.

.

TOTS 21


Pere Jornet i Corbella, fill de l'homenatjat Pere Jornet i Grant, Joan Josep Marca, Ferran Mascarell i Josep Sendra i Navarro.

Pere Jornet i Corbella, fill de l’homenatjat Pere Jornet i Grant, Joan Josep Marca, Ferran Mascarell i Josep Sendra i Navarro.

La Fundació Privada Mútua Catalana (FPMC) va celebrar ahir la seva gala anual de suport al món cultural de la ciutat i el Camp de Tarragona. L’acte, que va omplir l’espai muralla del Centre Tarraconense El Seminari, va tenir com a protagonista el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, que va pronunciar una conferència sobre la cultura com a motor econòmic.

El ponent va defensar el vincle “evident i profund” entre cultura i economia i va destacar el valor “creatiu, identitari, de cohesió social i prosperitat” de l’activitat cultural. El conseller va aportar xifres per recolzar aquesta tesi, com els 2.125 milions d’euros en impostos que va aportar l’any passat el sector a Catalunya (malgrat la crisi i la minva de subvencions), les 35.856 empreses creatives que hi al país i els 500 milions d’euros en exportacions generats el 2014. “Catalunya, que en població suposa el 0,1% del total mundial, representa l’1% en exportacions culturals”, va dir.

Mascarell va recordar també que la cultura aporta el 5,89 % del PIB català, pel damunt de la mitjana europea (4,5%) i menys d’un punt per sota d’un referent mundial com França (6,49%). I va recordar que el 61% dels 16 milions de turistes que van visitar Catalunya l’any passat van dir que el principal motiu del viatge estava vinculat amb el patrimoni i la cultura. “Malgrat les dificultats, estem ben situats”, va afirmar, tot i la necessita de “millorar lleis com la del mecenatge o la de la propietat intel·lectual”.

El president de la Fundació, Joan Josep Marca, va reivindicar el “gran patrimoni cultural de Tarragona, força desconegut pels seus mateixos habitants” i va demanar al Goven de la Generalitat “més atenció i inversions al territori”. “Tarragona és també, dins del conjunt de Catalunya, art i cultura. I mereixem més atenció”.

Durant l’acte es va reconéixer la tasca de les 35 institucions, entitats i associacions amb les que la FPMC ha acordat convenis de col·laboració per al 2015. Un altre moment destacat fou l’homenatge, a títol póstum, a Pere Jornet i Grant, primer i únic president de la Mutua de Seguros de Tarragona (1968-2008) i impulsor de la creació posterior de la Fundació. També va rebre un reconeixement públic, l’actual patró de l’entitat i fundador, Josep Sendra i Navarro, reconegut polític catalanista i activista cultural tarragoní a la dictadura i la transició.