.

Un dels telescopis instal·lats a la plaça Major per seguir les galàxies. Foto: Tarragona21

Una aficionada a l’astronomia, apuntant el seu telescopi. Foto: Tarragona21

L’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas. Foto: Tarragona21

Centenars de pesones han superat el fort vent i el fred per seguir l’espectacle. Foto: Tarragona21

Superant el fort vent que bufava, Prades ha viscut aquesta nit de dissabte una massiva obervació dels estels, en una jornada que ha estat batejada com ‘Apaguem els llums, encenem els estels’. Al voltant d’un miler de persones s’han reunit a la plaça Major per seguir un esdeveniment espectacular: la contemplació dels estels amb tot el poble amb els llums apagats a partir de dos telescopis professionals instal·lats al bell mig de la plaça.

Organitzat per Astroprades amb el suport de l’Ajuntament és un pas més per desenvolupar el gran projecte de creació d’un parc d’observació dels estels a Prades aprofitant que és un dels punts on hi ha més luminiscència estel·lar de Catalunya.

Gemma Garcia, de l’associació Astrprades, comentava a Tarragona21 que s’havia buscat la nit correcte per fer-ho: “sense lluna plena i amb aliniació dels astres que permetia seguir l’observació de diferents galàxies i cossos celestials”. A la plaça Major i en una altra plaça s’havien instal·lat els punts d’observació. El centre neuràlgic, però, era a la plaça Major, on s’hi instal·là també una gran pantalla des d’on es podia seguir l’observació dels estels. En altres dos telescopis, el públic s’arrenglerava per veure les galàxies. El moment culminant fou passades les onze de la nit, quan l’alcaldessa, Lídia Bargas, feuel compte enrere i es feu la foscor. Aleshores es va poder contemplar la magnitud de les estrelles al fimament pradenc.

La jornada tan especial ha inclòs el passi d’un documental de Carlos Uriarte, una conferència i un ral·li fotogràfic.

J. Garcia