.

.

TOTS 21


L'assassí de la venedora de cupons de l'ONCE de Valls, després de prestar declaració als jutjats el juliol passat -un dels dos casos d'homicidi dolós comesos al Camp de Tarragona l'any 2013. / ACN

L'assassí de la venedora de cupons de l'ONCE de Valls, després de prestar declaració als jutjats el juliol passat -un dels dos casos d'homicidi dolós comesos al Camp de Tarragona l'any 2013. / ACN

El director general dels Mossos d’Esquadra, Manel Prat, ha constatat “una tendència sostinguda a la baixa” dels fets delictius al Camp de Tarragona, en línia amb el conjunt de Catalunya. Des del 2010, ha detallat en una compareixença a l’edifici del 112 a Reus, “els delictes s’han reduït progressivament un 5,44%”. Amb tot, cal ressenyar un augment del 45% en les agressions sexuals del 2012 al 2013; com també destaca un increment del 3% en els robatoris al camp.

Les sis comarques que formen el Camp de Tarragona han registrat, en l’últim any, un decrement del 2,86% en els fets delictius. Una xifra que consolida la tendència a la baixa que viu el territori, en sintonia amb la resta del país, i que ha posat de manifest el propi director general dels Mossos d’Esquadra, Manel Prat: “Contràriament al què la gent pugui creure, els delictes disminueixen en temps de crisi”.

Entre els casos que constaten aquesta disminució, Prat ha subratllat que s’ha passat dels 9 homicidis el 2012 a tan sols dos el 2013. Amb tot, Prat ha matisat que els Mossos tampoc es congratulen en excés per aquesta xifra, atès que evitar aquests casos és molt difícil.

Ara bé, al Camp de Tarragona hi ha dues problemàtiques que es troben en el punt de mira i que són les úniques que registren un increment significatiu. D’una banda, les agressions sexuals, que han passat de les 38 l’any 2012, a les 55 aquest 2013. Una diferència que se situa en un augment del 44,74%. En segon lloc, la casuïstica que més ha incrementat aquest 2013 han estat els robatoris en zones agrícoles, un fet llargament denunciat pel sector de la pagesia.

En el darrer any, els robatoris en finques agrícoles al Camp de Tarragona han incrementat en un 3%. Prat ha relativitzat la seva afectació i ha afirmat que ja s’està treballant amb el sector per mirar de reduir l’afectació d’aquests robatoris. Amb tot, ha desvinculat aquests robatoris de grans xarxes criminals i considera que actuen “de manera puntual i no organitzada”. L’increment del 3% dels robatoris al Camp contrasta amb la disminució del 10% d’aquests fets a Lleida.

Reducció dels delictes per habitant

Paral·lelament, la direcció dels Mossos també ha informat que la taxa de delictes i fets penals per cada 1.000 habitants manté una tendència a la baixa. En aquest sentit, s’ha passat d’una taxa de 84,1 fets delictius per cada mil habitants el 2010, a una taxa de 78,2 delictes per mil habitants el darrer any. També s’han vist reduïts els delictes contra el patrimoni amb violència i/o intimidació; sobretot pel què fa en relació als furs en domicilis, que han experimentat un descens del 25,37%, passant dels 134 casos el 2012 als 100 el 2013.

Joan Marc Salvat