 persones, algunes aconseguint permisos de residència i treball i altres cobrament de prestacions, amb un frau de 1.347.467€ i més de 547.000 prestacions. Entre els detinguts, 51 d’ells a Tarragona, 53 a Barcelona, 2 a Girona, 6 a Castelló i una a Madrid, Cádiz, Valencia i A Coruña.

Falsa activitat laboral

A banda, unes altres 45 persones han estat detingudes a Tarragona en el sí d’una altra investigació centrada en una PYME que simulava relacions laborals per també obtenir prestacions i autoritzacions de residència il·lícitament per valor de 70.000€. Sense activitat des de març de 2011, el responsable acumulava un deute de 307.000€ per impagaments, amb la detenció també de dues persones a San Sebastián, una a Vitoria, i unes altres dues entre Benidorm i Pamplona.

Una tercera investigació amb origen al febrer de 2013 hauria destapat una empresa amb falsa activitat laboral i gràcies a la col·laboració de la Inspecció de Treball i Seguretat Social de Tarragona es va arribar a esbrinaments que van permetre destapar un entramat d’empreses gestionades a Tortosa amb contractacions fictícies d’estrangers en situació irregular per obtenir permisos. Han estat detingudes 48 persones de nacionalitats diverses per un frau total de 560.000€.

Segons l’inspector en cap, Carlos Blázquez, les empreses operaven en forma piramidal on a la base hi ha els treballadors, al mig els intermediaris i al capdamunt la cúpula, i “és molt important per a ells una bona coordinació dels tres esglaons per operar”. Comenta que els detinguts són de nacionalitats i nivells adquisitius diversos tot i que destaquen espanyols, marroquins i xinesos. Han participat fins un total de 100 agents en les tres operacions dutes a terme.